06/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαθέσιμοι… για κινητοποιήσεις

Αγωνιστικές δράσεις προγραμματίζουν οι ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου για την κινητικότητα και τις απολύσεις.
      Pin It

Αγωνιστικές δράσεις προγραμματίζουν οι ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων με στόχο την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδίου για την κινητικότητα και τις απολύσεις

 

Συνεχείς αγωνιστικές δράσεις με μοναδικό στόχο τον φραγμό και την ανατροπή του κυβερνητικού σχεδιασμού που προβλέπει διαθεσιμότητες και απολύσεις στον δημόσιο τομέα, προγραμματίζουν οι ομοσπονδίες των δημοσίων υπαλλήλων. Η αρχική κορύφωση των κινητοποιήσεων τοποθετείται στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, οπότε προβλέπεται η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας (με ενδεικτική ημερομηνία τις 12 Μαρτίου) στην οποία προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ άλλων το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έχει αποφασίσει την κλιμάκωση του αγωνιστικού–απεργιακού προγράμματος δράσης αμέσως μετά την ημέρα της απεργίας, την επιδίωξη συντονισμού με τον ιδιωτικό τομέα και επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, την πραγματοποίηση γενικών συνελεύσεων σε όλους τους εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, καθώς και τη συμμετοχή και την υποστήριξη των τομεακών – κλαδικών κινητοποιήσεων. Ηδη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και η ΟΛΜΕ έχουν λάβει τις προτάσεις των μελών τους και, όπως υπογραμμίζουν, τις αγωνιστικές διαθέσεις τους. Χθες, πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική σύσκεψη των μελών του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ και σήμερα θα συγκληθεί το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, όπου και θα ληφθούν οι περαιτέρω αποφάσεις.

 

Ούτως ή άλλως, το πρόγραμμα κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων παραμένει πλούσιο. Αύριο, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης και εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα εκδικάζονται προσφυγές υπαλλήλων κατά των διατάξεων που τους έθεσαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Προς διευκόλυνση της συμμετοχής, η ΟΛΜΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στάση εργασίας μεταξύ 8.00 και 12.00, καλώντας στη συγκέντρωση στις 9.00. Στάση εργασίας και συλλαλητήριο προγραμματίζονται για την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 

Τέλος, καθημερινό «παρών» δίνουν οι σχολικοί φύλακες στο κιόσκι που έχουν στήσει στην πλ. Κλαυθμώνος, η οποία έχει οριστεί «κέντρο αγώνα». Υπενθυμίζεται πως το 8μηνο της διαθεσιμότητας των σχολικών φυλάκων ολοκληρώνεται στις 23 Μαρτίου, στέλνοντας, βάσει των σημερινών δεδομένων, περίπου 1.800 εξ αυτών στην ανεργία.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

H Θεσσαλονίκη πάει… Αθήνα

 

Τον δικό τους αγώνα στους δρόμους δίνουν σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί. Νέα πανελλαδική κινητοποίηση, στις 13 Φεβρουαρίου, ετοιμάζουν οι σχολικοί φύλακες μετά την εντυπωσιακή πεζοπορία-διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα.

 

Διαμαρτύρονται για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές στο κοινωνικό κράτος και την παρουσία της τρόικας. Απευθύνουν μάλιστα κάλεσμα σε όλους τους φορείς, ομοσπονδίες και συλλογικότητες να συμμετέχουν στην κινητοποίηση στις 13 Φεβρουαρίου ξεκινώντας με αυτοκινητοπομπές από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και από τη νότια και τη νησιωτική Ελλάδα, για να καταλήξουν στις 14 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Ηδη με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού γνωστοποιούν ότι συμμετέχουν στο «καραβάνι ζωής, ρήξης και ανατροπής» των σχολικών φυλάκων.

 

Στο μεταξύ καθηγητές από τη Θεσσαλονίκη θα ταξιδέψουν με λεωφορεία στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση, η οποία θα γίνει αύριο στις 10 το πρωί στα Προπύλαια. Τα λεωφορεία αναχωρούν απόψε τα μεσάνυχτα από το άγαλμα του Βενιζέλου. Οσοι επιλέξουν να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν οι ΕΛΜΕ, αύριο στις 11 π.μ. έξω από το δικαστικό μέγαρο.

 

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν εκπρόσωποι των πέντε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης από κοινού με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της οδηγεί το δημόσιο σχολείο σε «οπισθοδρόμηση». Στη συμπρωτεύουσα 94 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που είχαν κερδίσει τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα και είχαν επιστρέψει στις θέσεις τους εκδιώχθηκαν, διότι υπήρξε οριστική απόφαση ύστερα από δικαστική προσφυγή της κυβέρνησης. Υπό αυτές τις συνθήκες, όπως είπαν, θα μείνουν ακάλυπτες περίπου 1.800 διδακτικές ώρες τη βδομάδα στα ΕΠΑΛ.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

 

Scroll to top