ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Επενδυτικές διευκολύνσεις και προστασία της ισοτιμίας του νομίσματος, μαζί με πακέτο άμεσης οικονομικής βοήθειας, υπόσχονται η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ εμπλέκονται όλο και πιο ενεργά στην πολιτική αντιπαράθεση στην Oυκρανία, υποσχόμενες να ανακοινώσουν πακέτο άμεσης οικονομικής βοήθειας προς τους Ουκρανούς, ενώ το ρωσικό Γενικό Επιτελείο παρακολουθεί με εκνευρισμό την είσοδο δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Εύξεινο Πόντο.
Στο Κίεβο αναμένεται να καταφτάσει σήμερα η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε. Κάθριν Aστον και αύριο η Βικτόρια Νιούλαντ, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ετοιμάζεται να εξετάσει κυρώσεις εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal η Κ. Aστον αναφέρθηκε σε «ουκ ολίγα χρήματα» που θα προσφερθούν στην Ουκρανία, μαζί με επενδυτικές διευκολύνσεις και προστασία της ισοτιμίας του ουκρανικού νομίσματος, όμως η «βοήθεια» δεν θα εξαρτηθεί τόσο από τους όρους της μακροπρόθεσμης συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και ΔΝΤ όσο «από τις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα».
Η παραπάνω «βοήθεια» θα δοθεί σε δόσεις εφόσον κυβέρνηση και αντιπολίτευση βρουν διέξοδο από τη σημερινή αντιπαράθεσή τους και η πρώτη από αυτές θα καλύπτει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας της χώρας, όπως αυτές προσδιοριστούν από τις ουκρανικές αρχές. Το ενδεχόμενο συμμετοχής στο πακέτο «βοήθειας» της Νορβηγίας, της Τουρκίας και της Ιαπωνίας συζητήθηκε στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, ενώ οι λεπτομέρειες δεν έχουν, κατά τη WSJ, προσδιοριστεί, με μόνο βέβαιο ότι «στόχος του σχεδίου είναι μεταξύ άλλων η μείωση της εξάρτησης της Ουκρανίας από τη ρωσική βοήθεια».
Η Μόσχα είχε προσφέρει 15 δισ. δολάρια, εκ των οποίων εκταμιεύθηκαν ήδη 3 για την αγορά ουκρανικών κρατικών ομολόγων, όμως η ρωσική κυβέρνηση φρέναρε περαιτέρω χορηγίες και υπενθυμίζει ότι το ουκρανικό χρέος στη ρωσική Γκαζπρόμ έφτασε για το 2013 και τον Ιανουάριο του 2014 τα 3,35 δισ. δολάρια, γι’ αυτό και η εταιρεία σκέφτεται να απαιτεί πλέον από το Κίεβο προπληρωμή του χορηγούμενου φυσικού αερίου.
Με ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας είναι δυνατή μόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, για τη σύνθεση της οποίας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του προέδρου Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Αψιμαχίες
Επανερχόμενος στα καθήκοντά του ύστερα από ολιγοήμερη ασθένεια, ο Γιανουκόβιτς καταδίκασε την άνοδο του εξτρεμισμού στη χώρα και την καλλιέργεια του πολιτικού μίσους, ενώ οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για δεκάδες εξαφανίσεις διαδηλωτών, που διαψεύδει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
Νεαροί διαδηλωτές έστησαν στο βάθρο του ανατραπέντος αγάλματος του Λένιν στο Κίεβο μια χρυσή λεκάνη τουαλέτας, παρόμοια με αυτές που έχουν φωτογραφηθεί στο αεροσκάφος και την προεδρική κατοικία του Γιανουκόβιτς, πράξη η οποία προφανώς ενθουσίασε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, που πρότεινε να καταργηθούν οι βίζες στην Ε.Ε. ειδικά για την ουκρανική νεολαία.
Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους για την επιδίωξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας «να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση στη χώρα», όπως χαρακτηρίζει η Μόσχα τις εκκλήσεις για συγκρότηση «λαϊκής εθνοφυλακής», σημειώνοντας ότι όλα αυτά συμβαίνουν αμέσως μετά τις διαβουλεύσεις της αντιπολίτευσης με αξιωματούχους της Ε.Ε. και των ΗΠΑ στο Μόναχο. Μάλιστα το ρωσικό ΥΠΕΞ κατήγγειλε πρωτοφανή αποκλεισμό μερίδας Ρώσων ανταποκριτών από την τελευταία συνέντευξη Τύπου της Κ. Αστον, που οι Βρυξέλλες απέδωσαν σε καθυστέρηση στις διαπιστεύσεις.
Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας προτίθενται να θέσουν στη Βουλή το ζήτημα της «ομοσπονδιοποίησης» της Ουκρανίας, ώστε να αποφευχθεί η διάσπασή της, μια ιδέα που, κατά την άποψη πολλών, ίσως ανοίξει τελειωτικά το «κουτί της Πανδώρας» για τη χώρα.