ΙΣΠΑΝΙΑ Οι ομοιότητες με την Ελλάδα δεν αφορούν μόνο την κρίση και την ανεργία αλλά, για κακή τύχη του πρωθυπουργού Ραχόι, και τη διαφθορά με επίκεντρο το κόμμα του
Της Κορίνας Βασιλοπούλου
Λίστες, μυστικοί λογαριασμοί στην Ελβετία, μίζες, φακελάκια… Δεν συμβαίνουν μόνο εν Ελλάδι. Αυτόν τον καιρό, ο δεξιός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δεν προλαβαίνει να μετράει τα χαστούκια που τρώει από τα οικονομικά σκάνδαλα που βγαίνουν στην επιφάνεια για το κόμμα του. Σαν να μην έφτανε ο πονοκέφαλος με τον πρώην υπεύθυνο για τα οικονομικά του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Λουίς Μπάρθενας ο οποίος, εκτός από τις παλιές κατηγορίες που τον ενέπλεκαν στα «μαύρα» ταμεία του κόμματος, αποδεικνύεται και φοροφυγάς, από χθες προστέθηκε και νέος.
Ενας πρώην μίλησε
Ενας πρώην βουλευτής της Δεξιάς μιλά δημόσια για «παράλληλους μισθούς» που ελάμβαναν υπουργοί τής τότε κυβέρνησης από τα «μαύρα» ταμεία. Ας ακολουθήσουμε όμως την πορεία του μαύρου χρήματος από την αρχή.
Το 2009 πρωτοακούγεται το ονομαζόμενο «σκάνδαλο Γκίρτελ» το οποίο αφορούσε την κρυφή χρηματοδότηση μεγαλοστελεχών του ΡΡ από επιχειρηματίες με στόχο την εξαγορά υπηρεσιών. Το σκάνδαλο, το οποίο δημοσιοποίησε η εφημερίδα El Pais, αποκαλύφθηκε χάρη στις έρευνες του εισαγγελέα Μπαλτάσαρ Γκαρθόν και σχεδόν του στοίχισε την καριέρα. Την ίδια εποχή, ο επίμονος εισαγγελέας ερευνούσε τα εγκλήματα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, κάτι που ενόχλησε πολύ.
Κατηγορήθηκε από ακροδεξιούς συναδέλφους του για υπέρβαση καθήκοντος και τελικά, διατάχθηκε όχι μόνο η απομάκρυνσή του από την υπόθεση, αλλά και η παύση του από τα εισαγγελικά καθήκοντα. Πιστεύεται πάντως ότι αυτό που θεωρήθηκε περισσότερο επικίνδυνο ήταν οι έρευνές του για τα οικονομικά σκάνδαλα του ΡΡ κι έπρεπε να βρεθεί ένας «εύσχημος» τρόπος για να βγει από τη μέση.
Eκτός από τον Γκαρθόν, ένα άλλο θύμα του σκανδάλου ήταν ο υπεύθυνος για τα οικονομικά του Λαϊκού Κόμματος, Λουίς Μπάρθενας, τον οποίο ο εισαγγελέας κατηγόρησε ως τον κύριο πολιτικό υπεύθυνο. Ο Μπάρθενας απομακρύνθηκε από το πόστο του, αν και η υπόθεσή του αρχειοθετήθηκε. Πέρυσι όμως, ο φάκελός του άνοιξε ξανά, οπότε άρχισαν να βγαίνουν και άλλες σκοτεινές δραστηριότητές του στην επιφάνεια. Ο Μπάρθενας βρέθηκε να κρατά «μαζί με άλλους» λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα ισχυρίζεται ότι είχε επιχειρήσει να νομιμοποιήσει αυτά τα κεφάλαια, μολονότι δεν έχει υποβάλει την ειδική δήλωση για τη χορήγηση φορολογικής αμνηστίας.
Χθες, όπου συνήλθε η ολομέλεια του ΡΡ με αντικείμενο την υπόθεση Μπάρθενας, ο Μαριάνο Ραχόι δέχτηκε νέο ισχυρό χτύπημα από πρώην βουλευτή του κόμματός του. O Χόρχε Τρίας Σαγνιέρ, πρώην βουλευτής της κυβέρνησης Αθνάρ (1996-2000) και νυν δικηγόρος, καταγγέλλει σε άρθρο του στην εφημερίδα El Pais ότι ηγετικά στελέχη του ΡΡ χρηματίζονταν από τα μαύρα ταμεία του κόμματος με «παράλληλους μισθούς» οι οποίοι δίνονταν σε μετρητά μέσα σε φακέλους.
Το «φακελάκι» ήταν ανάλογο του αξιώματος και των αρμοδιοτήτων και μπορούσε να φτάσει έως και 10.000 ευρώ τον μήνα. Ο Τρίας Σαγνιέρ καλεί τον πρωθυπουργό Ραχόι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο γιατί, όπως σχολιάζει, «εάν δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που κυβερνούν το έθνος, πώς θα μπορέσουν να αντέξουν οι πολίτες τόσες θυσίες που απαιτούνται από αυτούς;».
Ο Ραχόι, φανερά θορυβημένος και δεχόμενος τα δηλητηριώδη βέλη της αντιπολίτευσης, υπόσχεται τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να χυθεί «άπλετο φως». Καλεί μάλιστα όλα τα κόμματα να δεσμευθούν σε κοινό «σύμφωνο» κατά της διαφθοράς (παλιότερα, συντηρητικοί και σοσιαλιστές είχαν δεσμευθεί σε σύμφωνο κατά της τρομοκρατίας – βλέπε ΕΤΑ). Η αναμόχλευση αυτών των σκανδάλων έρχεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για την κυβέρνηση. Η αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία, οι εξώσεις, οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν ρίξει στα τάρταρα τη δημοτικότητα του Ραχόι.
Σύμφωνα με γκάλοπ που δημοσίευσε η El Pais, η πρόθεση ψήφου υπέρ του ΡΡ έχει πέσει στο 29,8% (τον Νοέμβριο του 2011 είχε εκλεγεί με 44,6%). Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες. Παράλληλα με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη Μαδρίτη που αντιδρά τους τελευταίους μήνες στη μερική ιδιωτικοποίηση του εθνικού συστήματος υγείας, αύριο απεργούν και οι τραπεζoϋπάλληλοι, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις μαζικές απολύσεις που θα επιφέρει η «διάσωση» των ισπανικών τραπεζών. Οι πολίτες, τους οποίους επικαλείται ο πρώην βουλευτής Χόρχε Τρίας, χάνουν την υπομονή τους…