Pin It

Συνεχίζονται σε οξύτατο κλίμα οι αντεγκλήσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 

Της Ελενας Βαρίνου

 

Τον απόηχο της μετωπικής σύγκρουσης Βενιζέλου – Τσίπρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή συντηρούν τα δύο κόμματα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαιτεί την αυτεπάγγελτη παρέμβαση των αρχών για την προστασία του στρατιωτικού απορρήτου, μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εταίρου πως διατηρεί στο αρχείο του φωτοτυπία του αμυντικού χάρτη της χώρας, και στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εντάσσουν στην ατζέντα της προανακριτικής επιτροπής τη διερεύνηση της διαρροής της λίστας Λαγκάρντ στη δημοσιότητα.

 

«Κράτος λάφυρο»

 

«Αναδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο ότι οι κυβερνητικές πρακτικές του δικομματισμού έχουν συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους τη λογική του κράτους λάφυρου» επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ενώ ζητά την παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προσθέτοντας πως «το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του δεν έχουν απαντήσει ακόμα από πού πηγάζει το δικαίωμά τους να κρατούν στα συρτάρια τους, σεντούκια τους ή όπου αλλού αντίγραφα απόρρητων εγγράφων υψηλής διαβάθμισης».

 

Η πεποίθηση αντίστοιχα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν τα στοιχεία της λίστας στον δημοσιογράφο Κ. Βαξεβάνη εξακολουθεί να καλλιεργείται από βουλευτές του κόμματος.

 

Δύο υψηλά στελέχη του ΣΥΡΙΖA απάντησαν στον Ευάγγελο Βενιζέλο, ζητώντας να αποδείξει με στοιχεία τα όσα ισχυρίζεται. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, δήλωσε ότι «το όνομά του (του κ. Βενιζέλου) έχει καταστεί συνώνυμο του ψεύδους, του κενόλογου βερμπαλισμού και της αλαζονείας, ενώ ο συνεργάτης του Α. Τσίπρα, Ν. Παππάς, χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όσους αναπαράγουν τους ισχυρισμούς του «συκοφάντες», προσθέτοντας ότι ο Ε. Βενιζέλος «είχε τη λίστα στο γραφείο του, εκείνος είχε και τη δυνατότητα να παράγει και να διακινεί αντίγραφα».

 

Οι εργασίες της επιτροπής που θα εξετάσει αν ο Γ. Παπακωνσταντίνου προέβη στα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος κατά τη διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ θα ξεκινήσουν άμεσα, ενδεχομένως και στα μέσα της εβδομάδας.

 

Σήμερα, τα επτά κόμματα της Βουλής και οι ανεξάρτητοι αναμένεται να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους στην 15μελή επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Εάν αυτή συγκροτηθεί αύριο Τρίτη, τότε ενδέχεται ακόμη και την Τετάρτη να πραγματοποιήσει την πρώτη, επί της διαδικασίας, συνεδρίασή της. Αυτό τουλάχιστον προβλέπει ο Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος και θα τεθεί επικεφαλής της επιτροπής. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής υπεραμύνθηκε ταυτόχρονα της «ουσιώδους» διερεύνησης, εννοώντας πως η έρευνα των μελών της επιτροπής δεν θα περιοριστεί μόνο στα προφανή στοιχεία που επιβαρύνουν αποκλειστικά τον πρώην υπουργό Οικονομικών.

 

Η σύνθεση

 

Στην προανακριτική επιτροπή θα συμμετάσχουν πέντε βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία (βέβαιοι θεωρούνται οι Μ. Βορίδης, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Κατερίνα Παπακώστα, ενώ δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί η παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου), τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ (σίγουρη είναι η συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, αναμένεται η συμμετοχή του Θ. Δρίτσα, ενώ το τρίτο όνομα αναμένεται να επιλεγεί μεταξύ των Π. Λαφαζάνη και του Στ. Κοντονή), δύο από το ΠΑΣΟΚ (Απ. Κακλαμάνης, Π. Ρήγας). Τη ΔΗΜΑΡ ενδέχεται να εκπροσωπήσει ο Β.Οικονόμου και τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Β.Καπερνάρος. Με έναν βουλευτή θα εκπροσωπηθούν επίσης το ΚΚΕ, η Χρ. Αυγή και οι ανεξάρτητοι.

 

 

 

Scroll to top