03/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βαρύ κατηγορητήριο για τον Τούρκο πρόσφυγα

Με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου παραπέμπεται ο Σελτζούκ Γκουνγκόρ, ο οποίος συνελήφθη στην επιχείρηση καταστολής της αντιφασιστικής συγκέντρωσης του Σαββάτου από τα ΜΑΤ.
      Pin It

Με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου παραπέμπεται ο Σελτζούκ Γκουνγκόρ, ο οποίος συνελήφθη στην επιχείρηση καταστολής της αντιφασιστικής συγκέντρωσης του Σαββάτου από τα ΜΑΤ

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Σε αφορμή για εκτεταμένη επιχείρηση καταστολής μετέτρεψε η αστυνομία την αντιφασιστική συγκέντρωση του Σαββάτου στο Σύνταγμα, κυνηγώντας διαδηλωτές στη Μητροπόλεως και μετατρέποντας σε πεδίο μάχης το Μοναστηράκι, την πλατεία και τον σταθμό του Μετρό, φτάνοντας μέχρι τις αποβάθρες και τις γραμμές των συρμών. Την ίδια ώρα, στην πλατεία Ρηγγίλης, περίπου δύο με τρεις χιλιάδες χρυσαυγίτες όχι μόνο διαδήλωναν ανενόχλητοι, αλλά και αφέθηκαν να κάνουν πορεία μέχρι τον «Ευαγγελισμό», παρόλο που είχαν απαγορευτεί οι πορείες.

 

Αρνείται τις κατηγορίες

 

Είκοσι προσαγωγές και δεκατέσσερις συλλήψεις ήταν το αποτέλεσμα της επιχείρησης καταστολής. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκεται ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας, ο Σελτζούκ Γκουνγκόρ, που παραπέμφθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή για απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά αστυνομικών και φθορές, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου, καθώς φέρεται να είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η ίδια δίωξη στρέφεται και κατ’ αγνώστων.

 

Ο ίδιος πάντως αρνείται τις κατηγορίες. Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του και με μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες, τα ΜΑΤ του επιτέθηκαν ξαφνικά, τον χτύπησαν με κλομπ και κλοτσιές για αρκετά λεπτά και τον έσυραν δεμένο με χειροπέδες από το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος μέχρι τη «Μεγάλη Βρεταννία». Εκεί ένας αστυνομικός φώναξε: «Εχασε τις αισθήσεις του. Βγάλτε του τις χειροπέδες». Του έβγαλαν τις χειροπέδες, του έριξαν νερό και τον άφησαν πεσμένο στο οδόστρωμα να περιμένει τις πρώτες βοήθειες. «Γλίστρησε κι έπεσε», έλεγαν άντρες των ΜΑΤ σε βουλευτή που ζητούσε εξηγήσεις. Εντύπωση πάντως προξενεί η χρήση των διατάξεων του κουκουλονόμου, προκειμένου να παραπεμφθεί για κακούργημα ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας σε μια αντιφασιστική διαδήλωση, τη στιγμή που όταν έχασε τις αισθήσεις του και κειτόταν στο οδόστρωμα είχε το πρόσωπό του τελείως ακάλυπτο, όπως πιστοποιούν και οι φωτογραφίες.

 

Ο διαδηλωτής μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις υπό το άγρυπνο βλέμμα περίπου 15 αντρών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Στο νοσοκομείο είχαν φτάσει και αρκετοί αλληλέγγυοι, όπως και μια διμοιρία ΜΑΤ που περίμενε στην έξοδο και τον συνέλαβε, όταν κρίθηκε ότι δεν απαιτείται η παραμονή του για περίθαλψη.

 

Από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ένας ανήλικος παραπέμθηκε να απολογηθεί στον ανακριτή για διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κουκουλονόμου. Οκτώ παραπέμφθηκαν να δικαστούν σήμερα στο αυτόφωρο μονομελές για διατάραξη κοινής ειρήνης. Ενας ανήλικος κατηγορείται για πλημμέλημα και έχει αφεθεί ελεύθερος. Αλλοι τρεις ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή του εισαγγελέα ανηλίκων.

 

Ανενόχλητη η Χρυσή Αυγή

 

Την ώρα που το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι ζούσαν την αστυνομική καταστολή (η αστυνομία πάντως αρνείται ότι έριξε χημικά μέσα στον σταθμό στο Μοναστηράκι), στη Ρηγίλλης πραγματοποιούσε ανενόχλητη τη συγκέντρωσή της για τα Ιμια η Χρυσή Αυγή – ή μάλλον η τελευταία της μεταμφίεση. Αυτή που προτάσσει συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες», «Αντεπίθεση – Εθνική Αντίσταση» (περιορισμένα ήταν το «Σκατά σκατά στον τάφο του Κεμάλ» και το «Τούρκοι Μογγόλοι Δολοφόνοι»), ενώ για το μουσικό ρεπερτόριο επιλέγει όχι μόνο Νότη, αλλά και Ξυλούρη («Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί»), Β. Παπακωνσταντίνου («Καραϊσκάκης») και Μπιθικώτση («Να ’τανε το ’21»).

