Αναστάτωση μεταξύ των πολυάριθμων συμμάχων του Πακιστάν στη Δύση προκαλεί η χθεσινή επίσημη έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στην πακιστανική κυβέρνηση και τους αντάρτες Ταλιμπάν.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση ανάμεσα στους μεσολαβητές της κυβέρνησης και αυτούς των ισλαμιστών ανταρτών, μετά τη ρήξη των επαφών με τους εξεγερμένους λόγω του φόνου, τον Νοέμβριο, του αρχηγού των Ταλιμπάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, από πύραυλο που έριξε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο. Οι Ταλιμπάν μάχονται εδώ και χρόνια για να ανατρέψουν την κεντρική κυβέρνηση και να εγκαθιδρύσουν τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία: άλλωστε από το Πακιστάν και τα «μαντράσας» του, τα ισλαμικά ιεροδιδασκαλεία, ξεκίνησαν το μακρινό 1994 –με τις ευλογίες τότε τόσο της πακιστανικής κυβέρνησης και της μυστικής υπηρεσίας ISI, όσο και της αμερικανικής CIA– οι φανατικοί Ταλιμπάν για να «ανακαταλάβουν» το γειτονικό Αφγανιστάν.
«Χωρίς τη σαρία, δεν υπάρχει ούτε 1% πιθανότητα να δεχθούν οι Ταλιμπάν μια συμφωνία», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μουλάς Αμπντούλ Αζίζ, ένα από τα τρία μέλη της κυβερνητικής αντιπροσωπείας.
Οι αντάρτες κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι είναι ένας «σκλάβος» των ΗΠΑ. «Αν οι Αμερικανοί παραμείνουν στο Αφγανιστάν, δεν θα είναι δυνατή η ειρήνη στην περιοχή, η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ασταθής», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μουλάς Σάμι ουλ-Χακ, επικεφαλής διαπραγματευτής των Πακιστανών Ταλιμπάν.