30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κυβέρνηση (πολύ) μεγάλου συνασπισμού

ΤΣΕΧΙΑ - Η αντιπολίτευση καταγγέλλει σύγκρουση συμφερόντων για τον νέο υπουργό Οικονομικών, καθώς ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας της χώρας θα ηγείται των φορολογικών και ελεγκτικών οικονομικών αρχών.
      Pin It

→ΤΣΕΧΙΑ – Η αντιπολίτευση καταγγέλλει σύγκρουση συμφερόντων για τον νέο υπουργό Οικονομικών, καθώς ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας της χώρας θα ηγείται των φορολογικών και ελεγκτικών οικονομικών αρχών

 

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Επιστρέφει η πολιτική ομαλότητα στην Τσεχία μετά τον διορισμό από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Μποχουσλάβ Σομπότκα. Χρειάστηκαν τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μετά τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 2013, για να επιτευχθεί πρώτα μια συμφωνία ανάμεσα σε Σοσιαλδημοκράτες, Χριστιανοδημοκράτες και το νεοσυσταθέν λαϊκιστικό νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ και έπειτα να βρεθεί συναίνεση όσον αφορά τις επιλογές των κομματικών επιτελείων για τα υπουργικά αξιώματα. Με τον διορισμό της νέας κυβέρνησης κλείνει μια περίοδος πολιτικής κρίσης που ξέσπασε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ένα σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας οδήγησε οχτώ πρώην βουλευτές και αξιωματούχους στη φυλακή και ανάγκασε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Περτ Νέτσας να παραιτηθεί.

 

Οι πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 2013 ανέτρεψαν τους συσχετισμούς στο Κοινοβούλιο, περιθωριοποιώντας το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του Νέτσας (7,7%) και αναδεικνύοντας πρώτο κόμμα το Σοσιαλδημοκρατικό, αλλά με ένα ισχνό 21% που δυσχέρανε εξαιρετικά τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερής κυβέρνησης.

 

Αν πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης το πολιτικό τοπίο ήταν ρευστό, τώρα κατά πολλούς αναλυτές γίνεται δύσκολο, καθώς ο συνασπισμός μπορεί να διαθέτει 111 από τις 200 έδρες της Βουλής αλλά αποτελείται από εταίρους που δεν μοιράζονται κοινές θέσεις και προτεραιότητες ώστε να υπάρξει ένα συνεκτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

 

Ο ευρωπαϊστής Σομπότκα, που υπόσχεται ελλείμματα του προϋπολογισμού μικρότερα του 3% του ΑΕΠ και διατήρηση του δημόσιου χρέους στο 46-48% του ΑΕΠ, έχει δηλώσει πως η χώρα του θα υπογράψει το Σύμφωνο Σταθερότητας και φέρεται να θέλει την επίσπευση της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη. Ο Σομπότκα τάσσεται επίσης υπέρ της αύξησης των φόρων ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικά προγράμματα, θέση που μπορεί να σηματοδοτήσει την πρώτη μεγάλη ενδοκυβερνητική μάχη καθώς σε αυτήν αντιτίθεται ο ηγέτης του ΑΝΟ και νέος υπουργός Οικονομικών, Αντρέι Μπάμπις.

 

Ο αποκαλούμενος και «Τσέχος Μπερλουσκόνι» είναι ένας δισεκατομμυριούχος, ιδιοκτήτης τεράστιων ομίλων επιχειρήσεων κυρίως στον χώρο των τροφίμων και των χημικών προϊόντων, που επιπλέον πέρσι αγόρασε δύο από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας. Ηδη η αντιπολίτευση στρέφει τα πυρά της εναντίον του καταγγέλλοντας σύγκρουση συμφερόντων λόγω του ότι ο δεύτερος πλουσιότερος άντρας της χώρας θα ηγείται των φορολογικών και ελεγκτικών οικονομικών αρχών.

 

Scroll to top