Syria-polites-merafora

10/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Επανάληψη διαπραγματεύσεων εν όψει της ειρηνευτικής διάσκεψης Γενεύη 2

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας επαναλαμβάνονται σήμερα στη Γενεύη με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι.
      Pin It

Αντιπροσωπείες της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης της Συρίας πρόκειται να συναντηθούν σήμερα με το μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι για να συνεχίσουν την ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2 έπειτα από διακοπή μιας εβδομάδας.

Ο Μπραχίμι πρόκειται να έχει αρχικά χωριστές συνομιλίες με καθεμιά αντιπροσωπεία, με στόχο να βρεθούν όλοι αύριο, Τρίτη, στο ίδιο τραπέζι.

Έπειτα από την επίπονη πρώτη σύνοδο της διάσκεψης, ο βετεράνος διπλωμάτης είχε παραδεχθεί ότι τα αποτελέσματα είναι φτωχά, καθώς το κύριο κεκτημένο είναι το γεγονός ότι οι εμπόλεμοι, για πρώτη φορά σε τρία χρόνια σύγκρουσης, μίλησαν μέσω του ιδίου και δέχθηκαν να συνεχίσουν να ομιλούν.

Ο Μπραχίμι υποσχέθηκε ένα «περισσότερο δομημένο» διάλογο για τη δεύτερη σύνοδο, με τους συμμετέχοντες να αποφασίζουν τότε για τη συνέχεια που θα δώσουν στις συνομιλίες τους.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής συγκεκριμένο σημείο στο διάλογο αυτό είναι το γεγονός ότι ο ΟΗΕ προσπάθησε να αποσπάσει την υιοθέτηση ενός «ανθρωπιστικού μέτρου εμπιστοσύνης», μιας συμφωνίας ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση ώστε ο παγκόσμιος οργανισμός να βοηθήσει τον πληθυσμό της παλιάς πόλης της Χομς, η οποία πολιορκείται από το 2012.

Το μέτρο αυτό δεν συγκεκριμενοποιήθηκε στο τέλος της πρώτης συνόδου, όμως τελικά το σαββατοκύριακο ο ΟΗΕ απομάκρυνε περισσότερους από 600 αμάχους από τις πολιορκημένες συνοικίες.

Ο ΟΗΕ και η Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβαν να παράσχουν βοήθεια σε 2.500 αμάχους που έχουν παγιδευθεί και βρίσκονται εδώ και μήνες αντιμέτωποι με την πείνα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top