27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβλέψεις και επιθέσεις

ΔΗΜΑΡ. Τυχόν νέα μέτρα θα φέρουν πρόωρες εκλογές, λέει η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου. Σκληρή απάντηση Φώτη Κουβέλη σε Ευάγγελο Βενιζέλο για την Κεντροαριστερά.
      Pin It

ΔΗΜΑΡ. Τυχόν νέα μέτρα θα φέρουν πρόωρες εκλογές, λέει η ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου. Σκληρή απάντηση Φώτη Κουβέλη σε Ευάγγελο Βενιζέλο για την Κεντροαριστερά

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα με πρόωρες εκλογές προβλέπει η ΔΗΜΑΡ σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν επιπλέον επώδυνες περικοπές.

 

«Αν προκύψει συμφωνία με τους εταίρους με νέα επαχθή μέτρα, αυτό θα συνιστά λόγο προσφυγής στις κάλπες», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του, καλώντας την κυβέρνηση να αποκρούσει μια τέτοια εξέλιξη και παράλληλα να πιέσει για την άμεση μείωση του χρέους και την αντικατάσταση του Μνημονίου με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης.

 

Στη συνεδρίαση του Σαββάτου, που κύλησε σε ήπιους τόνους συγκριτικά με το σταθερά ταραγμένο εσωκομματικό σκηνικό των τελευταίων μηνών στην Αγίου Κωνσταντίνου, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν ο προγραμματισμός δράσης ώς τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Πάντως, οριστικές αποφάσεις για το ακανθώδες ζήτημα των πολιτικών συμμαχιών του κόμματος δεν ελήφθησαν, αν και για ακόμη μία φορά κατέστη απολύτως σαφές, τόσο εντός όσο και εκτός τειχών ΔΗΜΑΡ, ότι συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και την κίνηση των 58 δεν πρόκειται να υπάρξει.

 

Μάλιστα, ο Φώτης Κουβέλης στη δευτερολογία του, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που ξέσπασε με το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, απάντησε σε πολύ έντονο ύφος στις αιχμηρές αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου εναντίον της ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για εκνευρισμό, αλαζονεία και προσπάθεια στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής μέσω… Κεντροαριστεράς.

 

«Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, εν τη ρύμη του εκνευρισμού του, το ομολόγησε: ψηφίστε, είπε, το μοντέλο της Κεντροαριστεράς που σας υποδεικνύω για να μην απονομιμοποιηθεί η στρατηγική της χώρας. Δηλαδή, ψηφίστε την Κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ για να στηρίξετε την κυβέρνηση των συγκεκριμένων λογικών και επιλογών. Ε, αυτή την Κεντροαριστερά δεν την έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε ο κ. Κουβέλης, σηκώνοντας το γάντι που του είχε πετάξει μία ημέρα νωρίτερα ο κ. Βενιζέλος.

 

Στροφή προς ΣΥΡΙΖΑ;

 

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα της συγκρότησης του τρίτου προοδευτικού πόλου και δίνοντας το στίγμα του για τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της συμπαράταξης δυνάμεων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «την επόμενη μέρα των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν» θα παίξει σταθεροποιητικό ρόλο «και θα μετακινήσει τον άξονα προς προοδευτικές πολιτικές κατευθύνσεις».

 

Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε από πολλούς, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και Μέσα Ενημέρωσης ως ένα ακόμη βήμα στη ριζοσπαστικοποίηση του λόγου και στην αριστερόστροφη πορεία της Αγίου Κωνσταντίνου, από την έξοδο από την τρικομματική και έπειτα, που θεωρείται ότι τη φέρνει πιο κοντά σε ένα ενδεχόμενο μελλοντικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο κ. Κουβέλης σχολιάζοντας την τακτική που εφαρμόζει σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε ότι βασίζεται στην υποσχεσιολογία και τον λαϊκισμό με τη μεταρρυθμιστική ατζέντα να είναι πλήρως απούσα.

 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ανάγλυφη ήταν στις παρεμβάσεις αρκετών ομιλητών η αγωνία για τις δημοσκοπήσεις, ενώ οι «προεδρικοί» Θόδωρος Μαργαρίτης και Σάκης Παπαθανασίου στηλίτευσαν την παρουσία κορυφαίων στελεχών της ΔΗΜΑΡ σε εκδηλώσεις της κίνησης των 58, ζητώντας σεβασμό των αποφάσεων του συνεδρίου και «αυτοπεριορισμό» προς όφελος του κόμματος.

 

«Αντίφαση της ηγεσίας»

 

Εκ μέρους της μειοψηφίας η Ντόρα Τσικαρδάνη σημείωσε ότι «συνιστά αντίφαση της ηγεσίας, την ώρα που αρχίζει το παιχνίδι στο μεγάλο γήπεδο, να κλείνουμε ραντεβού στα αποδυτήρια», συμπληρώνοντας ότι στην Ανανεωτική Αριστερά «έχει πεθάνει ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός».

 

Το βράδυ της Παρασκευής σε συγκέντρωση σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραϊσκάκη τα μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που διαφωνούν αλλά μένουν στο κόμμα, αποφάσισαν να ιδρύσουν τάση και να διεξάγουν πανελλαδική συνδιάσκεψη τον επόμενο μήνα.

 

Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και ο δυσαρεστημένος με τις επιλογές της ηγεσίας Βασίλης Οικονόμου, ενώ ο Σπύρος Λυκούδης αποχώρησε στην έναρξη λόγω ενός ξαφνικού προβλήματος υγείας.

 

Scroll to top