motorola

30/01/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Την εξαγορά της Motorola ανακοίνωσε η Lenovo

Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Lenovo Group ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της αμερικανικής εταιρείας κινητών τηλεφώνων Motorola από τη Google έναντι του ποσού των 2,91 δισ. δολαρίων.
      Pin It

Τη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία που έχει γίνει από κινεζική εταιρεία, ολοκλήρωσε η Lenovo με την εξαγορά της Motorola από την Google, αποκτώντας έτσι πρόσβαση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αμερικανική αγορά κινητών τηλεφώνων.

Για τη Lenovo είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία επί αμερικανικού εδάφους σε λίγες ημέρες, καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία ηλεκτρονικών διαμετακομιστών (low – end server business) από την IBM έναντι 2,3 δισ. ευρώ.

Με την πώληση της Motorola, η Google σταματά τη βραχύβια δραστηριότητά της στην κατασκευή συσκευών κινητής τηλεφωνίας και σηματοδοτεί την αποχώρησή της από τη μεγαλύτερη εξαγορά που είχε κάνει έως σήμερα. Σημειώνεται ότι η Google κατέβαλε το ποσό των 12,5 δισ. δολαρίων για την (αγορά της) Motorola το 2012. Η συμφωνία προβλέπει ότι η γιγαντιαία εταιρεία αναζήτησης στο Διαδίκτυο θα κρατήσει την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας της Motorola.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google κ. Λάρι Πέιτζ δήλωσε ότι είναι καλύτερα να επικεντρωθεί η εταιρεία του στο λογισμικό για τα έξυπνα κινητά (smartphones) παρά στην κατασκευή των συσκευών τους.

Η εξαγορά θα δώσει στη Lenovo το εφαλτήριο για να ανταγωνισθεί την Apple και τη Samsung – όπως και δύο άλλες κινεζικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που γίνονται όλο και πιο «επιθετικές» – στην εξαιρετικά επικερδή αμερικανική αγορά. Το 2005, η Lenovo αγόρασε τη μονάδα προσωπικών υπολογιστών της αμερικανικής εταιρείας IBM, διεισδύοντας στη μεγαλύτερη τότε αγορά προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο.

Η Lenovo θα καταβάλει για την εξαγορά της Motorola το ποσό των 660 εκατ. δολαρίων σε μετρητά, 750 εκατ. δολάρια σε απλές μετοχές της Lenovo και 1,5 δισ. δολάρια με τη μορφή τριετών ομολόγων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της κινεζικής εταιρείας και της Google.

efsyn.gr

Scroll to top