Pin It

Την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας στον κλάδο του γάλακτος θα σηματοδοτήσει η ρύθμιση για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, όπως τόνισαν εκπρόσωποι αγελαδοτρόφων μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάξιμο Χαρακόπουλο. Συμπλήρωσαν πως η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των προτάσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ, αφενός έχει αμφίβολο οικονομικό κέρδος για τον καταναλωτή, αφετέρου θα οδηγήσει την ελληνική αγελαδοτροφία σε αφανισμό και θα επιδεινώσει την κατάσταση της εθνικής οικονομίας και το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

 

Πλήθος παραγωγών εκτιμά πως η ρύθμιση ευνοεί όσους έχουν τη δυνατότητα αθρόων εισαγωγών από το εξωτερικό, ή όσους, ενδεχομένως, έχουν μονάδες σε χώρες με φτηνότερο λειτουργικό κόστος. «Θα έχει καταργηθεί το φρέσκο ελληνικό γάλα που θα λέγεται μίας, δύο, τριών ημερών και θα έρχεται ιταλικό φρέσκο γάλα να πωλείται στην Ελλάδα», προέβλεψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων, Παναγιώτης Πεβερέτος.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Φυλής Holstein Ελλάδας, Θανάση Βασιλέκα, η ελληνική γαλακτοπαραγωγή καλύπτει το 35% των αναγκών της χώρας. «Αν καταργηθεί ο όρος “φρέσκο”, επειδή η διακίνηση του γάλακτος της μίας ή των δύο ημερών έχει υψηλό κόστος, θα μείνει στο τέλος μόνο το γάλα των 10 ημερών», εκτίμησε.

 

Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, Γιώργος Κεφαλάς, υπογράμμισε ότι «η επιχειρούμενη μεθόδευση ξεκάθαρα αφαιρεί το δικαίωμα από τον καταναλωτή πρώτον να επιλέξει και δεύτερον να έχει σαφή πληροφόρηση για το τι καταναλώνει. Αυτό αποτελεί διατροφικό μεσαίωνα», τόνισε. Επιπλέον, ο κ. Βασιλέκας, αναφερόμενος σε ενδεχόμενη χρήση εισαγόμενων υλών σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τη στιγμή που έχει «καταργηθεί η υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης πάνω στο προϊόν», προειδοποίησε πως «τείνουμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμα της ονομασίας ΠΟΠ στη φέτα».

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις απόψεις των παραγωγών και οι δηλώσεις του κ. Χαρακόπουλου: «Οι προτάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ θα πρέπει να περνούν από κόσκινο. Δεν είναι οι δέκα εντολές. Ο,τι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση βεβαίως να το υιοθετήσουμε, ό,τι όμως έχει αρνητικές επιπτώσεις θα πρέπει να έχουμε την παρρησία να το απορρίψουμε», πρόσθεσε.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

Scroll to top