Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΜΟΡΣΙΚλεισμένος σε ένα ηχομονωμένο γυάλινο κλουβί, ο Μοχάμεντ Μόρσι πηγαινοερχόταν νευρικά, ντυμένος με τη λευκή στολή του υπόδικου, συχνά-πυκνά φωνάζοντας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ομως, το ακροατήριο στο δικαστήριο του Καΐρου, όπου άρχισε χθες η τρίτη κατά σειρά δίκη του έκπτωτου ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, δεν μπορούσε να τον ακούσει, παρά μόνον όταν ο πρόεδρος της έδρας πατούσε το κουμπί της ενδοσυνεννόησης κι άφηνε να ακουστεί η φωνή του κατηγορούμενου μέσω των ηχείων.

 

Αυτή τη φορά, στο εδώλιο κάθονται μαζί του άλλα 132 άτομα, στην πλειονότητά τους μέλη της (παράνομης πια) Μουσουλμανικής Αδελφότητας και 70 μέλη της παλαιστινιακής Χαμάς και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, τα οποία δικάζονται ερήμην. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν συνέργεια στη μαζική απόδραση από τις φυλακές Ουάντι Ελ Νατρούν, κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης του 2011, που ανέτρεψε το καθεστώς Μουμπάρακ.

 

Για πολλοστή φορά, ο Μόρσι δήλωσε ενώπιον των δικαστών ότι «είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου», ενώ κατήγγειλε και αυτή τη δίκη του ως «πολιτικά υποκινούμενη». Ωστόσο, σε μια αλλαγή τακτικής, ανακοίνωσε ότι ο πρώην προεδρικός υποψήφιος και επιφανής ισλαμιστής διανοούμενος, Σελίμ Αλ Αουα, αναλαμβάνει εφεξής επικεφαλής της υπεράσπισής του.

 

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η χθεσινή διαδικασία και, κατά τη συνήθη τακτική της αιγυπτιακής Δικαιοσύνης, η δίκη διεκόπη για τις 22 Φεβρουαρίου. Σχεδόν ταυτόχρονα, εν τω μεταξύ, οι δικαστικές αρχές ανακοίνωναν ότι στις 16 του ίδιου μήνα θα ξεκινήσει η τέταρτη δίκη του Μόρσι, με τις κατηγορίες της κατασκοπείας, της συνέργειας με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ στον σχεδιασμό τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αίγυπτο, της παράνομης διακίνησης όπλων και της σύστασης παραστρατιωτικών ομάδων. Εάν ο Μόρσι κριθεί ένοχος, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη θανατική καταδίκη…

 

Εν τω μεταξύ, λίγες ώρες πριν αρχίσει η χθεσινή ακροαματική διαδικασία, ένοπλοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον στρατηγό Μοχάμεντ Σαΐντ, επικεφαλής του τεχνικού γραφείου του υπουργού Εσωτερικών, καθώς έφευγε από το σπίτι του, στο προάστιο Γκίζα του Καΐρου. «Ξαναφέρνει στον νου το ισλαμικό αντάρτικο, που συνεχίστηκε επί μακρόν στη δεκαετία του ‘90, μέχρι που ο Μουμπάρακ το κατέστειλε», παρατηρεί το πρακτορείο Reuters, καθώς στο Κάιρο πυκνώνουν οι υποψίες ότι πίσω και από αυτήν την αιματηρή επίθεση βρίσκεται η Ανσάρ Μπέιτ αλ-Μάκντις (ελληνιστί «Υποστηρικτές της Ιερουσαλήμ»).

 

Υπερδραστήρια εσχάτως, η ισλαμική οργάνωση έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά αιματηρών επιθέσεων στην Αίγυπτο, με τελευταίες την πολύνεκρη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, την περασμένη Παρασκευή στο Κάιρο, και την κατάρριψη με πύραυλο στρατιωτικού ελικοπτέρου, την επομένη, στη Χερσόνησο Σινά.

 

Οσο για τη δολοφονία του στρατηγού-στελέχους του αιγυπτιακού υπουργείου Εσωτερικών; Παρά τη χρονική της σύμπτωση με την έναρξη της τρίτης δίκης Μόρσι, οι περισσότεροι αναλυτές τη «μεταφράζουν» ως σαφή προειδοποίηση προς τον Νο1 ισχυρό άνδρα της Αιγύπτου (αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιπρόεδρο της μεταβατικής κυβέρνησης και υπουργό Αμυνας), στρατηγό αλ Σίσι, μία μέρα αφότου το Ανώτατο Συμβούλιο του Στρατού έδωσε ξεκάθαρα το «πράσινο φως» στην… πολυαναμενόμενη προεδρική υποψηφιότητά του.

 

Scroll to top