draghi-slider

06/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές φοβίζει την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δηλώνει έτοιμη για μέτρα, εάν χρειαστεί. Περισσότερη πληροφόρηση για να προχωρήσει σε σχετικές δράσεις αναμένει ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι. Αμετάβλητα τα ευρωπαϊκά επιτόκια.
      Pin It

Παραμένει σε εγρήγορση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο που βρίσκονται, αλλά επανέλαβε ότι είναι έτοιμη να λάβει μέτρα, αναγνωρίζοντας ότι η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πλήξει την ευρωζώνη.

«Παραμένουμε σταθερά αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον υψηλό βαθμό νομισματικής διευκόλυνσης και να λάβουμε περαιτέρω αποφασιστική δράση, αν χρειασθεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, προσθέτοντας:

«Επαναλαμβάνουμε σταθερά την πολιτική μας για το μέλλον. Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα». Στην εισαγωγική του δήλωση, ο κ. Ντράγκι δεν έκανε αναφορά σε κάποια άλλα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης την τρέχουσα φάση.

Οι κίνδυνοι για την οικονομία της ευρωζώνης παραμένουν περισσότερο καθοδικοί και ο πληθωρισμός θα είναι χαμηλός για μία παρατεταμένη περίοδο, δήλωσε ο κ. Ντράγκι. «Οι εξελίξεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και οι σχετικές αβεβαιότητες, ιδιαίτερα στις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών, είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά τις οικονομικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Ο λόγος να μη λάβουμε σήμερα μέτρα έχει να κάνει με την πολυπλοκότητα της κατάστασης… και την ανάγκη να έχουμε περισσότερη πληροφόρηση».

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι περισσότερη πληροφόρηση και ανάλυση για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι διαθέσιμη στις αρχές Μαρτίου.

Προηγουμένως, ο κ. Ντράγκι είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία που είναι σήμερα διαθέσιμα επιβεβαιώνουν ότι η περιορισμένη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις στις τιμές στην ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες και η νομισματική και πιστωτική δυναμική είναι υποτονική.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top