09/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μεγάλη ποινή με απαλλαγή από τους «Πυρήνες»

Το Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώο τον Τάσο Θεοφίλου για την κατηγορία της συγκρότησης - συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Τον κήρυξε ένοχο για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, επιβάλλοντάς του τη συνολική ποινή των 25 χρόνων κάθειρξης.
      Pin It

Το Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε αθώο τον Τάσο Θεοφίλου για την κατηγορία της συγκρότησης – συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση. Τον κήρυξε ένοχο για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία, επιβάλλοντάς του τη συνολική ποινή των 25 χρόνων κάθειρξης

 

Της Κατερίνας Κατή

 

«Οι ποινές που θέσατε είναι σαν να ήταν τελικά σε τρομοκρατική οργάνωση. Η απόφασή σας έχει ζητήματα». Η αποστροφή αυτή της Αννυς Παπαρούσσου, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του, κατά δήλωσή του, «αναρχικού κομμουνιστή» Τάσου Θεοφίλου, καταδεικνύει το πνεύμα στο οποίο κινήθηκε χθες το δικαστήριο κατά την επιβολή των ποινών στον νεαρό κατηγορούμενο.

 

Παρ’ ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας απάλλαξε τον Τάσο Θεοφίλου από την κατηγορία της συγκρότησης-συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, κηρύσσοντάς τον όμως ένοχο για τη ληστεία στην Πάρο αλλά και για απλή συνέργεια στην τελεσθείσα ανθρωποκτονία (κατά επιεική μετατροπή της αρχικής κατηγορίας), εντούτοις δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό και του επέβαλε μεγάλες ποινές για κάθε πράξη που του αποδόθηκε, με αποτέλεσμα να μετρήσει -κατά συγχώνευση- συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών.

 

«Μεσαία προσέγγιση»

 

Η ετυμηγορία όμως του δικαστηρίου ότι ο Τάσος Θεοφίλου δεν ανήκε στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», όπως του αποδιδόταν, και κατά συνέπεια ότι και η επίμαχη ληστεία δεν συνδέεται με τρομοκρατική πράξη, έχει και μια ευρύτερη, εύλογη σημασία. Κι αυτό, γιατί απαλλάσσει και τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» από μια πράξη ανθρωποκτονίας, αδίκημα για το οποίο δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ κανένα από τα φερόμενα ως μέλη τής εν λόγω οργάνωσης.

 

Σε ό,τι αφορά την ουσία της απόφασης για τον Τάσο Θεοφίλου, που αρνείται κατηγορηματικά όλα όσα του αποδίδονται, ενδεικτική είναι και η άποψη που εξέφρασε ο συνήγορός του, Σπύρος Φυτράκης, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις. «Το δικαστήριο -επισήμανε- επέλεξε μια μεσαία προσέγγιση, απαλλάσσοντάς τον από την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και δέχτηκε ότι δεν διέπραξε αυτός την ανθρωποκτονία, χωρίς όμως να προσδιορίζει τον ρόλο του. Η σημερινή συγκυρία δεν είναι η καταλληλότερη. Είμαστε σε κατασταλτικό μοντέλο για πολλούς λόγους. Ελπίζω σε κάτι καλύτερο στο Εφετείο».

 

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε τον Τάσο Θεοφίλου:

 

* Κατά πλειοψηφία αθώο για την κατηγορία της συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως επίσης και για τις κατηγορίες «κατοχή εκρηκτικών, κατοχή πολεμικών υλικών, πλαστογραφία αστυνομικών ταυτοτήτων».

 

* Κατά πλειοψηφία ένοχο για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση μη συνδεόμενη με τρομοκρατική πράξη.

 

* Ομόφωνα ένοχο για απλή ληστεία με καλυμμένα τα πρόσωπα.

 

* Ομόφωνα αθώο για μια απόπειρα ανθρωποκτονίας και κατά πλειοψηφία αθώο για τη δεύτερη απόπειρα ανθρωποκτονίας.

 

* Ομόφωνα αθώο για κλοπή και ομόφωνα ένοχο για παράνομη οπλοφορία και την αποδοχή του αυτοκινήτου διαφυγής («προϊόν εγκλήματος»).

 

Το δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που ζήτησε η υπεράσπιση να του αναγνωριστεί.

 

Για την πράξη της ληστείας τού επέβαλε 15 χρόνια, για την απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία (σ.σ. δεν προσδιόρισε σε τι συνίσταται ακριβώς) του επέβαλε 16χρόνια και από έναν χρόνο για τα υπόλοιπα αδικήματα, κατά συγχώνευση 25 χρόνια.

 

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από αλληλέγγυους οι οποίοι χειροκρότησαν όταν κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση. Κατά την αποχώρηση της σύνθεσης του δικαστηρίου οι αλληλέγγυοι φώναζαν συνθήματα όπως «SS μπάτσοι -δικαστές», ενώ επιτέθηκαν φραστικά κατά της εισαγγελέως της έδρας.

 

Scroll to top