21/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είχε προειδοποιήσει ο Δένδιας

      Pin It

Θορυβημένη η κυβέρνηση, που είχε πληροφορηθεί από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι αναμενόταν τρομοκρατικό χτύπημα, κρατάει χαμηλούς τόνους αυτή τη φορά, αποφεύγοντας να συνδέσει το χτύπημα στο «Mall» με τον ΣΥΡΙΖΑ

 

Των Αλίκης Μάτση – Δ. Κουκλουμπέρη – Ν. Σβέρκου

 

Εντονο προβληματισμό και αμηχανία προκάλεσε στην κυβέρνηση το χτύπημα στο Mall στο Μαρούσι, που είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ανθρώπων.

 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ειδοποιήθηκε αμέσως, το ίδιο και οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Από πλευράς μεγάρου Μαξίμου η απόφαση ευθύς εξαρχής ήταν να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, έχοντας την εκτίμηση ότι πέραν των πολιτικών επιπτώσεων θα μπορούσαν να υπάρξουν και άμεσες οικονομικές.

 

Ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και τα αλλεπάλληλα χτυπήματα –προηγήθηκε κι εκείνο κατά των γραφείων της Ν.Δ. την περασμένη εβδομάδα- προκαλούν φόβους για μείωση επισκεπτών στη χώρα μας, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, αλλά και αποτρέπουν την προσέλκυση επενδυτών.

 

Η πληροφόρηση που, κατά δήλωσή του, είχε παράσχει ο κ. Δένδιας στο Μαξίμου, ότι «αναμενόταν τρομοκρατικό χτύπημα», μάλλον τρομοκρατεί παρά εφησυχάζει την κυβέρνηση, που βλέπει να πολλαπλασιάζονται ανάλογες ενέργειες κάθε εβδομάδα και φοβάται ανεξέλεγκτες διαστάσεις του φαινομένου.

 

Γι' αυτό και η πολιτική επιλογή ήταν να μην υψωθούν οι τόνοι, ενώ, με εξαίρεση μια ανεπαίσθητη αιχμή στη δήλωση που έκανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας χθες το μεσημέρι, δεν αφέθηκαν καν υπόνοιες ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, δεν υπάρχει σαφής εικόνα του χώρου από τον οποίο προέρχεται.

 

Στη δήλωσή του ο κ. Δένδιας χρησιμοποίησε τη γνωστή φρασεολογία περί «καταδίκης χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», με την οποία πολύ συχνά η κυβέρνηση καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει επιθέσεις μικρότερης εμβέλειας.

 

Οι χαμηλοί τόνοι σηματοδοτούνται και από την επιλογή να μην κάνει δηλώσεις για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αλλά μόνο ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ο Μαν. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε την επίθεση «εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας».

 

«Είναι», είπε, «έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

 

Την επίθεση καταδίκασε και το ΠΑΣΟΚ, προειδοποιώντας μάλιστα όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η πολιτεία θα αντιδράσει».

 

Πηγές της Ιπποκράτους έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι τα τελευταία κρούσματα είναι ανησυχητικά και επικίνδυνα, κάνοντας λόγο για μια «νέα γενιά τρομοκρατών που δεν κρατά ούτε τα προσχήματα». Ζητούν να διαλευκανθεί η υπόθεση μέσω των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών και εκτιμούν ότι τα «χτυπήματα» έχουν σχέση με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

 

Ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, η ΔΗΜΑΡ, πέραν της καταδίκης της επίθεσης, εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το τελευταίο χτύπημα προέρχεται «από τον γνωστό πυρήνα της τρομοκρατίας που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», θεωρεί μάλιστα ότι ίσως υπάρχει ενοποίηση οργανώσεων εδώ και κάποιους μήνες. Κάποια στελέχη του κόμματος μάλιστα φοβούνται σύντομα και νέο χτύπημα.

 

 

 

 

Scroll to top