27/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Yφος και συναισθήματα

      Pin It

Ολοι όσοι είχαν ζήσει με σκυλιά για πολλά χρόνια -και εξακολουθούν να ζουν μ' αυτά- γνωρίζουν πολύ καλά να ξεχωρίζουν τα συναισθήματα των 4ποδων φίλων τους: Κοιτάζοντας το ύφος τους -τα μάτια, τα αυτιά, το στόμα- ξεχωρίζουν αμέσως αν αυτά χαίρονται, φοβούνται, εκπλήσσονται, λυπούνται ή θυμώνουν. Διάολε! Δέκα χιλιάδες χρόνια ζούμε μαζί, άνθρωποι και σκύλοι, ε, κάτι μάθαμε ο ένας για τον άλλο.

 

Ο,τι συμβαίνει λοιπόν εμπειρικά, θέλησαν να επαληθεύσουν και με επιστημονικό τρόπο ο καθηγητής Χάρις Φρίντμαν και η ερευνήτρια δρ Τίνα Μπλουμ, του Πανεπιστημίου της Μινεάπολης. Ετσι, με τη βοήθεια 50 εθελοντών, που είχαν όλοι πείρα από σκυλιά, έκαναν το εξής πείραμα:

 

Πήραν έναν αστυνομικό σκύλο, τον 6χρονο Μαλ, βέλγικο «λύκο», και του προκάλεσαν διάφορα συναισθήματα (έκπληξης, θυμού, λύπης, χαράς κ.λπ.) φωτογραφίζοντας κάθε φορά τη φάτσα του και το ύφος που αυτή έπαιρνε, ανάλογα με το κάθε ερέθισμα. Εδειξαν έπειτα τις φωτογραφίες αυτές στους εθελοντές και τους ζήτησαν να βρουν ποιο συναίσθημα αντιστοιχούσε σε κάθε ύφος του σκύλου. Οπως ήταν φυσικά, οι πιο πολλοί έπεσαν διάνα! Π.χ. το 88% βρήκε -και συμφώνησε- στο συναίσθημα της «χαράς», ενώ το 70% βρήκε το συναίσθημα του «θυμού». Περιέργως, μόνο το 45% συμφώνησε στον «φόβο», ενώ ακόμα πιο λίγοι -το 30% μόνο- συμφώνησαν στη «λύπη».

 

Η εκδότρια του περιοδικού «Dogs Today», Mπέβερλι Κάντι, δεν εντυπωσιάστηκε καθόλου απ' τα πορίσματα της έρευνας: «Απλώς επαλήθευσαν κάτι που το ξέραμε όλοι όσοι έχουμε για πολλά χρόνια ζώα. Οτι, δηλαδή, άνθρωπος και σκύλος καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον με μια ματιά -δεν χρειάζονται λόγια». (Από την αγγλική «Ντέιλι Μέιλ»).

 

Scroll to top