31/01/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα η κυβέρνηση της ωραίας Χέλε

ΔΑΝΙΑ - Η πώληση μεγάλου πακέτου μετοχών της Dong στη Goldman Sachs ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
      Pin It

ΔΑΝΙΑ – Η πώληση μεγάλου πακέτου μετοχών της Dong στη Goldman Sachs ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

 

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Το τηλεοπτικό πολιτικό δράμα «Borgen» ωχριά μπροστά σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο πολιτικό προσκήνιο της Δανίας, επισημαίνει ο διεθνής Τύπος. Ακόμα και αν η σύγκριση θεωρηθεί τραβηγμένη, η επιμονή της κεντροαριστερής -δικομματικής πλέον- κυβέρνησης μειοψηφίας να πουλήσει το 19% των μετοχών της υπερχρεωμένης δημόσιας επιχείρησης ενέργειας Dong στη διαβόητη αμερικανική τράπεζα επενδύσεων Goldman Sachs προς 8 δισ. κορόνες (1,5 δισ. δολάρια) προκάλεσε πάταγο. Λίγες ώρες πριν η επιτροπή οικονομικών του Κοινοβουλίου εγκρίνει οριστικά το ντιλ με τις ψήφους κεντροδεξιών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους, το αριστερό Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αποχώρησε από την κυβέρνηση διαφωνώντας κάθετα με τη συμφωνία, όπως άλλωστε και η πλειονότητα των Δανών.

 

Αν και η παράταξη θα συνεχίσει να στηρίζει στη Βουλή τον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τη Σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργό Χέλε Θόρνινγκ-Σμιντ και τους Σοσιαλιστές Φιλελεύθερους συμμάχους της, η ανταρσία σε πρώτη φάση κόστισε στην κυβέρνηση την παραίτηση έξι υπουργών, οδηγώντας σε ευρύ ανασχηματισμό. Διαθέτοντας πια μόλις 61 από 179 έδρες του Κοινοβουλίου, το μέλλον προδιαγράφεται ζόρικο για τη 48χρονη πρωθυπουργό, που θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να βασιστεί και στη συνδρομή της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για να προωθήσει την ατζέντα της.

 

Μετά την εκλογή της το 2011, η Θόρνινγκ-Σμιντ είχε κάνει φιλόδοξες εξαγγελίες -μεταξύ άλλων- για εκσυγχρονισμό του κοινωνικού κράτους και τόνωση της αγοράς εργασίας. Στην πορεία, όμως, τα πράγματα στράβωσαν. Ακόμα και στην εύπορη Δανία, η ύφεση και τα διογκούμενα ελλείμματα έγιναν άλλοθι για αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης, που άρχισε να εφαρμόζει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις αντίθετες προς τις παραδοσιακές αξίες των Σοσιαλδημοκρατών, όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, περικοπές σε επιδόματα ανέργων και φοιτητών, μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων.

 

Η πώληση μεγάλου πακέτου μετοχών της Dong στην Goldman Sachs ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Συνδικάτα, βουλευτές και ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς εναντιώθηκαν στη συμφωνία, ζητώντας να παραμείνει η δημόσια επιχείρηση ενέργειας στα χέρια Δανών και όχι ξένων επενδυτών. Μέχρι και ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός, Πόουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, χαρακτήρισε το ντιλ «καταστροφή» και τη συγκεκριμένη τράπεζα «σκιώδη συνεταίρο».

 

Η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει πάρει για τα καλά τον κατήφορο, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση το 68% των Δανών τάσσεται κατά της εξαγοράς. Σχεδόν 200 χιλιάδες υπογραφές εναντίον της συμφωνίας έχουν συγκεντρωθεί σε on line διαμαρτυρία, την ώρα που χιλιάδες πολίτες διαδήλωναν το βράδυ της Τετάρτης έξω από τη Βουλή στην Κοπεγχάγη, καταγγέλλοντας τον κυβερνητικό συνασπισμό ακόμα και για προδοσία. Ενδεικτική η δήλωση συνταξιούχου, ψηφοφόρου των Σοσιαλ-Φιλελευθέρων: «Είμαι πολύ απογοητευμένος, που μια “κόκκινη” κυβέρνηση προωθεί τέτοιου είδους ξεπούλημα. Πρόκειται για αμιγώς κεντροδεξιές πολιτικές και σίγουρα δεν βοηθά το γεγονός ότι πουλάνε μετοχές σ’ έναν αμαρτωλό κολοσσό»…

 

Scroll to top