30/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεργάζονται εκλογές

Δράσεις κατά της ανεργίας «μαγειρεύουν» πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας. Τα προγράμματά τους κινούνται στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα, ωστόσο οι μεγαλόστομες διακηρύξεις τους αναδίνουν έντονο άρωμα... κάλπης.
      Pin It

Δράσεις κατά της ανεργίας «μαγειρεύουν» πρωθυπουργός και υπουργός Εργασίας. Τα προγράμματά τους κινούνται στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα, ωστόσο οι μεγαλόστομες διακηρύξεις τους αναδίνουν έντονο άρωμα… κάλπης

 

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Προεκλογικός πυρετός κατέλαβε ξαφνικά τη Ν.Δ. με τους υπουργούς να χορεύουν στον ρυθμό ενός πρωθυπουργού… σε αναμμένα κάρβουνα. Ξαφνικά χθες ο Αντ. Σαμαράς επισκέφθηκε τα υπουργείο Εργασίας και με μια προεκλογικού αρώματος δήλωση κήρυξε για άλλη μια φορά τον πόλεμο στην ανεργία.

 

Με όπλο την ώθηση στην απασχόληση ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για πακτωλό ευρώ (δισεκατομμύρια), που θα πέσουν για να έχουν ευκαιρίες απασχόλησης οι 1,5 εκατ. άνεργοι τους οποίους δημιούργησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις μνημονιακές πολιτικές που στήριξε ή προώθησε.

 

Οι τρεις πυλώνες

 

«Δεν δίνουμε ασπιρίνες στους ανέργους. Καταπολεμούμε την ανεργία με αναπτυξιακές δράσεις» ήταν η προεκλογική πομφόλυγα του πρωθυπουργού, ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα πέσουν στον βωμό της απασχόλησης και της κατάρτισης των ανέργων 1,4 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να διευκρινίσει το χρονικό διάστημα αυτής της χρηματοδότησης.

 

«Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την υλοποίηση σχεδίου με τρεις πυλώνες για τη δημιουργία 440.000 ευκαιριών απασχόλησης» είπε ο κ. Σαμαράς.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τον πρωθυπουργό, αυτή η… χιλιοστή προσπάθεια των μνημονιακών κομμάτων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να ανακόψουν τον ρυθμό ανεργίας θα στηριχθεί στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, στο πρόγραμμα «εγγυήσεων για τη νεολαία» (Youth Guarantee) και στην αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

 

Αυτές οι ευκαιρίες απασχόλησης στο αμαρτωλό παρελθόν των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 2000 κυρίως νοούνταν ως ποταμοί εκατομμυρίων ευρώ σε ημετέρους και επιδοτήσεις σε ανέργους χωρίς καμία ποσοτική και ποιοτική μέτρηση της συμβολής τους στην καταπολέμηση της ανεργίας.

 

Ετσι ο κ. Σαμαράς μαζί με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση εκπονούν προγράμματα ακριβώς στο ίδιο μοτίβο, αλλάζοντας απλώς κάποιες από τις ονομασίες τους.

 

Στην επόμενη διετία λοιπόν έμφαση θα δοθεί σε δράσεις στήριξης της απασχόλησης με προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης και ενεργοποίηση μηχανισμών κατάρτισης, μαθητείας και επιμόρφωσης. Παράλληλα θα προκηρυχθούν εντός του 2014 νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για 74.000 προσλήψεις ανέργων.

 

Ειδικότερα οι δράσεις που «μαγειρεύει» ο κ. Βρούτσης και αφορούν το 2014 είναι:

 

● Προγράμματα μείωσης ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 50%. Θα αφορούν 10.000 νέους επαγγελματίες (18-24 ετών) και για 2 έτη θα πληρώνουν τη μισή ασφαλιστική εισφορά.

 

● Επιδότηση επιχειρήσεων για 30.000 προσλήψεις νέων 18-24 ετών.

 

● Ειδικό πρόγραμμα για τη στροφή 5.000 αγροτών σε νέες ανταγωνιστικές καλλιέργειες.

 

● Θέσπιση κινήτρων σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη 10.000 νέων ηλικίας 18-24 ετών.

 

● Πρόγραμμα επιδότησης εμπορικών επιχειρήσεων για την πρόσληψη 4.500 ανέργων.

 

Η ηλεκτρονική καρτέλα

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επαναλάβει τα σχέδια Βρούτση για το πρόγραμμα «Ατλας», με το οποίο σκοπεύει να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία για τον ασφαλιστικό βίο των εργαζομένων σε μία ηλεκτρονική καρτέλα. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «μέσω του συστήματος “Ατλας” θα μπορεί ο εργαζόμενος να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τις ασφαλιστικές εισφορές για όλο του τον βίο».

 

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «μέχρι το καλοκαίρι το πρόγραμμα «Ατλας” θα είναι έτοιμο κατά 50% και από τα μέσα του 2015 θα είναι απολύτως έτοιμο για όλους». «Περνάμε από την παλαιολιθική εποχή στον 21ο αιώνα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Scroll to top