Τρία χρόνια μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, ένας άλλος στρατιωτικός, δημοφιλής μεταξύ μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Αιγύπτου, αξίωμα που αναμένεται να κερδίσει με ευκολία.
Ο 59χρονος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αφού προήχθη σε στρατάρχη, πήρε, όπως ήταν αναμενόμενο, το πράσινο φως από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) να κατεβεί στις εκλογές, για την ακρίβεια όπως αναφέρει η ανακοίνωση να πράξει «ανάλογα με το αίσθημα πατριωτισμού του και τη βούληση του αιγυπτιακού λαού… αυτές τις ιστορικές στιγμές». Ο αλ Σίσι -που πρέπει να παραιτηθεί επίσημα και από τον Στρατό και από το υπουργείο Αμυνας, για να διεκδικήσει το αξίωμα- επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία του, έξι μήνες μετά την ανατροπή και του πρώτου εκλεγμένου προέδρου της χώρας, ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.
Οπως εκτιμά ο δρ Γκαμάλ Αμπντέλ Γκαουάντ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, η χώρα γίνεται μάρτυρας της διαμόρφωσης ενός νέου πολιτικού συστήματος. «Μιλάμε για κάποιον με στρατιωτικό βιογραφικό, που όμως εκλέγεται σε πολιτικό αξίωμα και η δύναμή του διαμορφώνεται από ένα Σύνταγμα, που επιβάλλει σε σημαντικό βαθμό κοινή διαχείριση της εξουσίας με μια κυβέρνηση, την οποία όμως σχηματίζει ένα εκλεγμένο κοινοβούλιο», λέει ο Γκαουάντ. «Δεν μπορούμε, λοιπόν, να υποστηρίξουμε ότι πρόκειται 100% για δημοκρατία, αλλά ούτε να περιμένουμε ένα απολυταρχικό καθεστώς, σαν αυτά που συνηθίζονται στην περιοχή».
Νέα δίκη του Μόρσι
Μάλλον όχι τυχαία, οι ανακοινώσεις γύρω από την προεδρική υποψηφιότητα του στρατάρχη έγιναν ένα 24ωρο πριν αρχίσει άλλη μια δίκη του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι -κι άλλων 130 μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας- η οποία μάλιστα, όπως αποφάσισε το δικαστήριο, θα μεταδοθεί ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Η διαδικασία αναμένεται να οξύνει κι άλλο τα πνεύματα μεταξύ των στρατιωτικών και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, η οποία κατηγορεί τον αλ Σίσι για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για ενορχήστρωση πραξικοπήματος για την ανατροπή του Μόρσι.
Ωστόσο, με τα περισσότερα στελέχη της στη φυλακή και τους οπαδούς της υπό διωγμόν, η οργάνωση βρίσκεται τώρα πάλι εκεί που ήταν την εποχή του Μουμπάρακ: στην παρανομία. Επιπλέον, εκτός από τους απλούς πολίτες, τον Στρατό και τις διαβόητες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, ο αλ Σίσι φαίνεται ότι έχει πλέον στο πλευρό του τους αξιωματούχους της εποχής Μουμπάρακ και τον επιχειρηματικό κόσμο, που οργανώνουν τη θεαματική επιστροφή τους στα πράγματα.
Ελλη Πάνου