spiti-seismos-Kefalonia

02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο 50% οι αυτοψίες στην Κεφαλονιά

Πέντε μέρες μετά τον πρώτο σεισμό ακατάλληλα έχουν κριθεί το 60% των ελεγμένων σπιτιών στο Ληξούρι και το 40% στο Αργοστόλι. Αμεση ανάγκη για 40 σχολικές μονάδες.
      Pin It

Πέντε μέρες μετά τον πρώτο σεισμό ακατάλληλα έχουν κριθεί το 60% των ελεγμένων σπιτιών στο Ληξούρι και το 40% στο Αργοστόλι. Αμεση ανάγκη για 40 σχολικές μονάδες

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

68Ακατάλληλα για κατοίκηση κρίθηκαν πάνω από το 50% των σπιτιών που έχουν ελεγχθεί έως τώρα από κλιμάκια μηχανικών στην Κεφαλονιά. Το 60% βρίσκεται στο Ληξούρι και το 40% στο Αργοστόλι. Μεγάλης κλίμακας βλάβες έθεσαν εκτός λειτουργίας το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι.

 

Μικρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε άλλες τρεις νοσηλευτικές μονάδες που έχουν ήδη εκκενωθεί. Οσο για τα σχολικά κτίρια, παρά τις συγχωνεύσεις τμημάτων που έγιναν, υπάρχει άμεση ανάγκη για 40 σχολικές μονάδες από τις οποίες έχουν εξασφαλιστεί και θα μεταφερθούν σταδιακά στο νησί μόνον 4.

 

Λόγω… διαθεσιμότητας

 

Είναι η πρώτη επίσημη εικόνα για τις επιπτώσεις του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά, που δόθηκε χθες από το υπουργείο Υποδομών, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην ενημέρωση και κυρίως στους ελέγχους, αφού διαλύθηκαν οι ειδικευμένες υπηρεσίες λόγω… διαθεσιμότητας.

 

Πέντε ημέρες μετά τον πρώτο σεισμό είχε ελεγχθεί μόνον το 50% των κτιρίων με εμφανή «χτυπήματα». Εχουν γίνει 699 αυτοψίες, ενώ εκκρεμούν άλλες 700, από τις οποίες οι 200 δεν είχαν καν ανατεθεί ώς χθες σε κλιμάκια μηχανικών! Ευτυχώς έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος στα σχολικά κτίρια και τις υγειονομικές μονάδες.

 

Οι 14 μηχανικοί της κρατικής εταιρείας Κτιριακές Υποδομές, που ήρθαν από την Αθήνα, έλεγξαν 98 σχολικά κτίρια που κάλυπταν τις ανάγκες 53 σχολείων και διαπίστωσαν ότι σε 6 περιπτώσεις επιβάλλεται να γίνουν άμεσα επισκευές. Τρεις μονάδες βρίσκονται στο Αργοστόλι (συγκρότημα 2ου και 3ου Γυμνασίου-νυχτερινού-ΙΕΚ, 3ο Νηπιαγωγείο, 2ος Παιδικός Σταθμός), δύο στο Ληξούρι (Λύκειο και 2ο Δημοτικό) και μία στη Λειβαθού (Νηπιαγωγείο Λακήθρας).

 

Ολοκληρώθηκαν επίσης οι έλεγχοι στη νοσοκομειακή υποδομή του νησιού, που περιλαμβάνει 2 γενικά νοσοκομεία, 1 προνοιακή μονάδα και 14 αγροτικά ιατρεία. Επισκευές χρειάζονται στο νοσοκομείο και στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Αργοστολίου, καθώς και στο αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων, τα οποία έχουν εκκενωθεί προσωρινά.

 

● Εκπτωση, που θα καλύπτει ολόκληρο το κόστος της στατικής ενίσχυσης ή ενεργειακής αναβάθμισης αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Περιβάλλοντος.

 

Οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα δύο νησιά θα δικαιούνται επίσης δίμηνη παράταση στις προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων για πληρωμή των προστίμων με 102 δόσεις, καθώς και για τη μεταφορά των παλιών δηλώσεων στον νέο νόμο 4178/2013, που για την υπόλοιπη χώρα λήγουν στις 7 Φεβρουαρίου.

 

Scroll to top