Samaras-Barroso

09/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στα βράχια το success story

Οι διαφωνίες των τροϊκανών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παραμονή των αγροτών στα μπλόκα και το θέμα της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα δημιουργούν πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση.
      Pin It

Οι διαφωνίες των τροϊκανών για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παραμονή των αγροτών στα μπλόκα και το θέμα της υποψηφιότητας Τζιτζικώστα δημιουργούν πρόσθετους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση

 

Της Αλίκης Μάτση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να ζητούν αποδείξεις για τη συνεχιζόμενη «διόγκωση» του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον εμφύλιο να έχει ξεσπάσει εντός Ν.Δ. μεταξύ Απ. Τζιτζικώστα και Γ. Ιωαννίδη για τον θώκο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, η επαναφορά του success story από το Μέγαρο Μαξίμου φαντάζει άκαιρη και άκυρη, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Αντώνη Σαμαρά.

 

Η ημερομηνία επανόδου των εκπροσώπων των δανειστών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, που σημαίνει ότι όλες οι διαφωνίες παραμένουν σε εκκρεμότητα. Και είναι πολλές. Από την απελευθέρωση των απολύσεων και στον ιδιωτικό τομέα και τις εκκρεμείς 11.000 απολύσεις στο Δημόσιο έως το ύψος του χρηματοδοτικού κενού.

 

Οι ελπίδες για παροχές

 

Ο φόβος της κυβέρνησης τούτη την ώρα είναι ότι τα τεχνικά κλιμάκια, που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, θα ρίξουν… στα βράχια τις εκτιμήσεις της ότι το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε αισίως το 1,5 εκατ. ευρώ, από τα 300.000 ευρώ που αρχικά η ίδια είχε υπολογίσει. Γιατί αυτό θα σημάνει αυτομάτως και λιγότερες υποσχέσεις για παροχές, εν όψει ευρωεκλογών. Και γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως τυχόν στραβοτιμονιά ως προς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κυρίως ως προς το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, μπορεί να της στοιχίσει την παραμονή της στην εξουσία.

 

Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το μέτωπο των αγροτών, παρά τις προχθεσινές υποσχέσεις που τους δόθηκαν, μετά μάλιστα από σύσκεψη υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τα μπλόκα καλά κρατούν και οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον τσάρο της Οικονομίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι αποφασίζει γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.

 

Για τους δε σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς, στελέχη πολύ κοντά στον Αντ. Σαμαρά λένε πως υπάρχει επίγνωση ότι από την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων θα εξαρτηθεί αν οι ψηφοφόροι στο νησί θα τους στρέψουν ή όχι την πλάτη.

 

Σε όλα αυτά ήρθε το τελευταίο διήμερο να προστεθεί και ο εμφύλιος στο «γαλάζιο» στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης.

 

Ο Γιάννης Ιωαννίδης

 

Χθες και ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης, μετά τον νυν περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα προχθές, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Η ανακοίνωση του κ. Τζιτζικώστα προκάλεσε αναταραχή στη Συγγρού και εντονότατη δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο νεαρός διάδοχος του εκπεσόντος Παν. Ψωμιάδη δεν είχε την έγκριση του κόμματος. Φαίνεται πάντως να έχει τη στήριξη του κ. Ψωμιάδη, αφού αριθμός συμβούλων προερχόμενων από την παράταξη του πρώην περιφερειάρχη και πρώην δημάρχου περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιό του. Οπως φαίνεται ότι την υποψηφιότητά του θα στηρίξουν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες του Πάνου Καμμένου.

 

Αντιθέτως ο κ. Ιωαννίδης φαίνεται να έχει τη στήριξη Μαξίμου και Συγγρού. Οι πληροφορίες θέλουν να του είχε εδώ και αρκετό καιρό προταθεί να κατέβει αντίπαλος του Γιάννη Μπουτάρη για τον δήμο της συμπρωτεύουσας, αλλά αρνήθηκε από τότε.

 

Δεδομένου ότι κανείς εκ των δύο δεν φαίνεται να έχει διάθεση υπαναχώρησης, η διάσπαση των ψηφοφόρων του κόμματος στις επικείμενες εκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΝ «ΜΠΙΛΤ»

«Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν θέλει νέο πακέτο βοήθειας»

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

 

Παρά το γεγονός ότι η εφημερίδα «Μπιλντ» έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες μια εκστρατεία εναντίον των Ελλήνων, στηριζόμενη σε έκθεση της ΕΚΤ, που λέει πως οι Ελληνες διαθέτουν τις διπλάσιες από τους Γερμανούς περιουσίες, χθες στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα ανήρτησε σύντομο βίντεο, στο οποίο προαναγγέλλεται μέσα στις επόμενες ημέρες συνέντευξη με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

 

Στο βίντεο αυτό, ο αρχισυντάκτης της «Μπιλντ», Κάι Ντίκμαν, που επισκέφτηκε την Αθήνα, μαζί με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, Πολ Ροσχάιμερ, εξηγούν τη στάση της «Μπιλντ», λέγοντας πως «είναι πολύ σκληροί επικριτές των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας, καθώς πιστεύουν ότι η χώρα είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο».

 

Οι δύο δημοσιογράφοι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από τη συζήτησή τους με τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου και πλέκουν το εγκώμιο και στηρίζουν τις απόψεις του.

 

Οπως σημειώνουν «στην Αθήνα βρήκαμε έναν Σαμαρά, γεμάτο αυτοπεποίθηση και δυναμισμό» και προσθέτουν ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας και τους είπε πως η «η χώρα μας δεν θέλει αυτή τη στιγμή ένα νέο πακέτο βοήθειας»».

 

Οι δημοσιογράφοι λένε πως «ο Ελληνας πρωθυπουργός αγωνίζεται για να κερδίσει ξανά η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών» και οι ίδιοι πιστεύουν πως «κανείς στην Ευρωζώνη δεν μιλά πλέον για κίνδυνο διάλυσής της εξαιτίας της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες αντιμετωπίζουν ακόμη πολλές δυσκολίες.»

 

Επίσης, σημειώνουν πως «τα οικονομικά στοιχεία είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν και πως το ποτήρι τώρα είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο.»

 

 

Scroll to top