06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

48ωρη «πεζοπορία» στο Λονδίνο

Τα συνδικάτα εργαζομένων στο μετρό ζητούν προσλήψεις νέου προσωπικού, αντί για περικοπές.
      Pin It

Τα συνδικάτα εργαζομένων στο μετρό ζητούν προσλήψεις νέου προσωπικού, αντί για περικοπές

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Μπορεί οι Βρετανοί εργαζόμενοι να μην απεργούν συχνά, αλλά όταν το κάνουν, τουλάχιστον το κάνουν σωστά… Αυτό συνέβη και με την 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο μετρό του Λονδίνου, το θρυλικό tube, το μεγαλύτερο και πλέον πολυσύχναστο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο στον κόσμο, που ξεκίνησε το βράδυ της Τρίτης και σμπαράλιασε την καθημερινότητα των περίπου τριών εκατομμυρίων πολιτών που μετακινούνται καθημερινά στα βαγόνια του. Και έπεται συνέχεια, αφού οι υπάλληλοι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν στις θέσεις τους μέχρι σήμερα το μεσημέρι -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- ενώ έχουν ήδη εξαγγείλει και νέα 48ωρη στις 11 Φλεβάρη, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

 

Ποια είναι αυτά; Ο λόγος της κινητοποίησης, που όπως φαίνεται είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή, ήταν η αντίθεση των εργαζομένων στα σχέδια του οργανισμού να κλείσει τα εκδοτήρια εισιτηρίων στο όνομα φυσικά του «εκσυγχρονισμού» και της εξοικονόμησης περίπου 60 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ομως η «ορθολογική» αυτή απόφαση των αρμοδίων θα οδηγήσει στην απώλεια τουλάχιστον 950 θέσεων εργασίας και τα συνδικάτα σήκωσαν παντιέρα, με το επιχείρημα πως θα κινδυνεύσει η ασφάλεια των επιβατών αν χαθούν θέσεις εργασίας και ζητώντας προσλήψεις νέου προσωπικού, αντί για περικοπές.

 

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλούπολη είχε χθες τελείως διαφορετική όψη, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν χώρεσαν στα λεωφορεία και τους υπέργειους συρμούς αναγκάστηκαν να πάνε περπατώντας στις δουλειές τους, ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν άδεια για να τηλε-εργαστούν από το σπίτι.

 

Πέρα από τη δεδομένη ταλαιπωρία, το θέμα έχει φυσικά και πολιτικές διαστάσεις, αφού τα συνδικάτα των εργαζομένων του μετρό υποστηρίζονται παραδοσιακά από τους Εργατικούς. Από τη μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, έκανε λόγο για «απεργία-ντροπή» που θα προκαλέσει «προβλήματα σε εκατομμύρια Λονδρέζους», ενώ ο δεξιός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε την απεργία «άσκοπη» και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να αλλάξει η νομοθεσία που ρυθμίζει τις απεργίες και να γίνει πιο δύσκολο το «λουκέτο» στους συρμούς. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες του Λονδίνου, οι απεργίες αυτές κοστίζουν στην οικονομία της βρετανικής πρωτεύουσας περίπου 60 εκατ. ευρώ ημερησίως!

 

Scroll to top