Pin It

Την επανάληψη του προ- τύπου του 1999, που είχε υιοθετήσει η κυβέρνηση μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αθήνας, ζητά το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών της Κεφαλονιάς με την ενεργοποίηση του Κοινοτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

 

«Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα θετικά παραδείγματα και πρότυπα, που εφαρμόστηκαν για την ανασυγκρότηση σεισμόπληκτων περιοχών, όπως της Αθήνας το 1999, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Φλώρινας το 1994, της Αιγιαλείας το 1995, της Ηλείας και παλαιότερα και της Καλαμάτας», σημείωναν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν από τη χθεσινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη.

 

Ο κ. Βενιζέλος, που βρισκόταν και χθες στο Στρασβούργο, έθεσε το ζήτημα της Κεφαλονιάς κατά τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό έδωσε έμφαση στον συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης της κατάστασης. Τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να εκφράσει τη συμπαράστασή του, είχε και με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, Αλέξανδρο Παρίση.

 

Σήμερα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο των ίδιων προσπαθειών, ώστε να αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την παροχή αρωγής στους πληγέντες πολίτες του νησιού του Ιονίου. Ειδική πρόταση επεξεργάζεται –σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη– ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διδάκτωρ Σεισμολογίας, Γιώργος Σταυρακάκης.

 

Ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος επισημαίνει ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο «με ιεραρχημένους στόχους» για την ουσιαστική, χωροταξική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεφαλονιάς, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατεύθυνση πρέπει να αποτελέσει «πυξίδα» για τον σχεδιασμό, τις παρεμβάσεις και τα έργα στο νησί, με μέτρα άμεσα (για την ανακούφιση των κατοίκων), μεσοπρόθεσμα (για τη διαμονή τους και τις υποδομές), αλλά και μακροπρόθεσμα για τη θωράκιση του νησιού.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top