mpaglades-sillipsi-idioktites

09/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Παραδόθηκαν οι ιδιοκτήτες εργοστασίου όπου είχαν σκοτωθεί 112 εργάτες

Παραδόθηκαν στις αρχές οι δύο ιδιοκτήτες εργοστασίου κατασκευής ενδυμάτων όπου έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά 112 εργάτες το 2012. Επιζήσαντες είχαν καταγγείλει ότι οι έξοδοι ήταν κλειδωμένες και δεν τους είχε επιτραπεί να φύγουν. Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων .
      Pin It

Οι δύο ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου κατασκευής ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές, όπου έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά 112 εργάτες το 2012, παραδόθηκαν σήμερα στις αρχές και προφυλακίστηκαν αναμένοντας τη δίκη τους.

Το ζευγάρι των ιδιοκτητών συγκαταλέγεται στα 13 άτομα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση στην υπόθεση. Έξι από τους υπόπτους αποφυλακίστηκαν με εγγύηση κι ένας βρίσκεται στη φυλακή ενόψει της δίκης, δήλωσε ο εισαγγελέας Ανουαρούλ Καμπίρ. Τέσσερα στελέχη του εργοστασίου παραμένουν ασύλληπτα, είπε ο ίδιος.

Οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες ύστερα από τουλάχιστον ένα χρόνο ερευνών. Οι ιδιοκτήτες κατηγορούνται για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην πυρκαγιά που κατέστρεψε το εργοστάσιο στη βιομηχανική συνοικία Ασούλια, κοντά στη Ντάκα, στις 24 Νοεμβρίου 2012.

Επιζήσαντες κατήγγειλαν ότι οι κύριες έξοδοι ήταν κλειδωμένες και ότι δεν τους επιτράπηκε να φύγουν από το χώρο όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στο εργοστάσιο, το οποίο κατασκεύαζε ενδύματα για γνωστές διεθνείς εταιρείες όπως οι Wal-Mart και C&A.

Η υφαντουργία είναι ένας ζωτικής σημασίας κλάδος της οικονομίας της χώρας αυτής της Νότιας Ασίας. Οι χαμηλοί μισθοί και η προνομιακή, αδασμολόγητη πρόσβαση των επιχειρήσεων του κλάδου στις δυτικές αγορές έχουν συμβάλει ώστε το Μπανγκλαντές να φθάσει να κατατάσσεται στην δεύτερη θέση στις εξαγωγές ενδυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολειπόμενο μόνο της Κίνας.

Όμως μια σειρά πολύνεκρων δυστυχημάτων, περιλαμβανομένης της κατάρρευσης ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν βιοτεχνίες ενδυμάτων τον Απρίλιο που είχε στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους, πυροδότησε ανησυχίες σε διεθνές επίπεδο για τις κακές συνθήκες εργασιακής ασφάλειας της βιομηχανίας αυτής. Η υφαντουργία του Μπανγκλαντές υπολογίζεται ότι έχει συνολικά έσοδα 22 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια.

efsyn.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Scroll to top