Pin It

Ολα θα κριθούν μετεκλογικά τις επόμενες μέρες, με γνώμονα τα ποσοστά των κομμάτων, που με τη σειρά τους θα ορίσουν τα περιθώρια ελιγμών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

«Μια χώρα με τόσο πολλούς εχθρούς, όπως το Ισραήλ, δεν μπορεί να έχει αδύναμη κυβέρνηση», γκρίνιαξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την επαύριο των τελευταίων -ανησυχητικών για τον ίδιο και το κόμμα του- δημοσκοπήσεων για τις αυριανές, κρίσιμες εκλογές στο Ισραήλ.

 

Τόσο στη Haaretz όσο και στη Yedioth Ahronoth -από τις πιο έγκριτες ισραηλινές εφημερίδες- οι αριθμοί έδιναν μεν σταθερά την πρωτιά στο κοινό ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος δεξιού Λικούντ και του υπερεθνικιστικού «Ισραελ Μπεϊτούν», του υπόδικου πρώην ΥΠΕΞ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, πλην όμως με πτωτικές τάσεις (32 έδρες, -10 συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές του 2009) και, φυσικά, χωρίς πλειοψηφία.

 

Παράλληλα η αναγκαία, παραδοσιακή συμμαχία της ισραηλινής Δεξιάς με τα μικρά θρησκευτικά κόμματα (Σας, Ενωμένος Ιουδαϊσμός Τορά) που -ως «μπόνους» στην ευρύτερη συνεργασία με άλλα κόμματα- έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει στον «Μπίμπι» δύο πρωθυπουργικές θητείες, τώρα χάνει τη δυναμική της.

 

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, λοιπόν, όλοι αυτοί μαζί φαίνεται να συγκεντρώνουν πια μια ισχνή πλειοψηφία στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή), με 63 έδρες σε σύνολο 120. Γεγονός που αφήνει πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ή, όπως επισημαίνει και ο Γιόελ Μάρκους στη Haaretz, «τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη»…

 

Για την ακρίβεια, όλα θα κριθούν μετεκλογικά, με γνώμονα τα ποσοστά των κομμάτων, που με τη σειρά τους θα ορίσουν τα περιθώρια ελιγμών τού -ούτως ή άλλως «γαντζωμένου» στην εξουσία- Νετανιάχου. Η επικρατούσα εκδοχή τον θέλει να συμμαχεί με τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ, τον νέο διάττοντα αστέρα της ισραηλινής πολιτικής σκηνής.

 

Από το πουθενά, το σχετικά νεοσύστατο κόμμα του, Εβραϊκή Εστία, βρίσκεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις (15 έδρες), χάρη στη ρητορική του υπέρ της προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Οχθη και κατά του ειρηνευτικού διαλόγου με τους Παλαιστινίους. Ο ίδιος ο Ναφτάλι υποστήριξε στην προεκλογική εκστρατεία του ότι αποτελεί τον φυσικό σύμμαχο του Νετανιάχου και ότι η συμμετοχή του στην επόμενη κυβέρνηση θα βοηθήσει τον «Μπίμπι» να αποκρούσει τις αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για την επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος.

 

Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, κυκλοφορούν έντονα φήμες ότι ο Νετανιάχου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αναζητήσει συμμάχους και από τον χώρο του Κέντρου, με πολλαπλούς στόχους: να μετριάσει τους υψηλούς εθνικιστικούς τόνους στο νέο υπουργικό συμβούλιο, να εξευμενίσει τους πολύτιμους -στο διαρκώς μεταλλασσόμενο γεωπολιτικό τοπίο της Μέσης Ανατολής- ξένους συμμάχους (βλέπε ΗΠΑ), αλλά και αντιμετωπίσει τα διογκούμενα προβλήματα στην εθνική οικονομία.

 

Με απλά λόγια, θα μπορούσε -με τη στήριξη των κεντρώων- να εξασφαλίσει την κοινωνική συναίνεση στην επιβολή νέων μέτρων λιτότητας, αναγκαίων για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κατάστασης στη χώρα (μόλις την περασμένη εβδομάδα, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έφτασε το 4,2% του ΑΕΠ για το 2012, διπλάσιο από τις επίσημες εκτιμήσεις).

 

Ενας πιθανός εταίρος σε μια τέτοια συνεργασία θεωρείται το Γες Ατίντ του πρώην τηλεοπτικού αστέρα Γιάιρ Λαπίντ. Ετερος εκτιμάται ότι μπορεί να είναι «Το Κίνημα» της πρώην ΥΠΕΞ, Τζίπι Λίβνι. Κανένα από τα δύο κεντρώα κόμματα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας (αυτή ήταν άλλωστε η βασική διαφορά τους με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους Εργατικούς, που οδήγησε σε ναυάγιο τις προσπάθειες να κατέβουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο νίκης στις κάλπες).

 

Βασική, ωστόσο, προϋπόθεση για την ευόδωση αυτού του σεναρίου είναι το ψηφοδέλτιο της Δεξιάς να κερδίσει πάνω από 40 έδρες, δίνοντάς του το περιθώριο να αφήσει εκτός κυβερνητικού «νυμφώνος» τα μικρά υπερορθόδοξα κόμματα ή -σε μια λιγότερο πιθανή εκδοχή- τον εθνικιστή Ναφτάλι.

 

Οχι τυχαία, άλλωστε, ο πνευματικός ηγέτης του Σας, ραβίνος Οβάντια Γιόζεφ -που προ εβδομάδος υπέστη ελαφρύ εγκεφαλικό- καταφέρθηκε κατά της Εβραϊκής Εστίας, διαμηνύοντας ότι κάθε άλλο παρά πρεσβεύει τις αξίες του ιουδαϊσμού. Εξ ου και εξέδωσε οδηγία προς τους υπερορθόδοξους ψηφοφόρους να μην το ψηφίσουν!

 

[email protected]

Scroll to top