Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

«Πού την είδατε την παράνομη βία;». Με πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, που έκανε λόγο για «δικαστική πλάνη», αθωώθηκε πανηγυρικά χθες και η τρίτη ομάδα κατοίκων της Ευκαρπίας που συμμετείχε σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας εναντίον της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην περιοχή.

 

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας γιατί προασπίζονται την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους. Ο ένας δήλωσε ότι ήταν απλώς διερχόμενος όταν συνελήφθη ενώ πήγαινε σε θερμοκήπιο που διατηρεί λίγα μέτρα πιο πέρα. Οι αστυνομικοί ωστόσο τον θεώρησαν εκ των πρωταγωνιστών της διαμαρτυρίας! Στη δίκη κατέθεσε υπέρ των κατοίκων μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης.

 

Βέβαια, η χθεσινή απόφαση δεν ήταν η πρώτη, αλλά η τρίτη που αφ' ενός απαλλάσσει διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Ευκαρπίας, αφ' ετέρου αποτελεί «χαστούκι» στη διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, η οποία επιμένει σε ένα αντιπεριβαλλοντικό έργο, αλλά κυρίως δεν έχει τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας. Σε δύο παρόμοιες δίκες που έγιναν στις 7.10.2013 και στις 18.4.2013, άλλοι εννιά κάτοικοι της Ευκαρπίας που είχαν παραπεμφθεί με τις ίδιες κατηγορίες έχουν αθωωθεί με αποφάσεις, εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί κανένα ένδικο μέσο.

 

Στο μεταξύ, την ώρα που κάτοικοι της Ευκαρπίας δικάζονταν για την υπόθεση του ΣΜΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Σταύρος Καλαφάτης, μιλώντας σε σχετική ημερίδα στη Θεσσαλονίκη, εξήγγειλε περιβαλλοντικά έργα ύψους 620 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σε αυτά, τη «μερίδα του λέοντος» καταλαμβάνουν έργα διαχείρισης υδατικών πόρων και πόσιμου νερού (προϋπολογισμού 560 εκατομμυρίων ευρώ), ενώ μεγάλο μερίδιο της διαχείρισης υδατικών πόρων αφορά το κομμάτι των βιολογικών καθαρισμών που ήταν υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών.

 

Οπως τονίστηκε, σημαντικό κομμάτι αφορά την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση ρυπασμένων περιοχών με την υλοποίηση έργων ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top