kefalonia

27/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

«Κατοστάρι» αγγίζουν οι μετασεισμοί στην Κεφαλονιά

Δεκάδες οι μετασεισμοί στο νησί, έπειτα από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ. Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι, δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό λόγω του ιστορικού της περιοχής.
      Pin It

Ενενήντα δύο μετασεισμοί, μεγέθους από 3 μέχρι 5,1 Ρίχτερ, είχαν σημειωθεί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας στην Κεφαλονιά, ενώ οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, το μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται στην πόλη του Ληξουρίου, καθώς, μέχρι τις 15:00 το απόγευμα, από τους πρωτοβάθμιους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί σε 70 σπίτια, τα 40 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα, ενώ από τα 21 δημόσια κτίρια του νησιού που ελέχθησαν, τα 4 κρίθηκαν μη κατοικήσιμα και άλλα 4 έχουν σχετικό πρόβλημα.

Ο κ. Σιμόπουλος διευκρίνισε ότι γενικώς τα κτίρια που είχαν φέροντα οργανισμό από μπετόν δεν έχουν πρόβλημα, άντεξαν το σεισμό.

Δεν ξέρουν αν ήταν ο κύριος σεισμός

«Λόγω του ιστορικού της περιοχής ίσως και να χρειαστεί και μια εβδομάδα ώστε οι σεισμολόγοι να αποφανθούν αν ο σεισμός ήταν ο κύριος» δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δήλωσε, το βράδυ της Κυριακής, ότι «δεν μπορούμε από τα μέχρι τώρα στοιχεία να πούμε ότι τα 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός» και διευκρίνισε ότι οι επιστήμονες χρειάζονται 48 ώρες να κάνουν εκτίμηση καθώς η περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Όσον αφορά τους μετασεισμούς είπε ότι θα διαρκέσουν ακόμη και έναν μήνα.

Υπενθυμίζεται ότι το νησί κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης και αρωγής των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό. Από το πρωί έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι σε όλα τα κτίρια της Κεφαλλονιάς, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί στα σχολεία και τα δημόσια κτίρια.

efsyn.gr

Scroll to top