Oukraine-diadilosi

03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορυφώνεται η κρίση

Ο στρατός ζητά να σταματήσει η περαιτέρω αντιπαράθεση καθώς απειλείται πλέον η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
      Pin It

ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Ο στρατός ζητά να σταματήσει η περαιτέρω αντιπαράθεση καθώς απειλείται πλέον η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας

 

ΜΟΣΧΑ Tου Θανάση Αυγερινού

 

Εκτός ελέγχου τείνει να τεθεί εκ νέου η κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για βιαιότητες και σχέδια πραξικοπήματος, ενώ Ρώσοι και δυτικοί πολιτικοί, που κατά τα άλλα ορκίζονται υπέρ της «μη επέμβασης» διασταύρωσαν τα διπλωματικά τους ξίφη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

 

Οι δύο πλευρές της σύγκρουσης κατέβασαν τα προηγούμενα 24ωρα στην πολιτική αρένα τα «ισχυρά χαρτιά» τους, με αφετηρία την έκκληση Ουκρανών στρατιωτικών προς τον πρόεδρο και αρχιστράτηγο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς «να λάβει άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης». Διαγράφοντας προηγούμενη θέση του υπέρ της ουδετερότητας του στρατεύματος, ο ασκών χρέη υπουργού Αμυνας στην υπό παραίτηση προσωρινή κυβέρνηση της χώρας, Πάβελ Λέμπεντεφ, δήλωσε ότι το 87 % των στρατιωτικών εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ενέργειες του προέδρου και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι πρέπει να σταματήσει η περαιτέρω αντιπαράθεση και οι παράνομες ενέργειες, καθώς απειλείται πλέον η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

 

Φήμες για «επέμβαση»

 

Η αντιπολίτευση θεωρεί τις δηλώσεις αυτές προετοιμασία της ατμόσφαιρας για βίαιη κατάπνιξη των διαδηλώσεων, που συνεχίζονται, με τη χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων, προοπτική που διαψεύδεται από το επιτελείο Γιανουκόβιτς, ο οποίος υπέγραψε τον νόμο για παροχή αμνηστίας με 15νθήμερη προθεσμία αποχώρησης από τα καταληφθέντα δημόσια κτίρια και τις πλατείες της χώρας. Επειτα από μερικές ημέρες «διπλωματικής», όπως θεωρείται, αδιαθεσίας, ο Γιανουκόβιτς επιστρέφει από σήμερα στο προεδρικό γραφείο και πολλά θα εξαρτηθούν από τις τελικές αποφάσεις του. Στο τραπέζι του Ουκρανού προέδρου βρίσκεται πλέον και το νέο σχέδιο του κυβερνώντος Κόμματος των Περιφερειών, το οποίο ίδρυσε σε έκτακτη συνδιάσκεψή του στο Χάρκοβο το «Ουκρανικό Μέτωπο», διακηρύσσοντας ότι έχει σκοπό «να καθαρίσει την ουκρανική γη από τους κατακτητές και όταν οι ειρηνικές μέθοδοι αποκατάστασης της τάξης εξαντληθούν, θα ενεργήσει διαφορετικά».

 

Η αντιπολίτευση δεν δείχνει να υποχωρεί αν δεν πετύχει μεγαλύτερη «ταπείνωση», ενδεχομένως και την παραίτηση του ίδιου του Γιανουκόβιτς και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, δηλώνοντας ότι θα επικεντρώσει τη δράση της στους στόχους αυτούς, αλλά και την ακύρωση του νόμου για την αμνηστία και την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων οπαδών της χωρίς όρους. Στη χθεσινοβραδινή τους μάλιστα εμφάνιση στη συγκέντρωση της Πλατείας της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου οι ηγέτες της κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να συγκροτήσουν «μονάδες εθνοφυλακής» και να απελευθερώσουν την έγκλειστη πρώην πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο. Παίζοντας κι αυτή το «ισχυρό χαρτί» της, αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης έσπευσε στο Μόναχο και συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, συμφώνησαν μάλιστα μαζί του, σύμφωνα με τον Αρσένι Γιατσενιούκ, ότι «οι δυτικοί εταίροι θα μας παράσχουν οικονομική βοήθεια, όπου “μας” σημαίνει στον ουκρανικό λαό, αλλά γι’ αυτό θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τη λαϊκή εξουσία». Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης ότι η διεθνής βοήθεια θα παρασχεθεί όταν η αντιπολίτευση «θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την εξουσία» και θα προέρχεται από το ΔΝΤ, την Ε.Ε. και άλλους διεθνείς μηχανισμούς, ενώ άμεσα θα σχηματιστεί στη χώρα «Επιτροπή για της διερεύνηση των εγκλημάτων του καθεστώτος (Γιανουκόβιτς)», που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τον Γιατσενιούκ 116 ακτιβιστές παραμένουν κρατούμενοι, ενώ 125 έχουν αποφυλακιστεί, ενώ σύμφωνα με τον πυγμάχο Βιτάλι Κλιτσκό αύριο θα είναι παρούσα κατά τη συζήτηση της νέας σύνθεσης της κυβέρνησης της χώρας η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Κάθριν Aστον. Εντύπωση προκάλεσε, πάντως, σε ευρύτατους κύκλους η πληροφορία ότι ο Β. Κλιτσκό πιθανότατα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές, που θα διεξάγονταν κανονικά το 2015, γιατί η ουκρανική νομοθεσία απαιτεί συνεχή 10ετή διαμονή στην Ουκρανία πριν τις εκλογές, ενώ εκείνος, μαζί με τον επίσης πυγμάχο αδελφό του Βλαντίμιρ δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στις ΗΠΑ και διαμένουν το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου στη Γερμανία.

 

«Δεν είναι μονόδρομος»

 

Μιλώντας στο Μόναχο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ είπε ότι η Δύση αντιλαμβάνεται «με περίεργο τρόπο την ελευθερία του ουκρανικού λαού» και προσπαθεί να επιβάλει ως μοναδικό «τον ευρωπαϊκό δρόμο», ενώ προειδοποίησε και εκείνες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που θυμήθηκαν την «εξ Ανατολών απειλή». Ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι ζήτησε να μην αντιμετωπίζεται ανταγωνιστικά η «ευρωπαϊκή επιλογή» και κάλεσε τις Αρχές της Ουκρανίας να βρουν τους απαγωγείς του ακτιβιστή Ντμίτρι Μπουλάτοφ, ο οποίος εμφανίστηκε αιμόφυρτος έπειτα από ανηλεή ξυλοδαρμό και τελικά μετέβη για νοσηλεία στη Λιθουανία. Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ενδέχεται το περιστατικό να είναι «στημένο» και απάντησαν με δική τους «επικοινωνιακά αντίμετρα»,παρουσιάζοντας συλληφθέντα για εμπρησμούς αυτοκινήτων στο Κίεβο, ο οποίος ομολόγησε ότι πληρωνόταν από την αντιπολίτευση.

 

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι είπε ότι η συμφωνία σύνδεσης Ε.Ε.-Ουκρανίας δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, οι κυβερνήσεις Αγγλίας και Γαλλίας κάλεσαν τον Β. Γιανουκόβιτς να προχωρήσει στην οδό της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ενώ κατά τον Ζμπίγκνιεβ Μπρεζίνσκι Ρωσία και Ε.Ε. απειλούνται με καταστροφή αν δεν βρουν έναν συμβιβασμό για την Ουκρανία, που δεν θα αποτελεί απειλή για τα οικονομικά συμφέροντα της Μόσχας.

 

[email protected]

 

Scroll to top