27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΑΤ, κλούβες και αποχωρήσεις συμβούλων

«Κεκλεισμένων των θυρών» ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ένα κουτσουρεμένο «ναι» για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Τρίπολης.
      Pin It

«Κεκλεισμένων των θυρών» ελήφθη από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου ένα κουτσουρεμένο «ναι» για το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της Τρίπολης

 

Της Τζένης Σουκαρά

 

Υστερα από 8 ολόκληρες ώρες μιας πρωτόγνωρης συνεδρίασης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, «κεκλεισμένων των θυρών» για τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης φρουρούμενος από διμοιρίες ΜΑΤ, γνωμοδότησε θετικά την Παρασκευή για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Τα σημάδια της έντασης που θα ερχόταν φάνηκαν από το πρωί της ίδιας ημέρας με τα κωμικοτραγικά γεγονότα που συνέβησαν στον Μελιγαλά, όπου οι κάτοικοι «κλείδωσαν» στην κυριολεξία τον δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη στο δημαρχείο, κατηγορώντας τον ότι δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις τους για το θέμα των σκουπιδιών.

 

Νωρίς το απόγευμα κλούβες των ΜΑΤ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και αρκετός κόσμος από την Οιχαλία και την Παλαιόχουνη βρέθηκε στην Τρίπολη διαμαρτυρόμενος για τη δημιουργία εργοστασίων απορριμμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

 

Η απαγόρευση να εισέλθουν πολίτες στη συνεδρίαση, παρά μόνο δημοσιογράφοι και θεσμικοί φορείς με ένα πρωτόγνωρο face control, πυροδότησε την ατμόσφαιρα εντός κι εκτός αιθούσης. Ο γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Λάμπρος Μπούκλης, υπέβαλε την παραίτησή του αντιδρώντας στη μορφή της «κατεπείγουσας διαδικασίας», ενώ στηλίτευσε την εντολή που είχαν λάβει οι αστυνομικές δυνάμεις να διενεργούν ελέγχους για το ποιος θα εισέλθει στο κτίριο. «Ελέγχθηκα και εγώ και μου επιτράπηκε η είσοδος έπειτα από νόημα στελέχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου προς τους αστυνομικούς».

 

Η «κλειστή» συνεδρίαση έφερε την οργή όλων των επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων. Τελικώς ύστερα από ψηφοφορία αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να συζητηθεί το θέμα…

 

Παρά ταύτα οι σύμβουλοι επέμειναν στο προεδρείο και στον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να φύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις και να ανοίξουν οι πόρτες για τον κόσμο. «Δεν καλέσαμε καμία αστυνομική δύναμη εμείς», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης. «Ζητήστε να φύγουν», απάντησε ο Νίκος Πατσαρίνος, επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης, ο οποίος αποχώρησε όπως και ο Δημήτρης Δράκος, αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, μαζί με συμβούλους τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

 

Σχολιάζοντας την αποχώρηση συμβούλων της μειοψηφίας από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Πέτρος Τατούλης δήλωσε ότι πρόκειται για φυγομαχία, πολιτική θρασυδειλία και αντιθεσμική συμπεριφορά.

 

Οκτώ ώρες συνεδρίαση

 

Υστερα από 8 ώρες δραματικής συνεδρίασης το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τη ΜΠΕ και διαβίβασε όλες τις απόψεις και παρατηρήσεις προκειμένου η αδειοδοτούσα αρχή να τις αξιολογήσει ώστε το έργο να είναι σύμφωνο με τους όρους των αρμόδιων υπουργείων. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 28 «ναι» (συμπαγής η ομάδα Τατούλη και 3 διαρροές από την παράταξη Δράκου), 2 «όχι» και ένα «λευκό».

 

Κι όσο για τον κόσμο που βρισκόταν έξω ελπίζοντας έστω σε μια αναθεώρηση του σχεδιασμού, η κραυγή αγωνίας προς τον περιφερειάρχη από τη Μαρία Φράγκου, κάτοικο της Ασέας, είναι χαρακτηριστική:

 

«Πέτρο, δεν έχεις κοιμηθεί ποτέ στα χωριά μας και να ξυπνήσεις το πρωί και να μην μπορείς να πάρεις ανάσα από το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης. Σκέψου να έρθει κι ένα εργοστάσιο σκουπιδιών».

 

Scroll to top