05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακης: Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!

Νίκος Ζήγρας: Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία.
      Pin It

Νίκος Ζήγρας: Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία

 

Της Μαρίας Δήμα

 

ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣΣυνεχίζει να δηλώνει άγνοια για τη διακίνηση μαύρου χρήματος και αρνείται οποιαδήποτε σχέση με μίζες και μιζαδόρους ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ακολουθώντας την προσφιλή τακτική του και ενώπιον του Ελβετού εισαγγελέα, Urs Koehli.

 

Ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 20 ετών, για μίζες που φέρεται να έλαβε από εξοπλιστικά προγράμματα και οι οποίες διακινήθηκαν μέσω του ελβετικού τραπεζικού συστήματος, πρώην υπουργός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους νουθέτησε την κυβέρνηση να «σκιστεί» να προχωρήσει τις διαδικασίες για την επιστροφή των χρημάτων που έχουν βρεθεί σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και σχετίζονται με παράνομες πράξεις. «Συνήθως γίνεται και ένα παζάρι σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρέπει να συνεχιστεί η σοβαρή προσπάθεια να επιστραφούν τα παράνομα λεφτά που έχουν Ελληνες στην Ελβετία» είπε.

 

Ο πρώην υπουργός, που κατά το ελβετικό δικανικό σύστημα θεωρείται «ενδιάμεσο πρόσωπο», δηλαδή ούτε κατηγορούμενος ούτε απλός μάρτυρας στην υπόθεση, ισχυρίστηκε ότι «δικάστηκε με ψευδομάρτυρες» (εννοώντας προφανώς τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα), ενώ διά των συνηγόρων υπεράσπισής του κατέθεσε ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας βάσει της οποίας κλήθηκε ως μάρτυρας στην έρευνα των ελβετικών αρχών για αδικήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα. Ειδικότερα, καταθέτοντας στους Ελβετούς εισαγγελείς και παρουσία των Ελλήνων ανακριτών Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλου, επέμεινε ότι δεν είχε προσωπικούς λογαριασμούς στην Ελβετία, εκτός από αυτόν της συζύγου του, στην UBS, τον οποίο -όπως ισχυρίστηκε- τροφοδοτούσε με νόμιμα χρήματα. Ακόμα, ισχυρίστηκε ότι δεν διαχειρίστηκε λογαριασμούς τρίτων και ότι διαχειρίστηκαν άλλοι δικούς του λογαριασμούς. Η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη, δεν θα καταθέσει τελικά στους Ελβετούς εισαγγελείς, λόγω του προβλήματος υγείας της.

 

Πάντως, ο Ακης Τσοχατζόπουλος έδειξε να πέφτει από τα σύννεφα όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τον άλλοτε συνεργάτη του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Αντώνη Κάντα, ότι δωροδοκήθηκε για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Δεν μπορούσα να το φανταστώ για έναν τόσο διακεκριμένο απόστρατο αξιωματικό της αεροπορίας…».

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ζήγρας στο υπόμνημα το οποίο κατέθεσε ενώπιον του αναπληρωτή ομοσπονδιακού εισαγγελέα, Urs Koehli, καταφέρεται κατά του τραπεζικού συστήματος της Ελβετίας (το οποίο διέθετε παραμάγαζα στην Αθήνα), παρότι ο ίδιος στο παρελθόν το εκμεταλλεύτηκε δεόντως, κάνοντας λόγο για «χώρα–πλυντήριο» και προσθέτοντας: «Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του ελληνικού μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία και τους γνωρίζει πολύ καλά η Ελβετία». Μάλιστα, κάλεσε το ελβετικό κράτος να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό και να επιστρέψει τα κλεμμένα.

 

Scroll to top