Ukraine-diadilosi-epeisodia

28/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμνηστία στους ακτιβιστές

Η κυβέρνηση δέχτηκε εν μέρει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ασαφές όμως παραμένει εάν οι διαδηλωτές αποσυρθούν από τους δρόμους και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για βιαιότητες.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Αργά χθες η κυβέρνηση δέχτηκε εν μέρει τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ασαφές όμως παραμένει εάν οι διαδηλωτές αποσυρθούν από τους δρόμους και τις καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων. Πολλαπλασιάζονται οι καταγγελίες για βιαιότητες

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Ενα βήμα πριν από το πλήρες χάος μοιάζει η κατάσταση στην Ουκρανία, εν μέσω απειλών από την κυβέρνηση ακόμη και για επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Επειτα από ένα μαραθώνιο νέο γύρο διαβουλεύσεων χθες βράδυ, εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης της Βουλής, η κυβέρνηση δέχτηκε να χορηγήσει αμνηστία σε όλους τους συλληφθέντες ακτιβιστές και να άρει τους περιοριστικούς νόμους για τις διαδηλώσεις, υπό τον αυστηρό όμως όρο ότι θα τερματιστούν άμεσα οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και δρόμων.

 

Η ουκρανική αντιπολίτευση αρνήθηκε από την πλευρά της να μοιραστεί το πολιτικό κόστος της εξόδου από την κρίση αναλαμβάνοντας την πρωθυπουργία και παραμένει ασαφές εάν θα καλέσει τους εξεγερμένους οπαδούς της να συμβιβαστούν, καθώς κεντρικό αίτημα των περισσότερων κομμάτων της παραμένει η παραίτηση του προέδρου Γιανουκόβιτς και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Ρίχνοντας «λάδι» στη φωτιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Λεονίντ Κοζάρα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για σχεδιαζόμενες μεγάλης κλίμακας προβοκάτσιες με κλιμάκωση των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, παγίδευση με εκρηκτικά και ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο προμηθεύεται η χώρα από τη Ρωσία και διοχετεύει περαιτέρω στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και για «ανησυχητικά περιστατικά» γύρω από τουλάχιστον δύο πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Κοζάρα είπε ότι οι Αρχές της Ουκρανίας «είναι έτοιμες να αντιδράσουν σε μια τέτοια εξέλιξη», αλλά απέκλεισε -προς το παρόν τουλάχιστον- την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ως επιλογή που θα μπορούσε να αποτελέσει «σήμερα» λύση.

 

Λίγο νωρίτερα η υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Γελένα Λούκας, το υπουργείο της οποίας κατελήφθη τη νύχτα και έμεινε αρκετές ώρες υπό τον έλεγχο μασκοφόρων του κόμματος «Κοινή υπόθεση», είχε προειδοποιήσει ότι αν συνεχιστεί η κατάληψη θα ζητήσει από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς διακοπή των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση και από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Αμυνας επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης στη χώρα.

 

Σχολιαστές επισημαίνουν ότι το ίδιο βράδυ, που το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε προαναγγείλει δολοφονικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών, σκοτώθηκε με πυροβόλο όπλο ένας άντρας των ειδικών δυνάμεων «Μπέρκουτ» που επέστρεφε στο σπίτι του, ενώ στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εναντίον των διαδηλώσεων προβοκάτορες και επαγγελματίες ταραχοποιούς, τους «τιτούσκι», όπως έχουν ονομαστεί στα ουκρανικά. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει βασανιστήρια εις βάρος συλληφθέντων ακτιβιστών, πολλοί από τους οποίους αρπάχτηκαν κυριολεκτικά ακόμη και από νοσοκομειακούς θαλάμους, όπου νοσηλεύονταν τραυματισμένοι.

 

Η επί των Εξωτερικών της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, εκτίμησε ότι τυχόν επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και ζήτησε ακύρωση των περιοριστικών για τις συγκεντρώσεις νόμων, που στάθηκαν αφορμή του τελευταίου κύκλου των ενδοουκρανικών συγκρούσεων, ενώ δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη» για τις εξελίξεις και μεταβαίνει και αυτή σήμερα στην Ουκρανία.

 

Κατά τον πρώην πρόεδρο της χώρας Λεονίντ Κούτσμα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης θα αποτελέσει «το τελευταίο βήμα της κυβέρνησης» και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αιματοχυσία, ενώ όπως έγινε γνωστό σε μια προσπάθεια συμβολής σε έναν συμβιβασμό της αντιπολίτευσης με την ηγεσία της χώρας και οι άλλοι δύο πρώην πρόεδροι, Λεονίντ Κραφτσούκ και Βίκτορ Γιούστσενκο είναι σήμερα παρόντες στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

 

Σπάζοντας τη σιωπή της Μόσχας, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον πρόεδρο της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της πολιτικής λύσης εντός του πλαισίου των ουκρανικών νόμων, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις και εξέφρασε τη λύπη του γιατί «οι εξοργιστικές βίαιες ενέργειες από φασίζοντες τραμπούκους δεν ανησυχούν και δεν αποτιμώνται όπως θα έπρεπε από την Ευρώπη». Νωρίτερα το ρωσικό ΥΠΕΞ είχε υποστηρίξει διά του εντεταλμένου εκπροσώπου του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Κονσταντίν Νταλγκόφ, ότι οι βόμβες μολότοφ, οι καταλήψεις και οι επιθέσεις εναντίον άλλων πολιτών δεν είναι επιτρεπτές μέθοδοι για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση του αντισημιτισμού και των εθνικιστικών διαθέσεων στην Ουκρανία, «οι οποίες για ακατανόητους λόγους αποσιωπώνται από τις ευρωπαϊκές δομές».

 

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, που εκτίει ποινή φυλάκισης και η απελευθέρωσή της επανήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τον επικεφαλής του κόμματός της «Μπατκιβσίνα» Αρσένι Γιατσενιούκ, στον οποίο προτάθηκε η πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, κάλεσε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να μην αποδεχθούν «τους ταπεινωτικούς όρους της κυβέρνησης». Ισχυρές είναι οι δονήσεις και στο εσωτερικό του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών, που εκδηλώνονται με διαφωνίες και αποχωρήσεις, ενώ ο ηγέτης των κομμουνιστών Πιότρ Σιμονιένκο πρότεινε να καταργηθεί το προεδρικό αξίωμα στη χώρα. Ανήσυχη ότι απειλείται με απαγωγή ή ξυλοδαρμό δήλωσε και η ποπ τραγουδίστρια Ρουσλάνα, γνωστή από τις επιδόσεις της στη Eurovision, που έχει ανεπιφύλακτα ταχθεί υπέρ της μαζικής εξέγερσης της αντιπολίτευσης.

 

[email protected]

 

Scroll to top