Με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων επισκέφθηκε την Τουρκία ο Φρ. Ολάντ
Της Μαργαρίτας Βεργολιά
Είκοσι δύο χρόνια μετά τον Φρανσουά Μιτεράν και το τελευταίο έκτοτε επίσημο ταξίδι Γάλλου προέδρου στην Τουρκία, ο συνονόματος και ομοϊδεάτης του, Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, πάτησε χθες «πόδι» στην Αγκυρα, στο πλαίσιο μιας ιστορικής, διήμερης επίσκεψης στη γείτονα. Στόχος είναι η βελτίωση των διμερών σχέσεων, που επί προεδρίας Σαρκοζί είχαν μπει για τα καλά στον «πάγο»…
Η συγκυρία βέβαια δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ούτε για το οικονομικά δοκιμαζόμενο Παρίσι ούτε για την πολιτικά κλυδωνιζόμενη Αγκυρα και τις ταραγμένες σχέσεις της με τις Βρυξέλλες. Εξ ου και στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της επίσκεψης -που περιελάμβανε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Γκιουλ, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου- ο Ολάντ προτίμησε να πατήσει ταυτόχρονα σε δύο «βάρκες».
Ενταξιακή προσέγγιση
Από τη μια, λοιπόν, ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «δεν θα σταθεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις» με την Ε.Ε., τονίζοντας ότι «το άνοιγμα νέων κεφαλαίων θα βοηθήσει την Τουρκία, καθώς ορισμένα από αυτά σχετίζονται με θέματα -όπως ο διαχωρισμός εξουσιών, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης- που απασχολούν τον δημόσιο διάλογο για την πολιτική κατάσταση στη χώρα».
«Περιττό να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο, με δημοψήφισμα» για την ένταξη της Τουρκίας, πρόσθεσε. Κι αμέσως μετά -«λοξοκοιτώντας» νοερά προς την ισχυρή αρμενική κοινότητα στη Γαλλία- ο Ολάντ κάλεσε την Αγκυρα να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η τουρκική πλευρά εξακολουθεί, σχεδόν έναν αιώνα μετά, να μην αναγνωρίζει…
Κατά τα λοιπά, οι δύο πλευρές υπέγραψαν μέσα σε πανηγυρικό κλίμα σειρά οικονομικών και εμπορικών συμφωνιών, όπως π.χ. για τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών στην κατασκευή του δεύτερου τουρκικού πυρηνικού εργοστασίου στη Σινώπη (μαζί με την ιαπωνική Mitsubishi). «Συμφωνήσαμε σε έναν νέο στόχο 20 δισ. ευρώ στον όγκο των διμερών συναλλαγών», ανακοίνωσε εμφανώς ικανοποιημένος χθες ο Τούρκος πρόεδρος Γκιουλ, που σήμερα θα συναντηθεί και πάλι με τον Ολάντ, αυτή τη φορά σε οικονομικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα δώσει το «παρών» η επιχειρηματική «αφρόκρεμα» Τουρκίας και Γαλλίας.
«Μην αυταπατάστε», γράφει ο Φρανσουά Πικάρ του γαλλικού δικτύου France24 σε χθεσινό άρθρο του στην τουρκική «Hürriyet». «Στο Παρίσι αμφιταλαντεύονταν για το εάν η επίσκεψη θα έπρεπε να αναβληθεί ή και να ακυρωθεί, όμως το δίλημμα γρήγορα λύθηκε, όταν οι προεδρικοί σύμβουλοι υπενθύμισαν πως, μέσα στο διάστημα 2009-2012, οι εμπορικές συναλλαγές με την Τουρκία μειώθηκαν από 6 σε 3%». Το ερώτημα που μένει τώρα να απαντηθεί είναι εάν και κατά πόσον η επίσκεψη αυτή θα ωφελήσει πολιτικά τον πιο αντιδημοφιλή πρόεδρο στα χρονικά της Γαλλίας…
Διαδηλώσεις
Παραμονή πάντως της μετάβασης του Ολάντ στην Αγκυρα -της πρώτης Ευρωπαίου ηγέτη μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Τουρκία- στο Παρίσι έγινε μία από τις μαζικότερες και πιο επεισοδιακές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με πάνω από 17.000 διαδηλωτές (μέλη κινημάτων της Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και καθολικών οργανώσεων) κι επίσημο απολογισμό 250 προσαγωγές και 19 αστυνομικούς τραυματίες.
Την πρώτη δε ημέρα της επίσκεψης «επισκίασαν» δύο αρνητικές εξελίξεις στη Γαλλία. Προς διάψευση των δεσμεύσεων του Σοσιαλιστή προέδρου, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι τον Δεκέμβριο η ανεργία εκτοξεύτηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, κοντά στο 11%. Λίγο νωρίτερα, είχε καταλήξει σε «ναυάγιο» ο πρώτος γύρος διαβουλεύσεων μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων γύρω από τις πρόσφατες προεδρικές εξαγγελίες για τόνωση της απασχόλησης, με γενναίες φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και «βαθύ μαχαίρι» στα κοινωνικά επιδόματα.
Στον παριζιάνικο «αέρα», εν τω μεταξύ, πλανιόταν το ερώτημα με ποια ιδιότητα και ποιανού τα λεφτά πήγε τελικά η πρώην Πρώτη Κυρία, Βαλερί Τριερβελέρ, χθες στο μακρινό Μουμπάι. Το Ελιζέ ξεκαθάρισε ότι μετέβη στην Ινδία «ως απλή πολίτης», προσκεκλημένη ΜΚΟ, «με έξοδα ιδιωτικών εταιρειών»…