10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξω πάει καλά

Πέτυχε τους στόχους της η επίσκεψη Τσίπρα στην Ιταλία, αφού και την Αριστερά συσπείρωσε και είχε θετική αποδοχή από τον πρωθυπουργό και τα ΜΜΕ.
      Pin It

Πέτυχε τους στόχους της η επίσκεψη Τσίπρα στην Ιταλία, αφού και την Αριστερά συσπείρωσε και είχε θετική αποδοχή από τον πρωθυπουργό και τα ΜΜΕ

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελάκη

 

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία πέτυχε τον κύριο στόχο της: να δημιουργήσει μια νέα δυναμική, να παρακινήσει την «παραδοσιακή Αριστερά» να ξεπεράσει τα όριά της, με μια υπέρβαση που να την οδηγήσει έξω από την πεπατημένη της αιώνιας αντιπολίτευσης. Πρέπει να δούμε πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί το σχέδιο των Ιταλών διανοούμενων, συγγραφέων και δημοσιογράφων που πήραν την πρωτοβουλία για τη «Λίστα Τσίπρα».

 

Από την τρίημερη «ιταλική περιοδεία» μπορεί κανείς να βγάλει ήδη κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα: το θέατρο «Βάλε», δίπλα στην πλατεία Ναβόνα της Ρώμης, γέμισε από Ιταλούς που ήθελαν να ακούσουν τις προτάσεις, να ενθαρρυνθούν, να μάθουν περισσότερα για τη στρατηγική του «Ελληνα σαραντάρη ο οποίος κατάφερε να ξεπεράσει τις αιώνιες έριδες της Αριστεράς», όπως έγραψαν έγκυροι πολιτικοί αναλυτές.

 

Ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ

 

Η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών ήταν κατάμεστη, με εντονότατη παρουσία Γερμανών δημοσιογράφων, και τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια χρησιμοποίησαν όλη τους την πειθώ για να μπορέσουν να φιλοξενήσουν τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στα προγράμματά τους.

 

Τελικά, υπερίσχυσε η πρώην ευρωβουλευτής Λίλι Γκρούμπερ, με το ημίωρο πρόγραμμα πολιτικής εμβάθυνσης «Οκτώ και μισή». Αν έπρεπε, δηλαδή, να επιβεβαιωθεί το ενδιαφέρον της ιταλικής κοινωνίας και των μέσων ενημέρωσης, για το «πετυχημένο πείραμα της ελληνικής Αριστεράς», η αποστολή εξετελέσθη.

 

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο επίπεδο, αποκλειστικά και μόνον πολιτικό: η «εκτός προγράμματος» συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα – ήταν το πραγματικό «κρυφό χαρτί» που αναβάθμισε την επίσκεψη αυτή.

 

«Εξήγησα στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι βασικό μήνυμα της υποψηφιότητάς μου είναι ότι η λιτότητα σκοτώνει την Ευρώπη και ότι αν θέλουμε να διατηρήσουμε την Ηνωμένη Ευρώπη, οφείλουμε να επενδύσουμε στη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, άρα να σταματήσουμε άμεσα τα σκληρά προγράμματα της λιτότητας, στον ευρωπαϊκό Νότο. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την αναγκαία συνεργασία των λαών του Νότου προκειμένου να σταματήσουμε αυτή την αδιέξοδη πολιτική, να επενδύσουμε σε πολιτικές ανάπτυξης», δήλωσε, μεταξύ των άλλων, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά τη συνάντηση.

 

Και η έτερη πηγή, όμως, η ιταλική προεδρία της κυβέρνησης, άφησε να διαρρεύσει ότι «ο Λέτα άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα». Από στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, τονίσθηκε επίσης ότι «εκτιμούν τις προσπάθειες της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά, παράλληλα, η συνάντηση του περασμένου Σαββάτου, είναι ένδειξη ενός έντονου ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Η εφημερίδα της Ρώμης «Λα Ρεπούμπλικα», δε, στο ίδιο πάντα πνεύμα, γράφει ότι «τα κοινά σημεία ξεπέρασαν τις διαφορές. Αρχίζοντας από τη διαπίστωση ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να τραφεί μόνον με λιτότητα, μέχρι την απαραίτητη αναθεώρηση των πολιτικών που επιβάλλονται και την ανάγκη να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος του λαϊκισμού».

 

Σύμφωνα με τη «Λα Ρεπούμπλικα» ο κεντροαριστερός Ενρίκο Λέτα «βλέπει θετικά την προσπάθεια του Τσίπρα για να περιορισθεί, στην Ελλάδα, ο λαϊκισμός της Χρυσής Αυγής» και θεωρεί την προσέγγισή του «ευρωκριτική αλλά όχι καταστρεπτική». Πρόκειται για πληροφορίες και όχι για επίσημες δηλώσεις, είναι όμως ενδεικτικό ότι οι διαπιστώσεις ανήκουν στη μεγαλύτερη ιταλική κεντροαριστερή εφημερίδα, δείχνοντας ότι οι προτάσεις και οι ιδέες της ελληνικής Ριζοσπαστικής Αριστεράς προκάλεσαν και το ενδιαφέρον των «Δημοκρατικών».

 

Μετά τον Λέτα, χθες το μεσημέρι, ο Τσίπρας συναντήθηκε και με τον υπερπεριφερειάρχη της ευρύτερης περιοχής της Ρώμης, Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο οποίος ήταν ακόμη θερμότερος από τον Ιταλό πρωθυπουργό.

 

Κεντροαριστερός ύμνος

 

«Το πολιτικό μήνυμα που στέλνει ο Αλέξης Τσίπρας στους Ευρωπαίους πολίτες το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον. Πέρα από τις δημαγωγίες όσων ζητούν την έξοδο από το ευρώ, μας παρουσίασε καινοτόμες ιδέες, με περιεχόμενο, για να οικοδομηθεί μια διαφορετική Ευρώπη. Ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσουμε τις καταστροφές που οφείλονται στην οικονομική κρίση», δήλωσε ο Τζινγκαρέτι, που πολλοί παρατηρητές των θεωρούν μελλοντικό υποψήφιο πρωθυπουργό της προοδευτικής παράταξης.

 

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, η αμεσότερη συνέπεια της επίσκεψης αυτής είναι η επίσπευση των διαδικασιών για την επίσημη συγκρότηση του «ψηφοδέλτιου Τσίπρα», της ιταλικής «Lista Tsipras». Χρειάζονται 150.000 υπογραφές για να μπορέσει να κατέβει στις ευρωεκλογές, αλλά τα δυο κόμματα που την στηρίζουν (Κομμουνιστική Επανίδρυση και Αριστερά Οικολογία και Ελευθερία) δείχνουν πρόθυμα, έως τώρα, να κάνουν ένα «βήμα πίσω» για να στηριχθεί η ιδέα της «Lista Tsipras».

 

Scroll to top