Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

«Η σημερινή Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη…». Με κεντρικό ομιλητή τον κοινοβουλευτικό υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροθ, που πάντως δεν ανέφερε κουβέντα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

 

«Η δυστυχία που υπέστη η (ισραηλιτική) κοινότητά σας από Γερμανούς, στο όνομα της Γερμανίας, είναι αδιανόητη. Η σημερινή Γερμανία αναλαμβάνει την ευθύνη των εγκλημάτων κατά του ισραηλιτικού και μη ισραηλιτικού πληθυσμού της Ελλάδας. Ακόμη και αν η γενιά μου δεν βαρύνεται με προσωπική ενοχή, αναγνωρίζουμε την ευθύνη μας. Αυτό το κατασκότεινο κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας δεν πρέπει να ξεχαστεί ποτέ. Φροντίζουμε ώστε η μνήμη της καταστροφής και των εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων να παραμείνει άσβεστη στη νέα γενιά αλλά και στις επόμενες. Το οφείλουμε στα θύματα, αλλά και στα παιδιά μας τα οποία κληρονόμησαν τη γερμανική ιστορία και θα πρέπει να ζήσουν με αυτήν», ανέφερε ο Γερμανός αξιωματούχος, στέλνοντας μήνυμα σε όσους φλερτάρουν με την Ακροδεξιά σε όλη την Ευρώπη.

 

Στα «όσα οφείλαμε να είχαμε κάνει» για την αποκατάσταση της μνήμης των Εβραίων στη συμπρωτεύουσα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ, υποστηρίζοντας ότι τα βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση «δεν αφορούν το παρελθόν αλλά το μέλλον, όχι μόνο των Εβραίων, αλλά το μέλλον της ανθρωπότητας». Για τις ενέργειες που έχουν γίνει στον Δήμο Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη μνημείων που συνδέονται με τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία μουσείου και την επικείμενη ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ζητώντας επίσης «την αποκατάσταση της ιθαγένειας όχι μόνο στους Ελληνες επιβιώσαντες του Ολοκαυτώματος, αλλά και σε όσους από τους απογόνους τους το επιθυμήσουν, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται, όποιας χώρας πολίτες κι αν είναι».

 

Scroll to top