29/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διεθνή διαζύγια τώρα και στην Ελλάδα

Τα ζευγάρια θα μπορούν να διαλέγουν ποιας χώρας νομοθεσία θα εφαρμόζεται.
      Pin It

Τα ζευγάρια θα μπορούν να διαλέγουν ποιας χώρας νομοθεσία θα εφαρμόζεται

 

Θα μπορούν και στην Ελλάδα πλέον να επιλέγουν τα διεθνή ζευγάρια ποιας χώρας η νομοθεσία θα εφαρμόζεται σε περίπτωση διαζυγίου τους με ή χωρίς αντιδικία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, να υιοθετήσει τους κανόνες της Ε.Ε. που δίνουν τη σχετική δυνατότητα στα διεθνή ζευγάρια.

 

Ετσι, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Ελλάδα καθίσταται το 16ο κράτος-μέλος της Ε.Ε., το οποίο εντάσσεται στην ενισχυμένη συνεργασία ως προς τον Κανονισμό 1259/2010 για το εφαρμοστέο δίκαιο στο διαζύγιο και τον δικαστικό χωρισμό («Ρώμη ΙΙΙ»).

 

Οπως αναφέρεται, με τον Κανονισμό Ρώμη ΙΙΙ καθιερώνεται, μέσω της λεγόμενης αρχής της αυτονομίας της βούλησης, η ευχέρεια των συζύγων να επιλέξουν το εφαρμοστέο δίκαιο που θα διέπει τη λύση του γάμου. Ωστόσο η δυνατότητα επιλογής του εφαρμοστέου δικαίου, που καθιερώνει ο συγκεκριμένος Κανονισμός, είναι περιορισμένη, υπό την έννοια ότι μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ συγκεκριμένων δικαίων που κατά τεκμήριο εμφανίζουν σύνδεσμο με τη σχέση.

 

Επίσης σε περίπτωση που το ζευγάρι δεν μπορεί να συμφωνήσει, οι δικαστές θα έχουν στη διάθεσή τους κοινή μέθοδο για να αποφασίζουν ποιας χώρας η νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί. Ο εν λόγω κανονισμός δεν έχει επιπτώσεις στους εθνικούς νόμους περί διαζυγίου ή γάμου, ούτε προβλέπει την υιοθέτηση κανόνων που επηρεάζουν ουσιαστικά το οικογενειακό δίκαιο των κρατών-μελών.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ένας γάμος κατά το ελληνικό δίκαιο είναι ανυπόστατος, τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα αποδέχονται αίτημα εφαρμογής των διατάξεων του Κανονισμού Ρώμη ΙΙΙ.

 

Μαρία Δήμα

 

Scroll to top