Pin It

Για 25 ημέρες, όπως και οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση, ασφαλίζονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κάθε ημέρα μεν αλλά λιγότερες ώρες. Ετσι, μπορεί να αυξάνονται και πληθύνονται οι εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν χάνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα τουλάχιστον ως προς τη συμπλήρωση των ημερών ασφάλισης, αν όμως το ημερομίσθιό τους είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.

 

Αναλυτικότερα λοιπόν, με βάση τον κανονισμό του ΙΚΑ, αν ο μισθωτός απασχολείται όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα αλλά με μειωμένο ωράριο, τότε πρέπει να συγκρίνουμε τον ημερήσιο μισθό με το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης και τότε έχουμε:

 

● Ημερήσιος μισθός ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης: τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται 25 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται όλες τις ημέρες του μήνα και 21 ή 22 ημέρες εργασίας αν η επιχείρηση εργάζεται 5νθήμερο, δηλαδή όσες πραγματικά εργάζεται.

 

● Αν ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος από το τεκμαρτό ημερομίσθιο της πρώτης ασφαλιστικής, τότε στον μισθωτό αναγνωρίζονται τόσες ημέρες εργασίας, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του μηνιαίου μισθού με το ποσό τού Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.

 

● Αν η επιχείρηση εφαρμόζει 5νθήμερο, τότε δεν μπορεί να του αναγνωριστούν περισσότερες από 21 ή 22 ημέρες.

 

● Αν ο μισθωτός απασχολείται μόνο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας, αυτό που συμβαίνει είναι ότι συγκρίνουμε και πάλι τον ημερήσιο μισθό με το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης. Ετσι αν ο ημερήσιος μισθός είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό του τεκμαρτού ημερομισθίου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης, τότε αναγνωρίζονται στον μισθωτό τόσες ημέρες όσες πραγματικά εργάζεται. Διαφορετικά και αν ο ημερήσιος μισθός είναι μικρότερος από το ποσό τού Τ.Η. της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης, τότε αναγνωρίζονται στον μισθωτό τόσες ημέρες όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του μηνιαίου ποσού του τεκμαρτού ημερομίσθιου της πρώτης ασφαλιστικής κλάσης.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα θέμα έχει απασχολήσει και τα ελληνικά δικαστήρια που έχουν αποφανθεί σχετικά. Τα δικαστήρια λαμβάνουν υπόψη τους ότι για να γίνει ο υπολογισμός των υπαγόμενων στην ασφάλιση του IΚΑ ημερών εργασίας με τον ειδικό τρόπο που προβλέπεται, θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: πρώτον, ο ημερήσιος μισθός που εξευρίσκεται να υπολείπεται ταυ τεκμαρτού ημερομισθίου της εκάστοτε ισχύουσας πρώτης ασφαλιστικής κλάσης και, δεύτερον, τούτο να οφείλεται στην παροχή καθημερινής εργασίας επί χρόνο μικρότερο του μισού του νόμιμου ωραρίου πλήρους απασχόλησης που ισχύει για κάθε κατηγορία απασχολουμένων.

 

Scroll to top