Σύμφωνα με έγγραφο που προέρχεται από τον Αμερικανό πρώην πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν, η NSA παρακολουθούσε το κινητό του τότε καγκελάριου της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, αλλά και της Αγκελας Μέρκελ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Για πολλούς δεν ήταν έκπληξη, αλλά σίγουρα προκαλεί νέα αναστάτωση στη Γερμανία τα όσα αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, η αμερικανική υπηρεσία NSA παρακολουθούσε από το 2002 και τον τότε καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Αιτία, οι διαφωνίες που υπήρχαν μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ για την επέμβαση στο Ιράκ.
Η κυβέρνηση Σρέντερ είχε τότε αποφασίσει να μη συμμετάσχει μαζί με τους υπόλοιπους σε εκείνη την επέμβαση και η εντολή παρακολούθησης του Γερμανού καγκελάριου φέρεται να είχε δοθεί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Το όνομα του Γκέρχαρντ Σρέντερ εμφανίζεται με το νούμερο 388 στην εθνική λίστα παρακολουθήσεων της υπηρεσίας NSA, μιας υπηρεσίας που καθόριζε ποια άτομα και ποιοι διεθνείς θεσμοί θα παρακολουθούνται.
Σύμφωνα με πρώην πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, η Ουάσινγκτον φοβόταν μια διάσπαση του ΝΑΤΟ στο θέμα του Ιράκ και για τον λόγο αυτό είχε στοχοποιήσει και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές συνομιλίες του τότε καγκελάριου Σρέντερ.
Να θυμίσουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχε αποκαλυφθεί πως η ίδια υπηρεσία παρακολουθούσε και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της καγκελαρίου Μέρκελ. Κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου επιβεβαιώνουν πως θεωρούσαν σχεδόν σίγουρο -μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις- πως οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν παρακολουθήσει και τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Συνακροάσεις…
Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η γερμανική εφημερίδα προέρχεται από τον Αμερικανό πρώην πράκτορα Εντουαρντ Σνόουντεν και αναφέρει ως έτος έναρξης των παρακολουθήσεων του τηλεφώνου του πρώην καγκελάριου το 2002. Την ίδια εποχή παρακολουθούνταν και το κινητό τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ, που τότε ήταν πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Το έγγραφο αυτό αναφέρει πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν κατέγραφαν απλώς τους αριθμούς με τους οποίους επικοινωνούσε ο Σρέντερ, αλλά και το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών.
Οπως δήλωσε στην εφημερίδα ο πρώην καγκελάριος, «τότε δεν περνούσε από το μυαλό μου πως οι αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τις συνομιλίες μου. Τώρα, τίποτε πια δεν με εκπλήσσει».
Σε δηλώσεις του προς το περιοδικό «Σπίγκελ», ο Σρέντερ σημείωσε επίσης πως «οι ΗΠΑ δεν σέβονται έναν πιστό τους σύμμαχο και την εθνική κυριαρχία της Γερμανίας. Το ότι υπήρχε κατασκοπία μεταξύ κρατών δεν είναι κάτι το καινούργιο. Αλλά το ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο ενός καγκελάριου ξεπερνά τα όρια».
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην τότε στάση του –στο ότι είπε δηλαδή «όχι» στον πόλεμο στο Ιράκ–, υπογράμμισε ότι «ως γερμανική κυβέρνηση είχαμε πολύ σοβαρούς λόγους να πούμε “όχι”. Και τη στάση μας αυτή έπρεπε να την σεβαστούν όλοι και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ».
Δηλώσεις έκανε και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, που είπε πως δεν του προκαλούν έκπληξη οι νέες αποκαλύψεις. «Από καιρό –λέει– υποπτευόμουν ότι οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια, ειδικά σε μια εποχή που υπήρχε αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας. Πρέπει να καταστήσουμε ξεκάθαρο στις ΗΠΑ ότι τέτοιες πράξεις μεταξύ συμμάχων δεν επιτρέπονται».