Samaras-Vroutsis

29/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Προεκλογικές εξαγγελίες Σαμαρά για την ανεργία

Λίγο πριν από τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε πως η αντιμετώπιση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητά για την κυβέρνηση και αναφέρθηκε σε προγράμματα που απευθύνονται σε 440.000 ωφελούμενους.
      Pin It

Προτεραιότητα της κυβέρνησης για το 2014 η αντιμετώπιση της ανεργίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ύστερα από σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως ανέφερε, έπειτα από πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, «δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «τα προγράμματα αυτά είναι μόνον η αρχή», αναφερόμενος στις δράσεις, που υλοποιούνται από το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικής δαπάνης 4,4 δισ. ευρώ, που απευθύνονται σε 440.000 ωφελούμενους. Οι δράσεις αυτές στηρίζονται σε τρεις πυλώνες: τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, το πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και την αξιοποίηση και των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014- 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος πυλώνας της πολιτικής αφορά 114.000 ανέργους όλων των κατηγοριών και οι δράσεις του θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιταγή εισόδου για νέους ως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνουν ανέργους 30 – 60 ετών, τοποθετήσεις ανέργων από ευπαθείς ομάδες κλπ.

Ο δεύτερος πυλώνας θα αφορά 240.000 ανέργους και θα αποτελεί ουσιαστικά το πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Σ' αυτό το πρόγραμμα θα παρέχεται εργασιακή εμπειρία και κατάρτιση σε όλους τους ανέργους μέχρι τα 24, που δεν έχουν εργαστεί. Αυτοί οι άνεργοι, είτε θα πηγαίνουν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του μισθού τους, είτε θα βελτιώνουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90.000 ανέργους, από νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο και θα προβλέπει κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού

«Η ανεργία είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος της ελληνικής κοινωνίας σήμερα και ο πιο ύπουλος εχθρός γιατί υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και κατατρώει τις προοπτικές όλων μας, ιδιαίτερα τα όνειρα των νέων. Το χτύπημα της ανεργίας είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησής μας. Ήδη σταματήσαμε την άνοδό της, μετά από έξι χρόνια ύφεσης.

Αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και στο πιο αποφασιστικό: Να αρχίσει να μειώνεται, να πέφτει η ανεργία. Κι αυτό θα προχωρήσει πραγματικά, μόνον εφ’ όσον προχωρήσει η ανάκαμψη, η οποία όλα δείχνουν ότι ξεκινάει άμεσα.

Μετά από πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, δημιουργούμε το Εθνικό Συμβούλιο Απασχόλησης που θα χαράσσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική για την καταπολέμηση της ανεργίας με συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες δράσεις.

Ανάκαμψη και μακροχρόνια ανάπτυξη είναι ο μόνος τρόπος για να νικηθεί πλήρως η ανεργία και να βρουν δουλειά όλοι οι άνεργοι.

Αυτό, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, αλλά σίγουρα θα χρειαστεί κάποια χρόνια για να αποδώσει πλήρως. Στο μεταξύ όμως, χρειάζεται να δώσουμε μια άμεση ανακούφιση στην Ελληνική κοινωνία. Και κυρίως να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και μια ευκαιρία πρόσληψης άμεσα. Ακόμα να δώσουμε σήμερα ευκαιρία στους μακροχρόνια άνεργους μεγαλύτερων ηλικιών, να κρατήσουν επαφή με την απασχόληση ή και να βρουν δουλειά πριν επιστρέψει η οικονομία στην πλήρη ανάπτυξη. Γιατί αν μείνουν για πολλά χρόνια εκτός εργασίας, είτε οι νέοι χωρίς καθόλου εργασιακή εμπειρία μέχρι σήμερα, είτε οι μακροχρόνια άνεργοι, τότε αυτοί όλοι θα γίνουν οι «χαμένες γενιές». Κι αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε.

Εργαζόμαστε λοιπόν για να έλθει ταχύτερα η ανάπτυξη, αλλά δίνουμε έμφαση και στην επανένταξη των ανέργων από σήμερα!

Εξαγγέλλουμε, λοιπόν, τρείς πυλώνες μιας μεσοπρόθεσμης στρατηγικής για την ανεργία, δηλαδή υποστηρικτικά μέτρα άμεσης εφαρμογής, στην τρέχουσα διετία 2014-15. Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ: το προηγούμενο που τελειώνει με πλήρη απορρόφηση και το επόμενο που αρχίζει φέτος. Μερικά τρέχουν ήδη. Άλλα, βρίσκονται στην τελική φάση της ωρίμανσης και θα τρέξουν μέσα στους επόμενους μήνες. Και σε όλα αυτά η επιλογή θα γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης.

