05/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Είμαστε όλοι Κεφαλονίτες

      Pin It

Τα Ρίχτερ έχουν στήσει τον μακάβριο χορό τους στο Ιόνιο κι οι Κεφαλονίτες χάνουν τα βήματα, καθώς, εδώ και δέκα μέρες, νιώθουν τη γη να φεύγει κάτω απ’ τα πόδια τους. Ευτυχώς δεν θρηνούν θύματα ούτε αναζητούν συμπολίτες τους στα ερείπια. Αργά ή γρήγορα οι υλικές ζημιές θα αποκατασταθούν, ωστόσο οι πληγές που αφήνει ο Εγκέλαδος είναι βαθιές· χαίνουσες. Οι σεισμολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τα φαινόμενα καθησυχάζοντας τον πληθυσμό, αλλά κι οι ίδιοι ξέρουν πως η επιστήμη τους ακροβατεί στη σωκρατική ρήση «εν οίδα ότι ουδέν οίδα».

 

Υπάρχουν ώρες που βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μπροστά στις αρχέγονες δυνάμεις· γυμνοί. Η φύση που νομίζουμε ότι τιθασεύουμε, που τη βιάζουμε στην πραγματικότητα προσδοκώντας εφήμερα κι αβέβαια οφέλη, επιστρέφει κάποτε αδάμαστη και μεγαλειώδης υπενθυμίζοντας την ασημαντότητα, τη μικροψυχία, τη θνητότητά μας. Ενεοί κατακλυζόμαστε τότε από υπαρξιακά ερωτήματα: Ποιοι είμαστε, πού πάμε, γιατί; Ατιμο ζώο, όμως, ο άνθρωπος και αφιλότιμο. Μόλις η οργή της κοπάζει, κρυβόμαστε πάλι στον αλαζονικό εαυτούλη μας, στο κέλυφος της αυθάδειάς μας υποτροπιάζοντας εθελόδουλα στις ιδιοτελείς έξεις και τις αυταπάτες μας.

 

Ρεβιζιονιστές και οπορτούνες, κάτι τέτοιες στιγμές νιώθουμε όλοι Κεφαλονίτες, αφού λίγο ώς πολύ έχουμε βιώσει την αγωνία τους σε τούτη τη σεισμογενή γωνιά που μοιραζόμαστε. Ενας λόγος παραπάνω, καθώς μαζί με το χτύπημα του Εγκέλαδου αντιμετωπίζουν τα αναρίθμητα Ρίχτερ ενός αυτιστικού κράτους. Οι υπέρμαχοι των τροϊκανών διακηρύσσουν συχνά ότι εάν δεν μας επιβαλλόταν το Μνημόνιο έπρεπε να το εφεύρουμε μόνοι μας. Κι αυτό επειδή επισπεύδει, τάχα, τις μεταρρυθμίσεις που, όμηροι του πολιτικού κόστους, καθυστερούσαν επί δεκαετίες.

 

Βέβαια οι ιθύνοντες των Αθηνών έτρεξαν στον τόπο της καταστροφής και πολλοί αποδοκιμάστηκαν έντονα. Το νησί χαρακτηρίστηκε σεισμόπληκτο με εξοργιστική καθυστέρηση. Τη στιγμή που η υπουργός Τουρισμού προσπαθεί να παρουσιάσει τον τόπο ως ασφαλή προορισμό, φήμες για εντολή εκκένωσης του Ληξουρίου σπέρνουν τον πανικό, για να αποδειχτούν λίγο αργότερα ράδιο αρβύλα. Οι τομές -επώδυνες σαν μαχαιριές- στην Υγεία κάνουν τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν την πιο κρίσιμη ώρα. Μες στον κακό Φλεβάρη, τις βροχές και τις καταιγίδες στήνονται αντίσκηνα για να ζεστάνουν τους ανέστιους κατοίκους. Οι καταγραφές των ζημιών πραγματοποιούνται με βηματισμό χελώνας.

 

Η άκρως αποδιοργανωμένη κρατική μηχανή αφήνει τους πολίτες στο έλεος των Ρίχτερ και των χειμωνιάτικων μετέωρων που προοιωνίζονται σήμερα για την Κεφαλονιά νεφώσεις με βροχές και πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Ο υδράργυρος θα παίζει ανάμεσα στους 10 και 14 βαθμούς Κελσίου και σιροκολεβάντες 3 έως 5 Μποφόρ θα αφρίζει στα νερά του Ιονίου. Νερά θα πέσουν και στα νότια της υπόλοιπης χώρας ενώ παγετός θα σημειωθεί τις μικρές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά. Τούτες τις στιγμές είμαστε όλοι Κεφαλονίτες. Τρελοί, ανυπότακτοι και με ψηλά το κεφάλι.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top