27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

«Μεσογειακό ταμπεραμέντο» στη Θεσσαλονίκη

 

Δέκα νέοι καλλιτέχνες από τον χώρο των εικαστικών, της μουσικής και της γραφιστικής, δύο εικαστικοί με διεθνή παρουσία, δώδεκα μέρες δημιουργίας στους Κοιτώνες ενός πρώην στρατόπεδου, δύο ανοιχτά masterclasses: αυτή είναι μια μικρή καταγραφή του 4ου Εργαστηρίου Νέων Καλλιτεχνών που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πεδίο Δράσης Κόδρα του Δήμου Καλαμαριάς. Τα αποτελέσματα αυτής της σύμπραξης παρουσιάζονται στην έκθεση «Μεσογειακό Ταμπεραμέντο: Στερεότυπα τόπων και άλλοι μύθοι» έως τις 9 Μαρτίου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1, στο λιμάνι. Συμμετέχουν οι: Ελεάνα Αντωνάκη, Γιώργος Γεροντίδης, Χρήστος Δημητριάδης, Γιάννης Δρακόπουλος, Σωτηρία Ζορμπά, Ναυσικά Μοσχοπούλου, Αποστόλης Ρίζος, Νάνα Σαχίνη, Αναστάσης Στρατάκης και May Roosevelt (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00. Είσοδος δωρεάν). Η έκθεση αποτελεί και την τελευταία εκδήλωση της 4ης Μπιενάλε, η οποία ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου.

 

………………………………………………..

 

Το CERN, η τέχνη και η Στέγη

 

Η Στέγη παρουσιάζει μια σειρά τριών συζητήσεων για τον ήχο, την κίνηση και την όραση μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων μέσα από το πρόγραμμα Collide@CERN. Το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, κατανοώντας πως η εικόνα του Σύμπαντος που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που έχουμε για τον κόσμο διοργανώνει ένα εκτεταμένο residency κάθε χρόνο, όπου ένας επιφανής, καινοτόμος καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους. Στη δεύτερη συζήτηση σήμερα στη Στέγη (19.00) ο χορογράφος Ζιλ Ζομπέν από την Ελβετία θα συνομιλήσει με τον Μάικλ Ντόζερ (επιστήμονας αντιύλης στο CERN, Αυστρία) για την κίνηση. Ο πρώτος είχε πάρει μέρος στο πρόγραμμα του CERN και ετοιμάζει τη νέα χορογραφική δουλειά του με τίτλο Quantum. Τι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον και πώς αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη δυναμική της κίνησης; Θα μπορούσε άραγε να έρθει κάποτε η μέρα εκείνη που οι φυσικοί θα διδάσκουν τους χορευτές να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά τη βαρύτητα και την κίνηση;

 

………………………………………………………….

 

Αφιέρωμα στον Τεό

 

Σε συνέχεια της ρετροσπεκτίβας που παρουσιάζει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, 210-3612 046) έως τις 29.01, σήμερα προβάλλονται οι ταινίες: 19.00: «Ο καθένας και το σινεμά του: τρία λεπτά» (2007, 3΄) και «Ο Μελισσοκόμος» (1986, 120΄) -προλογίζει η Ελευθερία Δημητρομανωλάκη, διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, θεωρητικός Κινηματογράφου και Λογοτεχνίας, 21.30: «Sous-ciel» (2011, 6΄) και «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984, 137΄) – προλογίζει ο Θωμάς Τσαλαπάτης, ποιητής-αρθρογράφος.

 

Είσοδος 5€ ανά προβολή, 10€ ενιαία κάρτα εισόδου σε όλες τις προβολές για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και νέους 18 έως 26 ετών.

 

…………………………………………..

 

Η μαγεία των παραμυθιών

 

Με αφορμή το παραμύθι της Μαρίας Σούμπερτ «Του φεγγαριού η κόρη» αλλά και τις μεταφράσεις των γερμανικών παραμυθιών «Ποιος φοβάται το Μπαμπούλα;», «Ο κύριος Ευτύχης και η κυρία Δυστυχία», «Ενας πιγκουίνος στα σύννεφα», που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Διάπλαση, ο Σύλλογος Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών (Δημοκρίτου 6 & Ζηρίδη, Παράδεισος Αμαρουσίου, πίσω από το εμπορικό κέντρο Avenue) διοργανώνει σήμερα, στις 19.30 στη Βιβλιοθήκη της σχολής, ανοιχτή εκδήλωση για τη μαγεία και τα σύμβολα των παραμυθιών. Θα μιλήσουν ο παιδοψυχίατρος – οικογενειακός θεραπευτής Χρήστος Ταρασίδης και η θεατρολόγος – δραματοθεραπεύτρια Μαρία Σούμπερτ. Οι θέσεις είναι περιορισμένες. Για κρατήσεις επικοινωνήστε με τον Σύλλογο Αποφοίτων Γερμανικής Σχολής Αθηνών (09.30–13.30) τηλεφωνικά στο 210-6106589 ή μέσω e-mail: [email protected].

 

……………………………………………………………………………….

 

Μουσικές συναντήσεις με τον Νίκο Τατασόπουλο

 

Ο κορυφαίος σολίστας του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος συναντά τη Βάλια Τσιργιώτη (φωνή), τον Σωτήρη Παπατραγιάννη (μπαγλαμάς, φωνή) και τον Βασίλη Σκούτα (κιθάρα, φωνή) στο βιβλιοπωλείο «art bar Ποιήματα & Εγκλήματα» των εκδόσεων Γαβριηλίδης (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι, 60 μέτρα από το μετρό, τηλ.210-3228839), σήμερα στις 22.30. Είσοδος 5€. Για κρατήσεις καλέστε στο 210-3228839 και απαραιτήτως αφήστε τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

……………………………………………

 

«Ζιζέλ» από το Royal Ballet

 

Απευθείας μεταδίδεται από το Royal Opera House του Λονδίνου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η «Ζιζέλ», ένα από τα πιο αγαπημένα μπαλέτα όλων των εποχών σε παραγωγή του σερ Πίτερ Ράιτ (απόψε, στις 21.15). Σε αυτή την καταπληκτική παράσταση το Royal Ballet αποδίδει με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα του ρομαντικού μπαλέτου, τόσο μέσα από τις εντυπωσιακές σκηνές τού corps de ballet όσο και με τον ανάλαφρο χορό της πρωταγωνίστριας, που δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται μέσα στην ομίχλη. Ζιζέλ, η Ναταλία Οσίποβα.

 

…………………………………………….

 

Χριστίνα Μαξούρη a cappella

 

Δημοτικά σε ρυθμούς ραπ, ρεμπέτικα του ’30 με μεταλλόφωνο, μοιρολόγια αναμειγμένα με τραγούδια τού σήμερα παρουσιάζονται σε μια παλιά βιοτεχνία τηλεοράσεων, στην Κυψέλη, υπό τον τίτλο: «Δανεικά παπούτσια». Σήμερα, στις 21.00, η Χριστίνα Μαξούρη (φωτ.) παίζει με παλιές και νέες μελωδίες και τις ερμηνεύει a cappella, σε μια χειροποίητη και «κατ’ οίκον» συναυλία, στον πολυχώρο Τέχνης «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεως» (Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, 213-0040496). Οικεία λόγια δραπετεύουν από τις εισαγωγές και τα finale και κινούνται ελεύθερα ανάμεσά μας. Μετά τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Νίκο Ξυδάκη, συναντά τον Απόστολο Ρίζο και μοιράζονται μελωδίες δικές του αλλά και δανεικές. Είσοδος: 6 ευρώ.

 

Scroll to top