03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Ζιλί Γκαγέ, αλλά και η πεθερά του Σαρκοζί, υποψήφιες β′ γυναικείου ρόλου

Σεζάρ υπό τη σκιά του Ελιζέ

      Pin It

Μέχρι και η «Μοντ» και η «Λιμπερασιόν», εφημερίδες κάθε άλλο παρά κίτρινες, αναγκάστηκαν, δημοσιεύοντας τις υποψηφιότητες για τα 39α κινηματογραφικά βραβεία Σεζάρ, που θα απονεμηθούν στις 28 Φεβρουαρίου, να σταθούν ιδιαίτερα στη Ζιλί Γκαγέ, τον νέο μεγάλο έρωτα του Φρανσουά Ολάντ. Η 41χρονη ηθοποιός, που έχει συμμετάσχει μέχρι τώρα σε έναν εντυπωσιακό αριθμό παραγωγών (πάνω από 50 ταινίες μεγάλου μήκους, είκοσι τηλεταινίες και καμιά δεκαπενταριά μικρού μήκους), για πρώτη φορά κέρδισε μια υποψηφιότητα (β′ γυναικείου ρόλου) στα κορυφαία γαλλικά κινηματογραφικά βραβεία. Επαιζε, βέβαια, και σε ταινία του σημαντικού σκηνοθέτη Μπερνάρ Ταβερνιέ, το «Quai d’ Orsay», μεταφορά ενός κόμικς που σατιρίζει το πέρασμα του Ντομινίκ ντε Βιλπέν από το υπουργείο Εξωτερικών. Η Γκαγέ παίζει τη σύμβουλό του στις αφρικανικές υποθέσεις.

 

Φαβοριτισμός προς την εκλεκτή του προέδρου; Δίκαιη επιβράβευση μιας καλής ηθοποιού; Απόδειξη ότι το κινηματογραφικό σινάφι τη γουστάρει για τη συνεπή συνδικαλιστική της δράση, αλλά και για την τολμηρή στήριξη και ανάδειξη μέσω της εταιρείας παραγωγής Rouge International νέων auteurs, που διαφορετικά δεν θα είχαν στον ήλιο μοίρα; Διότι μπορεί οι σινεφίλ να μην είχαν κανέναν ιδιαίτερο ρόλο να παραδέχονται ή να γνωρίζουν την όμορφη Γκαγέ, αλλά ο χώρος τη σέβεται, τη θαυμάζει και τη θεωρεί, όπως έγραψε πρόσφατα η «Μοντ» σε δημοσίευμα-αγιογραφία, ένα «ελεύθερο, έξω από νόρμες πλάσμα, που η ειρωνεία θέλησε να συναντήσει έναν πρόεδρο που ήθελε να είναι “νορμάλ”».

 

Το ερώτημα, βέβαια, που κυριαρχεί είναι αν η εξαφανισμένη τον τελευταίο καιρό Γκαγέ θα πάει στην τελετή απονομής των Σεζάρ, στο Τheatre du Chatelet, ή αν θα αποφύγει να εκτεθεί στην περιέργεια των φωτορεπόρτερ.

 

Κατά τα άλλα, η μεγάλη έκπληξη των Σεζαρ ήταν η κυριαρχία (με 10 υποψηφιότητες) της ταινίας του Γκιγιόμ Γκαλιέν «Εγώ, ο εαυτός μου και η μαμά» (παίζεται στις αθηναϊκές αίθουσες), που έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια εισιτήρια. «Η ζωή της Αντέλ» του Αμπντελατίφ Κεσίς, Χρυσός Φοίνικας στις Κάνες, ακολουθεί με 8 υποψηφιότητες, ανάμεσά τους καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, μοντάζ (λογικό, αφού το υλικό της έφτανε, λένε, τις 750 ώρες!), α′ γυναικείου ρόλου για την αποσυνάγωγο πλέον Λέα Σεϊντού και καλύτερης γυναικείας ελπίδας για την Αντέλ Εξαρχόπουλος. Πολύ καλά τα πήγε και το ομοφυλοφιλικό θρίλερ του Αλέν Γκιροντί «Ο άγνωστος της λίμνης» (7 υποψηφιότητες).

 

Κι αφού πιάσαμε τα κουτσομπολιά, υπάρχει ακόμα ένα. Μαζί με την Γκαγέ διεκδικεί το Σεζάρ β′ γυναικείου ρόλου και η πεθερά του Νικολά Σαρκοζί, η Μαρίζα Μπορίνι, μητέρα της Κάρλα Μπρούνι. Την έβαλε να παίξει στην αυτοβιογραφική της ταινία «Un Chateau en Italie» η κόρη της και αδελφή της πρώην πρώτης κυρίας της Γαλλίας, η σπουδαία ηθοποιός Βαλέρια Μπρούνι-Τεντέσκι.

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top