Τα προγράμματα αυτά αφορούν πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης και των προοπτικών πρόσβασης – όπως είπαμε – στην αγορά εργασίας: από μαθητεία και κατάρτιση μέχρι την πρώτη επαγγελματική εμπειρία για τους νέους, τη στήριξη επιχειρηματικότητας των νέων, προγράμματα απασχόλησης για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Το συνολικό κόστος αυτών των προγραμμάτων είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που όλα θα απορροφηθούν το 2014 και το 2015.

Το σύνολο αυτών που θα επωφεληθούν είναι πάνω από 440 χιλιάδες σημερινών ανέργων, 440 χιλιάδες, συμπεριλαμβανομένων και 240 χιλιάδων που είναι μεταξύ 15 και 24 ετών και δεν έχουν καμία απολύτως εργασιακή εμπειρία ως τώρα.

Τα προγράμματα του πρώτου πυλώνα, αφορούν 114 χιλιάδες ανέργους όλων των κατηγοριών και είναι έτοιμα να υλοποιηθούν άμεσα. Ενδεικτικά αναφέρω:

  • την «επιταγή εισόδου» για νέους ως 29 ετών, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • την επιδότηση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων
  • την επιχορήγηση επιχειρήσεων να προσλάβουν ανέργους 30-66 ετών
  • την τοποθέτηση ανέργων σε θέσεις απασχόλησης που προβλέπονται από Τοπικά Σχέδια της τοπικής Αυτοδιοίκησης
  • την τοποθέτηση ατόμων από ευπαθείς ομάδες. Όχι μόνο άτομα με αναπηρία, αλλά θα έλεγα και αποφυλακισμένους και οροθετικούς
  • τις νέες θέσεις εργασίας για μακροπρόθεσμα ανέργους με επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις για να τους προσλάβουν
  • την επιχορήγηση προσλήψεων ειδικών κατηγοριών ανέργων σε μεγάλες επιχειρήσεις
  • και παρεμβάσεις απασχόλησης-κατάρτισης σε κλαδικά προγράμματα κλάδων αιχμής

Μερικά ήδη ξεκίνησαν ως επέκταση προγραμμάτων που ήδη εφαρμόστηκαν πέρσι, ενώ άλλα αποτελούν νέα προγράμματα που θα προκηρυχθούν άμεσα και βρίσκονται σε ένα τελευταίο στάδιο ωρίμανσης. Αυτός θα είναι ο πρώτος πυλώνας.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το Πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία». Ο πυλώνας αυτό θα χορηγεί εργασιακή εμπειρία μαζί με κατάρτιση και μαθητεία, όπου χρειάζεται, σε όλους τους νέους μέχρι 24 ετών που δεν εργάζονται πουθενά ή που δε φοιτούν σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Οι δικαιούχοι αυτού του προγράμματος που υπολογίζονται σε 240 χιλιάδες θα έχουν την ευκαιρία:

  • είτε να απασχοληθούν σε κάποια ιδιωτική επιχείρηση για κάποιο διάστημα με επιδότηση μεγάλου μέρους του συνολικού μισθού τους και των ασφαλιστικών εισφορών τους
  • είτε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, προκειμένου να βρουν την πρώτη τους δουλειά το συντομότερο
  • είτε να συνδυάζουν την προσωρινή απασχόληση και κατάρτιση στο χώρο εργασίας, με μία δυνατότητα πρόσληψης στη συνέχεια στην εργασία αυτή.

Στις περιπτώσεις προγραμμάτων κατάρτισης ή μαθητείας θα υπάρχει και η σχετική πιστοποίηση. Ώστε, πέρα από την ευκαιρία της άμεσης πρόσληψης, να μείνει στον δικαιούχο το επαγγελματικό εφόδιο μαζί με την προϋπηρεσία.

Στόχος αυτού του προγράμματος, είναι μέσα στο 2014 και το 2015, να μην υπάρξει κανένας νέος που δεν έκανε την αρχή της επαγγελματικής του ζωής και δεν μάζεψε το πρώτο του ένσημο. Κι αυτά τα προγράμματα είναι εξειδικευμένα για μαθητεία, για κατάρτιση, για πρώτη επαγγελματική εμπειρία, για νέους από ευπαθείς ομάδες και για νεανική επιχειρηματικότητα. Δηλαδή, θα καλύψει εκείνους που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, εκτός επιμόρφωσης και εκτός εργασίας.

