oute-lemper

04/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γερμανίδα ντίβα και ο ερωτικός Νερούντα

Η Ούτε Λέμπερ και πάλι στην Αθήνα

Η εκρηκτική τραγουδίστρια, που συνεχώς ανανεώνει το ρεπερτόριό της, διάλεξε έντεκα ποιήματα του Χιλιανού νομπελίστα, που δεν μιλούν για πολιτική και καταπίεση αλλά για το πάθος και τις εσωτερικές επαναστάσεις του ανθρώπου, και τα έκανε παράσταση. Φυσικά και θα μας πει όμως και παλιές της επιτυχίες, από μιούζικαλ, καμπαρέ, Βάιλ, Πιαφ και.
      Pin It

Η εκρηκτική τραγουδίστρια, που συνεχώς ανανεώνει το ρεπερτόριό της, διάλεξε έντεκα ποιήματα του Χιλιανού νομπελίστα, που δεν μιλούν για πολιτική και καταπίεση αλλά για το πάθος και τις εσωτερικές επαναστάσεις του ανθρώπου, και τα έκανε παράσταση. Φυσικά και θα μας πει όμως και παλιές της επιτυχίες, από μιούζικαλ, καμπαρέ, Βάιλ, Πιαφ και Μπρελ

 

Ανεξαρτήτως αν σε κάποιον αρέσει ή όχι η Ούτε Λέμπερ, ασχέτως αν βρίσκει κανείς γοητευτικό το ρεπερτόριο του καμπαρέ που υπηρετεί, ένα είναι σίγουρο: πρέπει να δώσετε όλοι στον εαυτό σας μια ευκαιρία να τη δείτε ζωντανά στη σκηνή. Γιατί, αν μη τι άλλο, την τέχνη του performing την κατέχει όσο λίγες. Δεν είναι μόνο μια εκρηκτική, μοιραία και όμορφη τραγουδίστρια με εξαίρετη φωνή. Είναι μια ερμηνεύτρια, που διαρκώς ανανεώνει το ρεπερτόριό της, που μελετά όσο λίγες, που δεν ανεβαίνει στη σκηνή αν δεν έχει βαθιά γνώση του είδους που επιλέγει κάθε φορά, που βρίσκει πάντοτε τρόπο να ενσωματώνει στοιχεία από το σήμερα σε λαϊκές μουσικές του παρελθόντος και δεν φοβάται να αναμετρηθεί με τη διαφορετικότητα.Την Πέμπτη, για παράδειγμα, έρχεται ξανά στην Αθήνα και το «Gazarte» για να μας παρουσιάσει μία νέα, τελείως διαφορετική και απόλυτα προσωπική συναυλιακή πρόταση. Μετά τα μιούζικαλ, τα τραγούδια του Μεσοπολέμου, τα τάνγκο, σειρά για τη Γερμανίδα τραγουδίστρια έχει η ποίηση του Χιλιανού νομπελίστα Πάμπλο Νερούντα. «The Love Poems of Pablo Neruda» έχει τίτλο η παράσταση την οποία έχουν ώς τώρα αποθεώσει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

 

Πήρε έντεκα ποιήματά του, που εξυμνούν την ερωτική λατρεία και φωτογραφίζουν με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο την απελπισία και τα σκοτεινά ένστικτα, που προκαλεί η ερωτική απογοήτευση. Και προχώρησε σε μια συνάντηση στην οποία δένουν μοναδικά η παθιασμένη γραφή ενός Λατίνου με την εσωτερικότητα και την εκρηκτική ερμηνεία μιας Γερμανίδας. «Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος της ποίησης του Νερούντα μού φάνηκε πολύ φλύαρο και πολύ πολιτικό, καθώς μιλούσε για την καταπίεση και τη δικτατορία της χώρας του. Αλλά τα ερωτικά του ποιήματα είναι μακριά από όλα αυτά. Είναι εξαιρετικά άμεσα, πολύ παθιασμένα και γεμάτα ζωή. Κι επίσης είναι γεμάτα από εκρήξεις και εσωτερικές επαναστάσεις. Κάθισα και επέλεξα τα ομορφότερα ποιήματά του κι ετοίμασα την παράσταση», λέει.

 

Την όρεξη για τα ποιήματα του Χιλιανού τής άνοιξε η ενασχόλησή της με τον Αστορ Πιατσόλα πριν από μερικά χρόνια και η στενή σχέση που έχει αποκτήσει με την Αργεντινή, την οποία θεωρεί δεύτερη πατρίδα της. Πριν από τον Νερούδα είχε προηγηθεί μια βαθιά μελέτη της στον Τσαρλς Μπουκόφκσι, που επίσης έγινε παράσταση.

 

Εχει δοκιμαστεί στο κλασικό ρεπερτόριο, σε παραστάσεις καμπαρέ, σε χορογραφίες του Μπεζάρ και της Πίνα Μπάους, σε μιούζικαλ του Αντριου Λόιντ Βέμπερ, σε ταινίες των Πίτερ Γκρίναγουεϊ και Ρόμπερτ Ολτμαν, σε τραγούδια που συνέθεσαν για εκείνη οι Μάικλ Νάιμαν, Ελβις Κοστέλο, Τομ Γουέιτς, Φίλιπ Γκλας, Νικ Κέιβ. Κάποια από αυτά -όπως κομμάτια από μιούζικαλ, τραγούδια της Πιαφ, του Ζακ Μπρελ αλλά και των λατρεμένων της Βάιλ και Μπρεχτ- έχουν επίσης ενσωματωθεί στη νέα της παράσταση και θα συνυπάρξουν με την ερωτική ποίηση του Νερούντα.

 

Η Ούτε Λέμπερ παράμενει μια υπέροχη, δημιουργική 50άρα, το ίδιο αληθινή είτε κάνει την κριτή στην γερμανική εκδοχή του τηλεοπτικού σόου «Dancing with the stars», είτε εκθέτει τους πίνακές της στις γκαλερί της Νέας Υόρκης όπου κατοικεί, είτε αφοσιώνεται στην ανατροφή των τεσσάρων παιδιών που έχει αποκτήσει από τους δύο γάμους της.

 

Οπως χαρακτηριστικά μας είχε πει πριν από μερικά χρόνια: «Δεν μου πολυαρέσει ο όρος ντίβα. Είμαι ντίβα στη σκηνή, αλλά συγχρόνως είμαι πολύ ρεαλίστρια, σκληρά εργαζόμενη, μητέρα τριών παιδιών [σήμερα έχουν γίνει τέσσερα], που ποτέ δεν προλαβαίνει να κάνει αυτά που θέλει. Κάνω μια πολύ νορμάλ ζωή κι αντιμετωπίζω τα ίδια προβλήματα με οποιαδήποτε γυναίκα. Δεν έχω χρόνο να είμαι ντίβα. Αφήστε που είναι πολύ μοναχικός ο δρόμος της μοιραίας γυναίκας. Δεν τον θέλω καθόλου. Εγώ αναζητώ τη φροντίδα, την υπευθυνότητα, την αγάπη, τη θαλπωρή, το χαμόγελο, την τρέλα».

*INFO: Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων: Προπώληση: A΄ ζώνη: 60 ευρώ, Β΄ ζώνη: 45 , όρθιοι: 25. Ταμείο: A΄ ζώνη: 65 ευρώ, Β΄ ζώνη: 50, όρθιοι: 30.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top