Ukraine-diadilosi-epeisodia-1

27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο χείλος της καταστροφής

Ακυβέρνητη η Ουκρανία παρά την πρόταση του προέδρου Γιανουκόβιτς για μεταβίβαση της πρωθυπουργίας στην αντιπολίτευση - Φήμες για παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Ακυβέρνητη η χώρα παρά την πρόταση του προέδρου Γιανουκόβιτς για μεταβίβαση της πρωθυπουργίας στην αντιπολίτευση – Φήμες για παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων στο Κίεβο

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

«Ισορροπία του τρόμου» μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών στρατοπέδων της Ουκρανίας επικρατεί έως την κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση της Βουλής (Βερχόβνα Ράντα), ενώ συνεχίζεται η ακυβερνησία στη χώρα, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδώσει η προεδρική πρόταση για συμβιβασμό με παραχώρηση της πρωθυπουργίας και της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης σε ηγέτες της αντιπολίτευσης.

 

Ο διαπραγματευτής στις διαβουλεύσεις από την πλευρά του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών, βουλευτής Ολέγκ Τσάρεφ, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση στον Αρσένι Γιατσενιούκ -τον 40χρονο πρώην πρόεδρο της Βουλής, πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν ηγέτη του κόμματος «Μπατκιβσίνα» (= Πατρίδα), που ίδρυσε η φυλακισμένη σήμερα Γιούλια Τιμοσένκο- να αναλάβει την πρωθυπουργία με αναπληρωτή του τον πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό, «δεν είναι αορίστου χρόνου» και θα ελεγχθεί αύριο κατά πόσον μπορεί να εξασφαλίσει λύση «εντός συνταγματικού πλαισίου». Το Κόμμα των Περιφερειών δηλώνει έτοιμο να «θυσιάσει» τον σημερινό πρωθυπουργό του, Νικολάι Αζάροφ, όμως και ο πλέον αδαής σχολιαστής κατανοεί ότι η πρόταση αποτελεί μια «στημένη πολιτική παγίδα» για την αντιπολίτευση, που κινδυνεύει, αφενός, να διασπαστεί εάν ενδώσει στην πρόκληση και, αφετέρου, να κατηγορηθεί για αδιαλλαξία, εάν τελικά την απορρίψει οριστικά.

 

Η προεδρική πρόταση διατυπώθηκε στον λιγότερο δημοφιλή πολιτικό της ηγετικής τριανδρίας της αντιπολίτευσης, το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από τρίωρες διαπραγματεύσεις με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ενώ στον σαφώς δημοφιλέστερο Β. Κλιτσκό προτάθηκε ο διακοσμητικός μάλλον ρόλος του «αντιπροέδρου για ανθρωπιστικά ζητήματα», γεγονός που υποχρέωσε την αντιπολίτευση να αντιδράσει με διατύπωση επιφυλάξεων και νέων αιτημάτων.

 

«Θέλουν να μας καταστήσουν συνένοχους στη διάλυση και καταλήστευση της χώρας» ήταν η πρώτη αντίδραση του Α. Γιατσενιούκ, καθώς απευθυνόταν τη νύχτα στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, καλώντας τους σε επαγρύπνηση και ζητώντας οπωσδήποτε την πρόωρη αποφυλάκιση της Γ. Τιμοσένκο, χωρίς πάντως να απορρίψει κατηγορηματικά τις προτάσεις Γιανουκόβιτς.

 

Επιμένουν σε παραίτηση

 

Υπέρ της συνέχισης των διαδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα έως την παραίτηση του Γιανουκόβιτς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τάχθηκε από την πλευρά του ο Κλιτσκό, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση, εάν δεν αποσυρθούν οι νόμοι που περιορίζουν τις διαδηλώσεις και δεν απελευθερωθούν όλοι οι συλληφθέντες ακτιβιστές.

 

Στο Κίεβο οργιάζουν οι φήμες που θέλουν ρωσικές ειδικές δυνάμεις να ντύνονται με στολές του αντίστοιχου ουκρανικού σώματος «Μπέρκουτ» για να ηγηθούν των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων εναντίον διαδηλωτών, όπως και νεοφερμένους αστυνομικούς με εμφανή ρωσική προφορά, να ανταλλάσσουν ρούβλια στο τοπικό νόμισμα «γκρίβνα», στα ανταλλακτήρια της πόλης. Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο διέψευσε οποιαδήποτε παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία, ενώ και το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας απέρριψε ως αδιανόητη τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων εναντίον των διαδηλωτών.

 

Οι διαδηλωτές, που κατέλαβαν ξημερώματα Κυριακής τον λεγόμενο «Οίκο της Ουκρανίας» στο κέντρο του Κιέβου, ο οποίος υπήρξε ορμητήριο της αστυνομίας επί πολλές ημέρες, ανακοίνωσαν ότι βρήκαν στη σκεπή του κάλυκες από κυνηγετική καραμπίνα και αυτόματο Καλάσνικοφ, κατηγορώντας τις Αρχές ότι αυτές ευθύνονται για τον θάνατο από πυροβόλα όπλα τουλάχιστον δύο διαδηλωτών και ενός αστυνομικού, που επέστρεφε σπίτι του και χτυπήθηκε από κυνηγετικό όπλο. Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο, που εγκαταλείφθηκε, φιλοξενούσε μόνο τμήματα των αστυνομικών Ακαδημιών και όχι των μονάδων της «Μπέρκουτ».

 

Ο Αμερικανός και αρκετοί πρεσβευτές από χώρες της Ε.Ε. περιόδευσαν άλλη μια φορά τα φυλάκια και τις σκηνές των διαδηλωτών και επισκέφθηκαν τραυματίες στα νοσοκομεία, ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Α. Γιατσενιούκ, ενόψει της σημερινής επανέναρξης των ευρω-ουκρανικών διαβουλεύσεων στο Κίεβο.

 

Βαθαίνοντας τον διχασμό μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ουκρανίας, τα «Λαϊκά Κοινοβούλια» τεσσάρων δυτικών περιφερειών αποφάσισαν να θέσουν εκτός νόμου το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντάς τα «φιλορωσικά» και «αντιευρωπαϊκά», παρόλο που ο ηγέτης των κομμουνιστών, Πιοτρ Σιμονιένκο, έχει καλέσει την κυβέρνηση να μην επιχειρήσει «βίαιη καταστολή της διαμαρτυρίας».

 

Ευρασιατική πορεία

 

Κινούμενες στην αντίθετη κατεύθυνση και με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα, οργανώσεις στο Χάρκοβο συγκρότησαν «μέτωπο υπέρ της ευρασιατικής πορείας της Ουκρανίας», που επιζητεί προσχώρηση στην Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας – Λευκορωσίας – Καζαχστάν, ενώ πολυάριθμες είναι οι αντίστοιχες εκκλήσεις στα ανατολικά της χώρας, χωρίς να λείπουν και οι ακραίες φωνές, που ζητούν επέμβαση ρωσικών στρατευμάτων «για να αποτραπεί η κατάληψη της Ουκρανίας από τη Δύση».

 

Σε δημόσια έκκλησή του, χθες, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών και την αποφυγή της περαιτέρω βίας, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έχει μέχρι στιγμής αφήσει αναπάντητη την επιστολή του πρώην προέδρου Γκορμπατσόφ, ο οποίος ζήτησε από τον ίδιο και τον πρόεδρο Ομπάμα να μεσολαβήσουν και να συμφωνήσουν σε κοινό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης.

 

[email protected]

 

Scroll to top