Ο τρίτος πυλώνας αφορά 90 χιλιάδες δικαιούχους, κυρίως ανέργους από νοικοκυριά όπου δεν έχουν κανένα εργαζόμενο μέλος στην οικογένειά τους, οι μισοί εκ των οποίων θα απορροφηθούν φέτος με κονδύλια του προηγούμενου ΕΣΠΑ, ενώ οι επόμενοι το 2015 με κονδύλια του καινούργιου ΕΣΠΑ. Αυτές οι παρεμβάσεις αφορούν κυρίως κοινωφελή εργασία στον δημόσιο τομέα, και πρωτίστως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αναλυτικά, για καθένα απ’ αυτά τα προγράμματα θα υπάρξει ενημέρωση από το Υπουργείο Εργασίας, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ώστε να έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος καθημερινή πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.

Έτσι δημιουργούνται πάνω από 440 χιλιάδες ευκαιρίες, εκ των οποίων οι 100 χιλιάδες άμεσα, εντός των επομένων μηνών. Το μεγαλύτερο μέρος τους, το 80% αφορά στον ιδιωτικό τομέα, και μόνο το 20% στο δημόσιο.

Κι αυτό είναι μία μεγάλη καινοτομία: γιατί δεν δίνουμε απλά πρόσκαιρη απασχόληση σε κάποιους ανέργους για κάποιο διάστημα μερικών μηνών. Τους βάζουμε μέσα στην αγορά εργασίας, τους δίνουμε ευκαιρία, τους δίνουμε επιμόρφωση, τους δίνουμε πιστοποίηση, ώστε να μείνουν οι περισσότεροι στη δουλειά αυτή και μετά. Και να είναι πιο εύκολο για τους υπόλοιπους να βρουν δουλειά στη συνέχεια…

Άλλωστε, θα έλεγα, ότι ένα τεράστιο μέρος των ευκαιριών που ανοίγονται στον ιδιωτικό τομέα, θα οδηγήσουν όχι μόνο σε προσωρινή απασχόληση μαθητείας, αλλά και σε πρόσληψη, τελική πρόσληψη για τον άνεργο, με επιδότηση κόστους για τον εργοδότη. Έτσι και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι νέοι θα έχουν ευκαιρία να αποκτήσουν καινούργιες δεξιότητες και να βρουν σταθερή δουλειά, καθώς η Οικονομία αρχίζει και παίρνει μπροστά.

Κάτι επίσης σημαντικό: οι θέσεις αυτές θα κατανεμηθούν στους παραγωγικούς τομείς όπου προβλέπεται να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη με βάση το εθνικό αναπτυξιακό μας μοντέλο. Κι αυτός ο προγραμματισμός που γίνεται αυξάνει τις πιθανότητες οι άνθρωποι αυτοί που θα ωφεληθούν από τα προγράμματα να βρουν μόνιμη εργασία μετά.

Κι ακόμα, τα προγράμματα αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα, δεν εξαντλούν τις δράσεις της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας. Είναι απλώς ο κορμός μιας μεσοπρόθεσμης, όπως είπα, στρατηγικής, αλλά σε αυτό τον κορμό θα προστεθούν κι άλλα προγράμματα.

Για παράδειγμα, θα προστεθούν στον κορμό, αντίστοιχα εξειδικευμένα προγράμματα, όπως αυτά για τα επαγγέλματα υγείας και τη σχετική κατάρτιση για αυτούς που θα ασχοληθούν με την υγεία- 11,5 χιλιάδες- καθώς και τις νέες τεχνολογίες, καθώς και την επιμόρφωση- 40 χιλιάδες- καθώς και τα κίνητρα στους νέους αγρότες- 10 με 11 χιλιάδες.

Συνολικά με όλα αυτά, οι μισοί περίπου από τους σημερινούς ανέργους θα έχουν την ευκαιρία επιμόρφωσης, μαθητείας και πρώτης απασχόλησης μέσα στην τρέχουσα διετία.

Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά δεν αποτελούν την οριστική λύση της Κυβέρνησης για τη μάστιγα της ανεργίας. Αλλά αποτελούν μια σημαντική και άμεση ανακούφιση που αγγίζει το πολύ μεγάλο μέρος των ανέργων και ιδιαίτερα των πιο ευαίσθητων εκείνων ομάδων, που έχουν και μικρότερες πιθανότητες εύρεσης εργασίας στα πρώτα βήματα που η οικονομία θα ανακάμπτει. Τώρα πια θα έχουν κι αυτοί άμεση προοπτική να μπουν στην αγορά εργασίας…»

 

efsyn.gr

Scroll to top