02/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελληνες φαντάροι στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο

Με επείγον σήμα του ΓΕΣ σε μονάδες της Β. Ελλάδας απαιτεί την άμεση μετάθεση οπλιτών στη Λάρισα.
      Pin It

Με επείγον σήμα του ΓΕΣ σε μονάδες της Β. Ελλάδας απαιτεί την άμεση μετάθεση οπλιτών στη Λάρισα

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

Αναπάντητα ερωτήματα, αναστάτωση και προβληματισμό σε φαντάρους και αξιωματικούς προκαλεί η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου στη Λάρισα, που θα συντονίζει τον στρατιωτικό σχεδιασμό της επιχείρησης στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

 

Την ώρα που η κυβέρνηση διατρανώνει ότι «κανένας Ελληνας φαντάρος δεν πρόκειται να πάει στην Αφρική», επείγον σήμα του ΓΕΣ σε μονάδες στα βόρεια σύνορα της χώρας απαιτεί την άμεση μετάθεση φαντάρων με κρίσιμες ειδικότητες στο 485 Τάγμα Διαβιβάσεων στη Λάρισα. Σύμφωνα με το σήμα, 19 διαβιβαστές, 10 στρατιώτες με ειδικότητα έρευνα-πληροφορική και 6 πεζικάριοι μετακινούνται στο τέλος Ιανουαρίου.

 

Ηδη υπάρχουν αρνήσεις από την πλευρά φαντάρων και αξιωματικών, εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Αργυρίου από το Δίκτυο Σπάρτακος, συμπληρώνοντας πως «αντιδρούν στο να γίνουν πιόνια του Ευρωστρατού για την γαλλικών συμφερόντων επέμβαση στην πρώην αποικία τους. Εχουν δώσει όρκο να υπερασπίζουν την άμυνα της χώρας και το Σύνταγμα».

 

«Δεν θα πάει κανένας φαντάρος. Μόνο μόνιμοι αξιωματικοί θα στελεχώσουν το κέντρο, το οποίο θα έχει συνολικά 230 στρατιωτικούς, εκ των οποίων οι 90 το πολύ θα είναι Ελληνες», απαντούν στην «Εφ.Συν.» πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που ξεκαθαρίζουν πως «όλοι οι Ευρωπαίοι στρατιωτικοί θα πληρώνονται αποκλειστικά από τον λογαριασμό “Αθηνά” τού Ευρωστρατού».

 

Στρατιωτικοί κύκλοι αναφέρουν βέβαια πως αυτός ο λογαριασμός είναι άδειος και χρωστάει σήμερα 180 εκατομμύρια στη Γερμανία από προηγούμενη επέμβαση. «Ας διαψεύσουν επίσημα ότι δεν υπάρχει σήμα για φαντάρους στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο» απαντά ο Ν. Αργυρίου από το Δίκτυο Σπάρτακος, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι συνάδελφοι αρνούνται να συμμετέχουν σε μια ιμπεριαλιστική επέμβαση που εξυπηρετεί τη δράση γαλλικών κολοσσών όπως η πετρελαϊκή “ΤΟΤΑΛ”, η εταιρεία αναψυκτικών και ζάχαρης “Castel”, η εταιρεία ενέργειας και κατασκευής πυρηνικών σταθμών “AREVA”, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας “France Telecom”. Μια επέμβαση που βυθίζει ακόμη έναν λαό στον εμφύλιο, στη δυστυχία και την προσφυγιά, προκαλώντας αργά ή γρήγορα νέα κρατικά εγκλήματα κατά μεταναστών-προσφύγων σε Εβρο-Λαμπεντούζα-Αγαθονήσι».

 

Πηγές του Πενταγώνου διαψεύδουν επιπλέον την αρχική ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών πως «στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των 700-1.000 Ευρωπαίων μισθοφόρων που θα μεταβούν στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία», λέγοντας ότι «αυτοί δεν θα έρθουν καν στην Ελλάδα, αλλά θα πάνε κατευθείαν από τις χώρες τους». Tην ίδια ώρα διοικητής του στρατηγείου τοποθετήθηκε ο Γάλλος αντιστράτηγος Philippe Ponties, ενώ ο Ελληνας επιτελάρχης του ΓΕΕΘΑ, ταξίαρχος Χρήστος Δρίβας, βρέθηκε μέσα στην εβδομάδα στη Γαλλία προκειμένου να έχει επαφές και να ενημερωθεί.

 

Scroll to top