schauble-thema

04/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν κουρεύω, δεν κουρεύω

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» περί κουρέματος του ελληνικού, χρέους αλλά όχι τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας.
      Pin It

Το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το δημοσίευμα του «Σπίγκελ» περί κουρέματος του ελληνικού, χρέους αλλά όχι τα περί τρίτου πακέτου βοήθειας

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Οχι για ακόμη μία φορά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους είπε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, διαψεύδοντας το σχετικό προχθεσινό δημοσίευμα του περιοδικού «Σπίγκελ».

 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κότχαουζ, δεν διέψευσε την πρόθεση του Βερολίνου για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας.

 

Οπως είπε, «αυτό θα το εξετάσουμε στο μέσο της χρονιάς. Εκεί θα δούμε το πώς, πότε και πόσο. Οσο για το κούρεμα του ελληνικού χρέους, λέω κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

 

Βέβαια, χθες στο Βερολίνο, κυκλοφόρησε και μία επιστολή που έστειλε ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Καμπεντέρ, στην οποία γίνεται λόγος για «συντονισμένη βοήθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας σε διμερές επίπεδο».

 

Στο έγγραφο αυτό, ο Καμπεντέρ διαψεύδει και αυτός τα όσα γράφει το «Σπίγκελ» για κούρεμα και λέει πως «η γερμανική κυβέρνηση συνδέει την όποια χορήγηση χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα με αυστηρούς και συγκεκριμένους όρους».

 

Στο ίδιο έγγραφο αναγνωρίζεται πως έχουν γίνει τεράστιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα, οι οποίες όμως «δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα μέχρι τέλους».

 

Επίσης, επισημαίνεται πως «αποφάσεις για την Ελλάδα δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2014».

 

Στο τέλος δε του εγγράφου αναφέρεται πως όσο για τον τρόπο «απομείωσης του ελληνικού χρέους, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε ένα γενικότερο πλαίσιο, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ένα επιπλέον μνημόνιο θα μπορούσε να έχει αρνητική ενέργεια στη βούληση των Ελλήνων για μεταρρυθμίσεις».

 

Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στη Γερμανία για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με ανακοίνωση της αντιπροέδρου του, Σάρα Βάγκεγκνεχτ, τάσσεται ενάντια σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας, ζητά μόνιμο φόρο περιουσίας για τους Ελληνες εκατομμυριούχους και αποκαλεί τη γερμανική κυβέρνηση «συνήγορο των Ελλήνων εκατομμυριούχων».

 

Το κόμμα της Αριστεράς ακολουθεί, μετά την πρόταση της Μπούντεσμπανκ να εφαρμοσθεί εφάπαξ κεφαλαιακός φόρος προς τους Ελληνες όχι μόνο σε περίπτωση αποφυγής χρεοκοπίας.

 

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «θα πρέπει να σταματήσουν οι φορολογούμενοι να χρηματοδοτούν με πακέτα στήριξης την πλουτοκρατία».

 

Το κόμμα της Αριστεράς καταγγέλλει τη στήριξη των τραπεζών και ζητά να επιβληθεί φόρος σε ολόκληρη την Ευρώπη, για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα.

 

Στη δήλωση αυτή αναφέρεται επίσης ότι «η γερμανική κυβέρνηση διεξάγει αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις σε βάρος της πλειονότητας του ελληνικού λαού, αρνείται να καλέσει στα ταμεία τους Ελληνες ολιγάρχες και μετατρέπεται σε συνήγορο των εκατομμυριούχων».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Κόντρα για το Die Linke

 

«Αυτοί είναι οι περιθωριακοί σύμμαχοι του κ. Τσίπρα, που καταψήφισαν τη βοήθεια προς τη χώρα μας και απέρριψαν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» σχολίασε η Ν.Δ., συμπληρώνοντας ότι οι «φίλοι» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη «βρίσκονται μονίμως απέναντι από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού…».

 

«Το γερμανικό κόμμα Die Linke υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού καλύτερα από τους Ελληνες υποτακτικούς της κ. Μέρκελ» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι η γερμανική αξιωματική αντιπολίτευση «προτείνει να φορολογηθούν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί Ελληνες». Σημείωσε δε ότι το γερμανικό κόμμα έκανε επερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις προς την Ελλάδα, «η στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα».

 

 

Scroll to top