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δυναμικό «όχι» στον ρατσισμό σε Κερατσίνι – Δραπετσώνα

 

Με το σύνθημα «No Pasaran» και «στη γειτονιά του Παύλου Φύσσα δεν θα περάσει ο φασισμός» απάντησαν την Παρασκευή οι κάτοικοι της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου στην πορεία που είχαν κάνει οι χρυσαυγίτες το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στους δρόμους της περιοχής και την επίθεση στο στέκι «Ρεσάλτο». Περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της περιοχής, αντιφασίστες, εργατικά συνδικάτα, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους της περιοχής, όπου φώναξαν συνθήματα κατά της Χρυσής Αυγής και της Αστυνομίας.

 

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, έγινε υπό τη διακριτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που παρακολουθούσαν από μακριά και ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου δύο ώρες. Τα μέλη του Αντιφασιστικού Συντονισμού Κερατσινίου, Περάματος και Δραπετσώνας σημείωσαν πως «ο λαός της περιοχής θα πρέπει να υψώσει τείχος αδιάβατο στον φασισμό, τα μνημόνια, τη φτώχεια και τον ρατσισμό», τονίζοντας πως «η μάσκα της Χρυσής Αυγής “που πολεμάει το σύστημα” έπεσε με τις δολοφονίες των Σαχζάτ Λουκμάν και Παύλου Φύσσα».

 

Νίκος Κλόκας

 

……………………………………………………………………………………………………………………………

 

Στο εδώλιο αντιφασίστες για… αφισοκόλληση

 

Δικάζονται αύριο το πρωί στις 9.00 στο Πταισματοδικείο (οδός Λουκάρεως, 1ος όροφος) 15 αντιφασίστες για… αφισοκόλληση. Μια σημαντική δίκη που εντάσσεται στο πλαίσιο ανοιχτής επίθεσης στα αντιφασιστικά κινήματα και σε όσους πιστεύουν πως ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με δικαστικές διώξεις.

 

Στις 15 Οκτωβρίου 2013, μερικές μόλις εβδομάδες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 15 μέλη του Αντιφασιστικού Μετώπου που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για την αντιφασιστική μοτοπορεία της 23 Οκτωβρίου 2013 στο Πέραμα περικυκλώνονται από περίπου 40 άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και με μια εντυπωσιακή αστυνομική επιχείρηση μεταφέρονται στη ΓΑΔΑ. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, κρατήθηκαν παράνομα επί 5 ώρες, δεν είχαν τη δυνατότητα κλήσης δικηγόρου, τους αφαίρεσαν τα προσωπικά αντικείμενα και τους απέσπασαν δακτυλικά αποτυπώματα. Επειτα από έντονες πιέσεις αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι.

 

Ωστόσο, στις 30 Δεκεμβρίου 2013, ενάμιση μήνα μετά το περιστατικό, οι 15 προσαχθέντες έλαβαν κλήση με την οποία καλούνταν να παραστούν στις 4.2.2014 στο Πταισματοδικείο Αθηνών για να δικαστούν για το έγκλημα της παράνομης αφισοκόλλησης. Κι αυτό, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των αξιωματικών της ΓΑΔΑ στους προσαχθέντες και στους δικηγόρους τους ότι επρόκειτο για προσαγωγές ρουτίνας και ότι δεν θα ασκηθεί καμία ποινική δίωξη.

 

«Ισως θα έπρεπε να πούμε και ευχαριστώ στην ΕΛ.ΑΣ. και στην ελληνική δικαιοσύνη που αποφάσισαν να ξεμπερδέψουν μαζί μας με ένα πταίσμα. Συνήθως, το μενού, όταν πρόκειται για αντιφασίστες, μετανάστες ή οποιονδήποτε αντιδρά στην καταπίεση και στην εκμετάλλευση οποιασδήποτε μορφής, περιλαμβάνει από πλημμελήματα μέχρι βασανισμούς με αναμμένα τσιγάρα και ηλεκτροσόκ» αναφέρουν σε κείμενό τους συλληφθέντες και αλληλέγγυοι, επισημαίνοντας «πως δεν μας πείθει το παραμύθι με τις διώξεις της Χ.Α. και δεν θα μας σταματήσει καμία απαγόρευση και καμία ποινικοποίηση του αντιφασισμού».

 

Κώστας Ζαφειρόπουλος

 

 

 

Scroll to top