turkey-internet

07/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψαλίδι στο διαδίκτυο

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο νόμο που επιτρέπει τη λογοκρισία στο Ίντερνετ και τις υποκλοπές, χωρίς καν δικαστική εντολή. Έντονες αντιδράσεις από την Ε.Ε.
      Pin It

ΤΟΥΡΚΙΑ – Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε νέο νόμο που επιτρέπει τη λογοκρισία στο Ιντερνετ και τις υποκλοπές, χωρίς καν δικαστική εντολή. Εντονες αντιδράσεις από την Ε.Ε.

 

Του Γιώργου Τσιάρα

 

Ισχυρές είναι οι αντιδράσεις εντός και εκτός Τουρκίας για τον νέο, δρακόντειο νόμο που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο και προβλέπει την αυστηροποίηση των ελέγχων στο Ιντερνετ. Ο νέος νόμος επιτρέπει στις τηλεπικοινωνιακές αρχές της χώρας (TIB) να διακόπτουν μέσα σε διάστημα λίγων ωρών και χωρίς δικαστική απόφαση την πρόσβαση σε ιστοσελίδες που δήθεν «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο που κρίνεται «προσβλητικό ή ότι κάνει διακρίσεις». Επιτρέπει επίσης στις αρχές να εξουσιοδοτούν τις εταιρείες που προμηθεύουν τις υπηρεσίες Ιντερνετ να αποθηκεύουν δεδομένα για δύο χρόνια από τις σελίδες που έχει επισκεφτεί κάθε χρήστης.

 

Πολιτική κρίση

 

Η υιοθέτηση των ρυθμίσεων αυτών για το Ιντερνετ δεν γίνεται τυχαία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Για την ακρίβεια, η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την έναρξη της δικαστικής έρευνας για δωροδοκία στις τάξεις των κρατικών λειτουργών, δηλαδή εν μέσω της σοβαρότερης πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στα 11 χρόνια κυριαρχίας του.

 

Ως γνωστόν, στην έρευνα αυτή για διαφθορά στους κόλπους της κυβέρνησης εμπλέκονται τα ονόματα επιχειρηματιών που έχουν άμεση σχέση με τον πρωθυπουργό και το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον του. Και βέβαια το Ιντερνετ και τα social media, όπως το Twitter, «πρωταγωνίστησαν» στις αποκαλύψεις για την υπόθεση, όπως είχαν κάνει και στις ταραχές για το πάρκο Γκεζί, πέρσι το καλοκαίρι.

 

Η τουρκική αντιπολίτευση και μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι τα μέτρα αυτά περιορίζουν την ελευθερία του λόγου, των μέσων ενημέρωσης και το δικαίωμα στην ενημέρωση, ενώ υπενθυμίζουν πως σε πρόσφατη «έκθεση για τη διαφάνεια», το Google κατατάσσει την Τουρκία στην πρώτη θέση των λογοκριτών του Ιντερνετ, μαζί με την Κίνα. Ενας βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος μάλιστα, ο Χασάν Ορέν, παρομοίασε κατά τη συνεδρίαση της Βουλής τον Ταγίπ Ερντογάν με τον… Χίτλερ: «Οταν ήρθατε στην εξουσία λέγατε πως θα ενισχύσετε τη δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά εσείς προσπαθείτε να εφαρμόσετε τον φασισμό… Τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποίησε και ο Χίτλερ όταν ήρθε στην εξουσία»!

 

Με την άποψη αυτή συμφωνεί και η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και η οποία ανακοίνωσε ότι «οι τροποποιήσεις στον ήδη περιοριστικό νόμο για το Διαδίκτυο μπορεί να συντελέσουν σε ένα θλιβερό ρεκόρ περιορισμών στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα αυτή, που είναι ήδη ο πρώτος δεσμοφύλακας των δημοσιογράφων παγκοσμίως»…

 

Οπως λέει ο καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Πόλης, Οζγκούρ Ουτσκάν, ο νέος νόμος είναι «καταστροφικός για την Τουρκία», αφού νομιμοποιεί τη λογοκρισία και τις υποκλοπές, κόντρα στο Σύνταγμα και τις διεθνείς συνθήκες. «Ο νόμος θα μετατρέψει την TIB σε μια υπηρεσία σαν τη NSA. Ο κάθε γραφειοκράτης θα μπορεί να “κατεβάσει” έναν ιστότοπο χωρίς δικαστική απόφαση, αλλά οι πολίτες θα πρέπει να πάνε στα δικαστήρια για να την ξανανεβάσουν», είπε χαρακτηριστικά στο Reuters.

 

Ελευθερία πρόσβασης

 

Λάβρος κατά του νέου νόμου εμφανίστηκε και ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νιλς Μούιζνιεκς, που τόνισε πως η κυβέρνηση Ερντογάν επιβάλλει περιορισμούς όσον αφορά την ελευθερία πρόσβασης και έκφρασης στο Διαδίκτυο, κινούμενη προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τις συστάσεις που απηύθυναν οι Βρυξέλλες στην Τουρκία όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. Τις «έντονες ανησυχίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη Διεύρυνση επιτρόπου Στέφαν Φίλε, που είπε πως η τουρκική κοινή γνώμη δικαιούται περισσότερη πληροφόρηση και διαφάνεια και όχι περισσότερους περιορισμούς, ενώ υπογράμμισε με νόημα πως η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και οι όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει θα πρέπει να είναι συμβατές με τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

 

Scroll to top