ΟΥΚΡΑΝΙΑ – Σήμερα η συνάντηση Πούτιν – Γιανουκόβιτς – Νέα «παρέμβαση» της Ουάσινγκτον σε ρόλο «μπαλαντέρ»
ΣΟΤΣΙ Του Θανάση Αυγερινού
Με εμφανή τα σημάδια «κόπωσης» του κινήματος των δρόμων, όλο και πιο διακριτές γίνονται οι διαφορές στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ενώ η υπόθεση του μέλλοντος της Ουκρανίας μεταφέρεται στις τριμερείς στην ουσία διαπραγματεύσεις Κιέβου-Βρυξελλών-Μόσχας, με την Ουάσινγκτον σε ρόλο μπαλαντέρ.
Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Κίεβο, Τζέφρι Πάγετ, προειδοποίησε εκ νέου την ουκρανική ηγεσία ότι οποιαδήποτε απόπειρα βίαιου ξεκαθαρίσματος της κρίσης, με καθεστώς έκτακτης ανάγκης ή εκδίωξη των διαδηλωτών από την πλατεία της Ανεξαρτησίας, θα σημάνει γενίκευση των οικονομικών κυρώσεων, που τώρα έχουν ληφθεί για μεμονωμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Διαβουλεύσεις
H ύπατη εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, είχε διαδοχικές συναντήσεις με την αντιπολίτευση και τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, προθυμοποιούμενη να αποστείλει εντεταλμένους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα παρίστανται στις διαβουλεύσεις μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών και θα μεσολαβήσουν για την ταχύτερη δυνατή ανεύρεση ενός συμβιβασμού. Αυτό ακριβώς είχε ζητήσει ο πυγμάχος Βιτάλι Κλιτσκό, καλώντας τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς από κοινού με τους συναδέλφους του στην αντιπολίτευση να τερματίσει τη «δικτατορία» του.
Το ρωσικό ΥΠΕΞ με τη σειρά του κάλεσε τη Δύση να πάψει να προσπαθεί να επιβάλει στην Ουκρανία τη «δικτατορία» της μειοψηφίας, ενώ στις τηλεοπτικές εκπομπές στη Ρωσία όλο και συχνότερα ακούγονται πλέον φωνές για τον «τεχνητό» χαρακτήρα του ουκρανικού κράτους, τα εδάφη του οποίου αυξήθηκαν μεταπολεμικά έπειτα από εσωτερικές «μετακινήσεις» αμιγώς ρωσικών επαρχιών της σημερινής Ανατολικής και Κεντρικής Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και η Κριμαία. Τότε επρόκειτο για διοικητικές αποφάσεις δευτερεύουσας σημασίας που είχε εμπνευστεί ο Νικίτα Χρουστσόφ και σημειώνονταν στο εσωτερικό της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης, όμως σήμερα δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς στη Ρωσία να υπενθυμίζουν επιθετικά ότι «η Ουκρανία ξεκινά δυτικά του Δνείπερου», δηλαδή δυτικά του Κιέβου, που αποτελεί την πρώτη πρωτεύουσα του πρώιμου ρωσικού κράτους από το οποίο προέκυψε η σημερινή Ρωσία.
Προσθέτοντας σύγχρονο «περιεχόμενο» στα επιχειρήματα αυτά, η ρωσική Γκαζπρόμ εξέφρασε εκ νέου την ανησυχία της για τη διόγκωση του ουκρανικού χρέους για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται το Κίεβο, με τον πρόεδρο της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ, να διευκρινίζει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία αναβολής των πληρωμών και τον εκπρόσωπο του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, να προσθέτει ότι προς το παρόν τουλάχιστον το Κρεμλίνο δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μέτρα. Κάτι που θα μπορούσε να συμβεί, φυσικά, οποιαδήποτε στιγμή κριθεί σκόπιμο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Ο Πιότρ Σιμονιένκο, ηγέτης των Ουκρανών κομμουνιστών, που κατέχουν ειδική, πραγματιστική θέση στη βεντάλια της αντιπολίτευσης, κάλεσε να διαλυθούν οι τοπικές Βουλές στη Δυτική Ουκρανία, γιατί παραβιάζουν τους νόμους της χώρας, συγκροτώντας παραστρατιωτικά σώματα και αρνούμενες να καταβάλλουν τους φόρους τους στην κεντρική διοίκηση.
Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς είναι μεταξύ των ηγετών που μεταβαίνουν στο Σότσι για την αυριανή τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει, έστω και εν συντομία, τις εξελίξεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων αναδεικνύεται πλέον η προοπτική μιας ακόμη αναθεώρησης του ουκρανικού Συντάγματος και επιστροφής στην εκδοχή του 2004, με περιορισμένες τις προεδρικές εξουσίες, όπως επιδιώκουν οι ηγέτες των κομμάτων «Πατρίδα» και «Γροθιά», Αρσένι Γιακιμτσούκ και Βιτάλι Κλιτσκό, ενώ ο τρίτος της ηγεσίας της αντιπολίτευσης, πιο ακραίος εθνικιστής Ολέγκ Τιαγκνιμπόκ και η «Ελευθερία» του προτιμούν ισχυρή προεδρική εξουσία.
Μικρότερες ομάδες της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει να διαπραγματεύονται την απόσυρση των δυνάμεών τους από δρόμους και πλατείες του Κιέβου, ώστε να επωφεληθούν του νόμου για την αμνηστία, που απαιτεί να συμβεί αυτό έως τις 17 Φεβρουαρίου.
Εναντι αμοιβής…
Περνώντας σε επικοινωνιακή αντεπίθεση, η κυβερνητική πλευρά κατήγγειλε διά της εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, Βικτόρια Κουσνίρ, ότι η αντιπολίτευση έχει γιγαντώσει τις προσπάθειές της να εξαγοράσει με χρηματικά ανταλλάγματα άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ μια εθελόντρια των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης, η 19χρονη Αλεξάνδρα Χαϊλάκ, ομολόγησε ότι επινόησε την απαγωγή της από δυνάμεις της ειδικής μονάδας «Μπέρκουτ» έναντι οικονομικής αμοιβής που της υποσχέθηκαν. Η αντιπολίτευση έχει καταγγείλει το τελευταίο διάστημα δεκάδες και κατ’ άλλους εκατοντάδες απαγωγές και εξαφανίσεις οπαδών της.