03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οφσάιντ (και) ο Αναστασίου…

Κακός ο Παναθηναϊκός στο 1-1 με τον ΟΦΗ, που θα τον ξαναβρεί μάλλον αντίπαλο και στο Κύπελλο.
      Pin It

Κακός ο Παναθηναϊκός στο 1-1 με τον ΟΦΗ, που θα τον ξαναβρεί μάλλον αντίπαλο και στο Κύπελλο

 

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν ήταν μόνο η απίστευτη ατάκα… «η ομάδα αποκτά χαρακτήρα και τα παιδιά αυτά γίνονται άνδρες», που ξεστόμισε κομπάζοντας ο Γιάννης Αναστασίου στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού αμέσως μετά το 1-1 του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ.

 

Ηταν προβληματικό όλο το «πακέτο» στο σαββατιάτικο ματς…

 

Από μόνη της ως φράση, βέβαια, πιστοποιεί ότι ο προπονητής του «τριφυλλιού» βρίσκεται σε έναν… άλλο, δικό του κόσμο, καθώς οι «πράσινοι» παρουσίασαν πολύ κακή αγωνιστική εικόνα και το ισόπαλο αποτέλεσμα αδικεί τους γηπεδούχους με γνώμονα τα όσα έδειξαν οι ομάδες στο γήπεδο και μόνον εκεί.

 

Δεν ήταν μόνο η επιλογή της ενδεκάδας από τον Αναστασίου, αλλά και η διαχείριση του αγώνα, οι… διορθωτικές κινήσεις του από τον πάγκο που δεν διόρθωσαν τίποτα, αλλά κυρίως η αγωνιστική φιλοσοφία που διάλεξε για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ (και όχι την Μπάγερν Μονάχου…), γεγονότα για τα οποία μόνο… δηλώσεις περί ανδρισμού και χαρακτήρα μεγάλης ομάδας δεν δικαιολογούσαν.

 

Ο Αναστασίου ήταν (ξεκάθαρα κι απ’ όσες οπτικές γωνίες κι αν το εξετάσει κανείς) «οφσάιντ» στο Ηράκλειο. Οσο και ο βοηθός διαιτητή Ροβίθης στο 84΄, στη φάση με την οποία ισοφάρισε ο ΟΦΗ τον Παναθηναϊκό, όταν δεν σήκωσε τη σημαία του και «ανάγκασε» τον ρέφερι Κουτσιαύτη να μετατρέψει σε πέναλτι και αποβολή του Ρισβάνη τη φάση!

 

Γενικώς ο διαιτητής και οι βοηθοί του βρέθηκαν σε τραγική μέρα, επηρεάζοντας ξεκάθαρα με τις αποφάσεις τους την έκβαση του αγώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι και τα δύο γκολ ξεκίνησαν από λάθη των διαιτητών, καθώς το μεν του Παναθηναϊκού αρχίζει από φάουλ του Μπεργκ στον Ζε Εντουάρντο που δεν δόθηκε, ενώ πριν το πέναλτι και την ισοφάριση του ΟΦΗ είχαμε οφσάιντ καταφανέστατο.

 

Συν τοις άλλοις, στο 45΄ ο Τριποτσέρης κράτησε τον Αμπεΐντ που έμπαινε στην περιοχή και ήταν τετ α τετ με τον Φερνάντες, αλλά (προφανώς επειδή δεν… έπεσε και συνέχισε την προσπάθειά του) ο διαιτητής έδειξε «παίζετε» αντί να αποβάλει τον κεντρικό αμυντικό των Κρητικών.

 

Από την καθαρά αγωνιστική πλευρά, ωστόσο, ο ΟΦΗ ήταν η καλύτερη ομάδα στο γήπεδο. Προσπάθησε να επιτεθεί παίζοντας ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας, κάτι που φαίνεται και με βάση τις κλασικές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν στο ματς: τρεις έναντι καμίας.

