syria-child

06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανήλικοι θύτες και θύματα

Εκθεση του ΟΗΕ αποδίδει ευθύνες για βαρύτατη κακομεταχείριση των παιδιών της συριακής κρίσης τόσο στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης.
      Pin It

Εκθεση του ΟΗΕ αποδίδει ευθύνες για βαρύτατη κακομεταχείριση των παιδιών της συριακής κρίσης τόσο στις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας όσο και στις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης

 

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Παιδιά μαχητές, παιδιά αιχμάλωτα, βασανισμένα, παιδιά που δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν και ίσως δεν θα μεγαλώσουν ποτέ, θύματα απερίγραπτων δεινών, είναι μερικές από τις επισημάνσεις της «έκθεσης για τα παιδιά στη συριακή κρίση» την οποία κατέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Η έκθεση που σοκάρει, αναφέρει ότι και οι δύο πλευρές ευθύνονται για παραβιάσεις δικαιωμάτων κατά των παιδιών: «Οι ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στρατολογούν παιδιά Σύρων προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις συλλαμβάνουν και βασανίζουν τους ανηλίκους που θεωρούνται από το καθεστώς ύποπτοι για διασυνδέσεις με τους αντάρτες».

 

Παιδιά μαχητές

 

Στην έκθεση διαπιστώνονται οι αλλαγές που έγιναν από την αρχή του πολέμου, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έως σήμερα και είναι μεγάλες: «Στην αρχή του πολέμου, βασικοί υπεύθυνοι για την κακομεταχείριση των παιδιών ήταν οι στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων. Στη συνέχεια όμως, καθώς η σύγκρουση οξύνθηκε και η αντιπολίτευση συγκρότησε ένοπλες ομάδες, άρχισε να χρησιμοποιεί ως στρατιώτες σε μάχες, ή βοηθητικούς στο μέτωπο, όλο και περισσότερους ανηλίκους. Ο ΟΗΕ κατονομάζει κυρίως δύο ένοπλες ομάδες που ακολούθησαν αυτή την παράνομη πρακτική, τον (φιλοδυτικό) Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA) και τις οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας.

 

Καταπέλτης είναι η έκθεση του γενικού γραμματέα (που καλύπτει την περίοδο Μάρτιος 2011-Νοέμβριος 2013) για τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες «ευθύνονται για σύλληψη, αυθαίρετη κράτηση και βασανισμούς παιδιών» τα οποία κάποιες φορές χρησιμοποιούνται και ως «ανθρώπινες ασπίδες». Μαρτυρίες βασανισμένων παιδιών αναφέρουν ότι ξυλοκοπήθηκαν με μεταλλικά καλώδια, με μεταλλικά και ξύλινα κλομπ, με μαστίγια, υπέστησαν ηλεκτροσόκ ακόμη και στα γεννητικά όργανα, έπεσαν θύματα βιασμού ή απειλήθηκαν με βιασμό, υπέστησαν εικονική εκτέλεση, στέρηση ύπνου, απομόνωση, καψίματα με τσιγάρο και ορισμένες φορές αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την κακομεταχείριση ή τον βασανισμό συγγενικού τους προσώπου.

 

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άμαχοι Σύροι έχουν γίνει πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες (κυρίως την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία) για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Από τα πλέον των 100.000 θύματα του συριακού εμφυλίου, πάνω από 10.000 είναι ανήλικοι.

 

Προς τη… «Γενεύη 3»

 

Η δεινή θέση των παιδιών της συριακής σύγκρουσης επισκίασε τη χθεσινή επικαιρότητα, καθώς όλες οι πλευρές κάνουν έναν απολογισμό του πρώτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης («Γενεύη 2») και ετοιμάζονται για την επανάληψη των συζητήσεων οι οποίες θα αρχίσουν και πάλι την επόμενη εβδομάδα. Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι η Δαμασκός θα είναι παρούσα στο τραπέζι των συνομιλιών, ενώ την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός στρατός συνεχίζει να κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος, εις βάρος της αντιπολίτευσης.

 

Σημαντικά κέρδη αποκόμισε ο στρατός στο Χαλέπι, όπου οι αντάρτες έχουν αναλωθεί σε έναν αιματηρό εμφύλιο μέσα στον εμφύλιο. Οι μετριοπαθείς οργανώσεις συνεχίζουν να μάχονται κατά των ισλαμιστών, με τον Ασαντ να είναι ο μόνος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη. Σε περίπτωση που ο κυβερνητικός στρατός ξαναπάρει τον έλεγχο στο ιστορικό κέντρο στο Χαλέπι, αυτό θα είναι μια πολύ μεγάλη ήττα για την αντιπολίτευση, κυρίως σε επίπεδο ηθικού και πολιτικών εντυπώσεων, εν όψει του νέου γύρου των συνομιλιών.

 

Scroll to top