30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αμνηστία υπό προϋποθέσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - Τριβές στη Βουλή, απείχε από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση. Με την «υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.» Κάθριν Αστον συναντήθηκε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς. Νέες έμμεσες πιέσεις από τον Πούτιν.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Τριβές στη Βουλή, απείχε από την ψηφοφορία η αντιπολίτευση. Με την «υπουργό Εξωτερικών της Ε.Ε.» Κάθριν Αστον συναντήθηκε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς. Νέες έμμεσες πιέσεις από τον Πούτιν

 

ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού

 

Συνεχίζονταν ώς αργά χθες οι τριβές και αντιπαραθέσεις στην ουκρανική Βουλή, όπου κατατέθηκαν αρχικώς τρία διαφορετικά νομοσχέδια για την επικείμενη αμνηστία των εξεγερθέντων οπαδών της, καθώς και ένα που προβλέπει την αποφυλάκιση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

 

Από την αμνηστία θα εξαιρεθούν, σύμφωνα με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και παρ’ ολίγον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, κατά την πρόταση του προέδρου Γιανουκόβιτς, όσοι εμπλέκονται σε απαγωγές και δολοφονίες.

 

Τελικά ο νόος εγκρίθηκε με 232 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 416 παρόντων και την αντιπολίτευση να απέχει, διαμαρτυρώμενη για τον όρο περί άμεσου τερματισμού των διαδηλώσεων.

 

Οι εθνικιστές του κόμματος «Κοινή υπόθεση» εγκατέλειψαν τελικά έπειτα από ώρες το κτίριο του υπουργείου Γεωργίας, που είχαν καταλάβει, ενώ άλλος ένας αστυνομικός έπεσε χθες νεκρός από πυρά πυροβόλου όπλου. Οι διαδηλωτές στο κέντρο του Κιέβου, πάντως, κάθε άλλο παρά δείχνουν διατεθειμένοι να υποχωρήσουν και συγκρότησαν τη δική τους «εθνική φρουρά».

 

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς συναντήθηκε με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σίρι, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπαν Κι Μουν, που είχε προηγηθεί. Αντίστοιχη συνάντηση υπήρξε και με την αρμόδια της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον, από την οποία προέκυψε άλλη μια έκκληση για ειρηνικό διάλογο των εμπλεκόμενων μερών, αυτή τη φορά και με τη μορφή μιας «πανεθνικής στρογγυλής τραπέζης». Τη διάθεσή τους να λειτουργήσουν ως μεσολαβητές εξέφρασαν τόσο ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς όσο και ο πρώτος μετασοβιετικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κραφτσούκ.

 

Σε συνέχεια των ευρω-ρωσικών διαβουλεύσεων ο Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να προωθήσει τα συμφωνηθέντα με την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς, δηλαδή την αγορά ουκρανικών κρατικών ομολόγων ύψους 15 δισ. δολαρίων και κατά 1/3 μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου στα 268,5 δολάρια, μάλιστα περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «βοήθεια στην Ουκρανία, που έχει προβλήματα» και κάλεσε τους Ουκρανούς πολιτικούς, οικονομολόγους και ειδικούς «να επιλέξουν μόνοι τους με πραγματιστικά κριτήρια ποια οδός τούς συμφέρει, χωρίς καμία πίεση από καμία πλευρά».

 

Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί περί τα 3 δισ. από το ρωσικό «πακέτο». Από αργά χθες το βράδυ, ωστόσο, η συναινετική στάση της Μόσχας έδειχνε να αλλάζει. Ρώσοι υπουργοί φέρεται να έπεισαν τελικά τον Πούτιν να πατήσει «φρένο» στη ροή της βοήθειας προς το Κίεβο, τουλάχιστον μέχρι να δουν τα ονόματα των Ουκρανών νέων υπουργών που θα αναλάβουν τον οικονομικό τομέα. Ανεπισήμως, μάλιστα, λέγεται ότι η Ρωσία πλέον μπλοκάρει τα ουκρανικά προϊόντα στα σύνορα, εντείνοντας έτσι και πάλι τις πιέσεις.

 

«Εξωθεν επεμβάσεις»

 

Λίγο νωρίτερα η ρωσική Ανω Βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, εκτίμησε με ψήφισμα ότι οι μαζικές ταραχές δεν έχουν τίποτε το κοινό με ειρηνικές πράξεις διαμαρτυρίας, καταδίκασε τις «απροσχημάτιστες έξωθεν επεμβάσεις στις υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους» και εξέφρασε την ανησυχία της ειδικά για τις «προσπάθειες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να αντιπαραθέσει τα συμφέροντα ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας με τις υπόλοιπες».

 

Υπό τις παρούσες συνθήκες ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτούν οι σχετικά ασυνήθιστες δηλώσεις του Γκριγκόρι Ράποτα, γραμματέα του Ενωσιακού Κράτους, ενός ημιενεργού μορφώματος μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, ο οποίος είπε από το Μινσκ ότι «οι πόρτες του Ενωσιακού Κράτους είναι πάντοτε ανοιχτές για πιο στενή συνεργασία, αλλά την επιλογή θα την κάνει ο ουκρανικός λαός», αλλά και του Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής του οργανισμού διεθνούς συνεργασίας «Ροσατρούντνιτσεστβο» του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος έκανε λόγο για «σοβαρή συσπείρωση του αντιρωσικού κόσμου» και «διαίρεση των φιλορωσικά διακείμενων δυνάμεων» στην Ουκρανία, η πρωτεύουσα της οποίας, Κίεβο, αποτελεί την αφετηρία του σύγχρονου ρωσικού κράτους.

 

[email protected]

 

Scroll to top