 

Ο Σα Πίντο που καθόταν στον πάγκο του ΟΦΗ «πήρε την ταυτότητα» του Αναστασίου. «Δούλεψε» το ματς με τις αλλαγές του, έπαιξε σαν τη γάτα με το ποντίκι τους «πράσινους» και στο τέλος πήρε το θετικό αποτέλεσμα.

 

Ο Πορτογάλος προπονητής παρουσίασε -για μία ακόμη αγωνιστική- ένα παθιασμένο σύνολο που ήξερε τι ζητούσε στο γήπεδο και κατάφερε να βγάλει εκτός αγώνα στον Μάρκους Μπεργκ, τον οποίο μπλόκαρε και «απομόνωσε».

 

Αντίθετα, ο κόοτς του Παναθηναϊκού έδειξε υπερβολικό «σεβασμό» στον αντίπαλό του, γεμίζοντας τον άξονα της μεσαίας γραμμής με αμυντικογενείς παίκτες, ενώ έδωσε έμφαση στην αποφυγή του ρίσκου. Η εικόνα του «τριφυλλιού» ήταν κατώτερη του αναμενόμενου, οι δε αλλαγές του δεν βοήθησαν σε καμία περίπτωση την ομάδα του να κατακτήσει τη νίκη. Το κυριότερο όμως ήταν ότι εγκατέλειψε το επιθετικό ποδόσφαιρο, προσάρμοσε το παιχνίδι του πάνω στον αντίπαλο και το πλήρωσε.

 

Ο Αναστασίου έδωσε την εντύπωση ότι φοβήθηκε υπερβολικά την έδρα και το αγωνιστικό φορμάρισμα του ΟΦΗ, «βάφτισε» τον Κουτρουμπή αμυντικό μέσο για να φρενάρει τις ψηλές μπαλιές προς τον Παπάζογλου και έριξε στη μάχη όλους τους κεντρικούς αμυντικούς (!) που είχε στη διάθεσή του: Τριανταφυλλόπουλο, Σίλντενφελντ, Ρισβάνη, Κουτρουμπή.

 

Μάλιστα, οι διορθωτικές κινήσεις που έκανε στη διάρκεια του αγώνα έκλεισαν ακόμη περισσότερο την ομάδα του στα καρέ του Καπίνο και δεν βοήθησαν σε καμία περίπτωση.

 

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, με εξαίρεση το γκολ του Κλωναρίδη και τη φάση με τον Αμπεΐντ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός δεν είχε στο ενεργητικό του ούτε μία ευκαιρία! Οταν ο Μπεργκ δεν είναι καλά, ή πιο σωστά όταν δεν αξιοποιείται όπως πρέπει από τους συμπαίκτες του που αγωνίζονται στη μεσαία γραμμή, το πρόβλημα δεν εστιάζεται μόνο στο σκοράρισμα αλλά και στη δημιουργία φάσεων στα αντίπαλα καρέ. Το δε «πείραμα» με τον Κουτρουμπή αμυντικό μέσο απέτυχε. Δεν υπήρχαν βέβαια και άλλες λύσεις στον άξονα της μεσαίας γραμμής, καθώς ο Μέντες μπορούσε να παίξει περίπου 70 λεπτά.

 

Ο ΟΦΗ κέρδισε κατά κράτος τις εντυπώσεις, πιστοποίησε το «καλό φεγγάρι» που περνάει και την εξαιρετική δουλειά που γίνεται από τον προπονητή του και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για τη συνέχεια.

 

Κι ο Παναθηναϊκός θα πρέπει πάνω απ’ όλα να κάνει αυτοκριτική, γιατί εκτός των άλλων θα βρει (πιθανότατα) τον ΟΦΗ απέναντί του στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Και αν έχει παρόμοια αγωνιστική εικόνα, μόνο εξασφαλισμένο δεν μπορεί να θεωρεί το εισιτήριο του τελικού…

 

Scroll to top